Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ημικρανία: Ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

03/09/20222:00 μμ

Ημικρανία: Ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

«Ο φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος, πιθανώς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ημικρανίας».

Ημικρανία: Ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Γράφει THESSNEWS-DESK

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Headache: The Journal of Head and Face Pain, οι μεγάλες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μπορούν να καθορίσουν τη συχνότητα των ημικρανιών. 

 

Μπορεί να συσχετίζονται οι συχνές ημικρανίες με το βάρος ενός ατόμου; Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Headache: The Journal of Head and Face Pain αποκάλυψε ότι οι λιποβαρείς και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας ημικρανίας.

 

Η Fahimeh Martami από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης στο Ιράν και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εξετάζοντας τη συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του υποτύπου της πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας. Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν δεδομένα από 41 μελέτες παρατήρησης με 154.044 περιπτώσεις και 792.500 συμμετέχοντες.

 

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν είτε λιποβαρείς είτε παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σχετικά με την πρόκληση μιας ημικρανίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα πάντα με τον δείκτη μάζας σώματος. Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν χαμηλότερος για τα άτομα με ΔΜΣ γύρω στα 20 kg/m² και αυξανόταν όταν ο ΔΜΣ ήταν άνω των 29 kg/m².

 

Ωστόσο, περιορισμένα ήταν τα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου για άλλους υποτύπους της πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας.

 

«Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση αναδεικνύει μέσω μιας μη γραμμικής συσχέτισης τον αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας μεταξύ των ατόμων που είναι είτε λιποβαρή είτε παχύσαρκα», γράφουν οι συγγραφείς, σύμφωνα με το ygeiamou.gr. «Τα αποτελέσματα αυτά συμπεραίνουν ότι ο φυσιολογικός ΔΜΣ πιθανώς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ημικρανίας».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.5.202410:30 μμ

  Αποδείξεις για τη συνεχιζόμενη συγχώνευση δύο γαλαξιών και των τεράστιων μαύρων τρυπών τους, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 740 εκατομμυρίων ετών, εντόπισε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.5.20246:42 μμ

  Η κυβέρνηση προχωράει με ταχύ βήμα όλη την αντιλαϊκή ατζέντα στον χώρο της υγείας στην κατεύθυνση περαιτέρω εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος υγείας, με σκοπό να μην αφήσουν «πέτρα πάνω στην πέτρα» στο ΕΣΥ.   Από τις απολύσεις των χιλιάδων

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.5.20247:15 μμ

  Δώρα ζωής από 29χρονο με αναπηρία έλαβαν τρεις ασθενείς που περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού, παγκρέατος, ήπατος και καρδιάς.   Ο άτυχος 29χρονος απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.5.20244:45 μμ

  Δώρα ζωής προσέφερε 74χρονος που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και έχασε τη μάχη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών.   Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.5.202412:31 μμ

  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά.    

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή