Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 12 Μαρτίου: H Coca Cola, ο Κεμάλ, ο Τρίτσης, το www και το τέρας του Λοχ Νες!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

12/03/20247:15 πμ

12 Μαρτίου: H Coca Cola, ο Κεμάλ, ο Τρίτσης, το www και το τέρας του Λοχ Νες!

1951 Κάνει την εμφάνισή του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ «Ντένις ο Τρομερός».

Λάϊζα Μινέλλι - IMBd
Φωτ. Λάϊζα Μινέλλι - IMBd

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, την ημέρα που το 1989 ο Άγγλος μηχανικός υπολογιστών, Τιμ Μπέρνερς-Λι, προτείνει τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού -WWW, που θα οδηγήσει στην εκρηκτική ανάπτυξη του ίντερνετ.

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1889 Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1894 Η Coca Cola εμφιαλώνεται και πωλείται για πρώτη φορά από τον Τζόζεφ Βίντενχαρμ στο Μισισίπι.

1911 Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.

1918 Η Μόσχα γίνεται και πάλι πρωτεύουσα της Ρωσίας μετά από 215 χρόνια, κατά τα οποία πρωτεύουσα ήταν η Αγία Πετρούπολη.

1929 Η Οpel AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την General Motors των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.

1933 Στη Γερμανία, ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

1938 Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν και προσαρτούν την Αυστρία.

1940 Η Φινλανδία υπογράφει τη Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας με τη Σοβιετική Ένωση, παραχωρώντας το σύνολο σχεδόν της φινλανδικής Καρελίας.

1947 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, παρουσιάζει το δόγμα του για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

1964 Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι παρακολουθούν τη νεκρική πομπή του βασιλιά Παύλου από τη Μητρόπολη μέχρι το Τατόι.

1987 Ξεσπά σφοδρή κρίση μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο Τρίτση που θέτει υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.

1989  Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Πομπιντού» στο Παρίσι.

1990 Πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέοου, καθώς και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.

1994 Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα.

1994  Αποδεικνύεται πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

2000 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ζητά συγγνώμη «από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού».

2005 Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1832 Τσαρλς Μπόικοτ, Άγγλος κτηματομεσίτης, του οποίου ο εξοστρακισμός από την τοπική κοινωνία στην Ιρλανδία, ως μέρος μιας εκστρατείας για τα δικαιώματα των ενοικιαστών κτημάτων, έδωσε στην Αγγλική γλώσσα το ρήμα «μποϋκοτάρω», από όπου προέκυψε η κοινά χρησιμοποιούμενη σήμερα λέξη μποϊκοτάζ.

Το 1880, ως μέρος της εκστρατείας για τα τρία F (fair rent, fixity of tenure and free sale δηλαδή λογικό ενοίκιο, σταθερότητα της διάρκειας της θητείας και ελεύθερη πώληση) για την προστασία των ενοικιαστών από την εκμετάλλευση, η Irish Land League απέσυρε τους εργάτες που ήταν αναγκαίοι για τη συγκομιδή στο κτήμα του Λόρδου Erne. Όταν ο Μπόικοτ προσπάθησε να υπονομεύσει την εκστρατεία, η οργάνωση ξεκίνησε εκστρατεία απομόνωσης εναντίον του στην τοπική κοινότητα. Οι γείτονες δεν του μιλούσαν. Τα καταστήματα δεν τον εξυπηρετούσαν. Οι τοπικοί εργάτες αρνήθηκαν να φροντίσουν το σπίτι του και ο ταχυδρόμος να παραδώσει την αλληλογραφία του.

Η εκστρατεία κατά του Μπόικοτ έγινε αιτία συναγερμού στον βρετανικό Τύπο, με τις εφημερίδες να στέλνουν ανταποκριτές να υπερτονίσουν αυτό που θεωρούσαν ως την θυματοποίηση του υπαλλήλου του λόρδου, από Ιρλανδούς εθνικιστές.

Πέθανε το 1897 σε ηλικία 65 ετών. Το όνομά του, ωστόσο, έγινε αθάνατο και έμεινε στη ιστορία αφού στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί το ρήμα boycott, «μποϊκοτάρω».

1865 Ανδρέας Καρκαβίτσας, Έλληνας συγγραφέας

1921 Τζιάνι Ανιέλι, Ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Fiat

1922  Τζακ Κέρουακ,  Αμερικανός λογοτέχνης, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Beat Generation και εισηγητής του όρου. Ανάμεσα στα διασημότερα έργα του ανήκουν τα μυθιστορήματα «Οι αλήτες του Ντάρμα», «Οι υποχθόνιοι» και «Στο δρόμο».

Στις 21 Οκτωβρίου 1969, σε ηλικία 47 χρονών, ο Κερουάκ πέθανε από εσωτερική αιμορραγία εξαιτίας της μακροχρόνιας κατάχρησης αλκοόλ.

Το οικόσημο των Κερουάκ περιείχε το γνωμικό Aimer, Travailler et Souffrir, Να αγαπάς, να εργάζεσαι και να υποφέρεις. Παιδί είχε κυρίως Ελληνοαμερικανούς για φίλους.

Το 1926 βίωσε το χαμό του αδελφού του Ζεράρ από ρευματικό πυρετό, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά και τον ενέπνευσε να γράψει το μυθιστόρημα «Visions of Gerard».

Ήταν πολύ καλός στο φούτμπολ και αυτό τον έστειλε με αθλητική υποτροφία στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Φοιτητής, έβγαζε χαρτζιλίκι γράφοντας «πτυχιακές εργασίες» για λογαριασμό άλλων σπουδαστών, χρεώνοντας 2 δολάρια το κομμάτι, τους δίδασκε γαλλικά και, τελικά, εργάστηκε ως αθλητικογράφος στην εφημερίδα New York World-Telegraph.

Στο Κολούμπια, γνώρισε τον Άλλεν Γκίνσμπεργκ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ. Ένας τραυματισμός του στερεί και την καριέρα και την υποτροφία. Εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας Λόουελ Σαν. Μετά από διάφορα επαγγέλματα που άσκησε, μπάρκαρε ως λαντζέρης με το εμπορικό πλοίο Ντόρτσεστερ. Κατατάχθηκε εθελοντικά στη σχολή αξιωματικών του Αμερικανικού Ναυτικού, από όπου απολύθηκε έξι μήνες αργότερα. Τέθηκε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και τελικά οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν ακατάλληλος για το ναυτικό.

Παντρεύτηκε την Έντι Πάρκερ το 1944, λίγο μετά την περιπέτειά του σε υπόθεση δολοφονίας. Ο γάμος του κράτησε μόλις μερικούς μήνες, χώρισε το 1945 και τον ίδιο χρόνο πέθανε ο πατέρας του.

Λίγο μετά τον θάνατο του, ο Κέρουακ άρχισε τη συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματός του «Η κωμόπολη και η πόλη». Την επόμενη δεκαετία, ταξίδεψε σχεδόν σε όλη την Αμερική και το Μεξικό, άλλοτε οδηγώντας και άλλοτε κάνοντας οτοστόπ. Η περιπλάνησή θα αποτελούσε τη βάση του περίφημου μυθιστορήματός του «On the Road».

Το 1950 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζόαν Χάβερτι. Το 1952 -ενώ  είχε ήδη χωρίσει- γεννήθηκε η κόρη του Janet Michelle Kerouac, την οποία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει έπειτα από εννιά χρόνια!

Άρχισε να γράφει με μανία, να μελετά τον Βουδισμό και να ασκεί τον διαλογισμό ενώ αρθρογράφησε στα περιοδικά Playboy, Swank, Holiday, Escapade και Esquire. Το 1961 εγκαταστάθηκε στο Μπιγκ Σερ της Καλιφόρνιας, όπου και έγραψε το τελευταίο του ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Μπιγκ Σερ».

Παντρεύτηκε το 1966 την ελληνικής καταγωγής παιδική του φίλη Στέλλα Σάμπας, μετακόμισε στη Φλόριντα, μαζί με την μητέρα του και τις δυο αγαπημένες του γάτες Πιτού και Μινέτ. Πέθανε σε ηλικία 47 χρονών από αιμορραγία του στομάχου, αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας αργής αυτοκτονίας με αλκοόλ, στις 21 Οκτωβρίου 1969, τα ξημερώματα, στο Νοσοκομείο του Αγ. Αντωνίου του Σεντ Πίτερσμπεργκ.

Παραμονή της κηδείας του, οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι των παιδικών και νεανικών του χρόνων, ξεφάντωσαν για να τον τιμήσουν όπως θα ήθελε ο ίδιος… Σήμερα ο Κέρουακ αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης από τους κριτικούς.

1926 Λες Σάνον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1928 Έντουαρντ Άλμπι, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας

1938 Μάνος Ελευθερίου, Έλληνας συγγραφέας και στιχουργός

1943  Ράτκο Μλάντιτς, Σερβοβόσνιος στρατιωτικός

1946 Λάιζα Μινέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1950 Χαβιέρ Κλεμέντε, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου

1976 Παναγιώτης Μπαχράμης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1979  Ζεράρ Λόπεζ Σεγού, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1988  Κώστας Μήτρογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

1938 Άννα Μελά-Παπαδοπούλου,  η αδελφή του Παύλου Μελά, γεννημένη στη Μασσαλία στις 3 Σεπτεμβρίου 1871 ήταν Ελληνίδα προσωπικότητα των Βαλκανικών Πολέμων, του Μεγάλου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, που υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στα πολεμικά μέτωπα και έμεινε γνωστή ως η «Μάνα του Στρατιώτου». Στη μνήμη της, ο τίτλος αυτός αποδόθηκε και σε άλλες εξέχουσες νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όταν πέθανε ο Παύλος Μελάς άφησε το χωριό στην Εύβοια, όπου ο σύζυγός της Απόστολος Παπαδόπουλος είχε κτήματα και πήγε μόνιμα στην Αθήνα, όπου αφοσιώθηκε στο φιλανθρωπικό της έργο. Οργάνωσε την Πολυκλινική Αθηνών, κοντά στην Ομόνοια και το Σωματείο «Η Πρόοδος».

Όταν κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος άφησε τα δυο παιδιά της με τον πατέρα τους και κατάχθηκε στον στρατό ως εθελόντρια νοσοκόμα. Υπηρέτησε καθ’ όλη τη δεκαετία 1912-1922, δηλαδή στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, τον Βορειο-ηπειρωτικό Αγώνα, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1914 το Υπουργείο Στρατιωτικών της κυβέρνησης της Αυτόνομης Ηπείρου της απονέμει «τον Σιδηρούν Πολεμικόν Σταυρόν». Για τη δράση της στη Σερβία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ της απένειμε τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, τον Δεκέμβριο του 1914. Την άνοιξη του 1915 έλαβε το Σερβικό Μετάλλιον του Αγίου Ανδρέα και τον Σταυρό της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας για τις υπηρεσίες της προς τους αιχμαλώτους των Σέρβων.

Στην Ελλάδα αλλά και στη Σερβία ήταν η πρώτη γυναίκα που της γινόταν αυτή η τιμή. Τιμήθηκε «δι’ 28 εν όλω παρασήμων». Έλαβε ακόμα και το «Αργυρούν μετάλλιον αρετής και αυτοθυσίας» υπό της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλά από αυτά τα παράσημα χάθηκαν σε πυρκαγιά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε με τα τεράστια προβλήματα των προσφύγων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Αγωνίστηκε για την αντιμετώπιση της φυματίωσης που μάστιζε τους πρόσφυγες, αλλά και τους απόστρατους μαχητές των Πολέμων. Συνέβαλε στην επέκταση του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία», με την προσθήκη του περιπτέρου «Πεύκα Ματσούκα» και έκανε εράνους στην ομογένεια της Αμερικής και της Αιγύπτου για την ανέγερση σανατορίου.

Πέθανε στην Αθήνα, υποκύπτοντας και εκείνη στη φυματίωση.

1955 Τσάρλι Πάρκερ, Αμερικανός σαξοφωνίστας

1999 Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός Εβραίος βιολιστής

2002 Σπύρος Κυπριανού, Ελληνοκύπριος πολιτικός

2005  Σταύρος Κουγιουμτζής, Έλληνας συνθέτης

2018  Χρήστος Σιμαρδάνης, Έλληνας ηθοποιός

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29.4.20247:15 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού, μιας από τις αρχαιότερες Τέχνες, ηλικίας άνω των 9.000 ετών! Η ημέρα θεσπίστηκε από την UNESCO και ορόιστηκε την ημέρα γενεθλίων του Jean-Georges Noverre, του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.   ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1707 Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.4.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών.   ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1789 Ξεσπά η «Ανταρσία του Μπάουντι» στο ομώνυμο βρετανικό ιστιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού. Ο καπετάνιος και 18 μέλη του πληρώματος εγκαταλείπονται στη

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.4.20247:15 πμ

    Είναι Διεθνής Ημέρα Design, ημέρα που επιλέχτηκε από το International Council of Design το 1963 αλλά ξεκίνησε να «γιορτάζεται» το 2007 για να υπενθυμίζει οτι πέρα από την αισθητική το design προσφέρει λύσεις στην καθημερινότητα και διευκολύνει αλλά

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.4.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (κατά του clopyright!) αλλά και Purple Day, ημέρα ενημέρωσης για την επιληψία. Την ιδέα για την Μωβ Ημέρα είχε μια 9χρονη Καναδή, η Cassidy Megan που έπασχε από επιληψία. Γιορτάστηκε πρώτη φορά το 2008 και

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25.4.20247:15 πμ

  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, της αρρώστιας που σκοτώνει κάθε χρόνο ακόμη και εν έτει 2024, 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Αρκεί το τσίμπημα ενός κουνουπιού… Η ημέρα θεσπίστηκε το 2007 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς αποτελεί πρόβλημα για 87

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.4.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα των Σκύλων-Οδηγών, Παγκόσμια Ημέρα Bluejean αλλά και Διεθνής Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα.   Ημέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς σαν σήμερα το 1915 Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Είναι η αρχή

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

29.4.20243:29 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή