Αρχική / RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / 2 Μαϊου: Η καρδιά του Λόρδου Βύρωνα, το δηλητήριο της Πηνελόπης Δέλτα, 2 Πούλιτζερ, ο Ντα Βίντσι και το FBI!

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

02/05/20247:15 πμ

2 Μαϊου: Η καρδιά του Λόρδου Βύρωνα, το δηλητήριο της Πηνελόπης Δέλτα, 2 Πούλιτζερ, ο Ντα Βίντσι και το FBI!

1977 Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

Instagram
Φωτ. Instagram

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Παγκόσμια Ημέρα Harry Potter σήμερα! Η μαγική σειρά βιβλίων με την υπογραφή της  J.K. Rowling έκαναν μικρούς και μεγάλους να θέλουν να επιβιβιαστούν από την πλατφόρμα 9 3/4 στο τρένο για το Hogwarts! Η ημέρα καθιερώθηκε το 2012 από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron!

 

 

Δεν είναι τα γενέθλια του Χάρρυ Πόττερ αφού όλοι οι πιστοί αναγνώστες των βιβλίων αλλά και οι θεατές των ταινιών, γνωρίζουν πως τα γενέθλια του είναι στις 31 Ιουλίου-την ίδια μέρα με τη συγγραφέα του! Στις 2 Μαϊου έγινε η μεγάλη μάχη του Χόγκουορτς οπότε και ηττήθηκε κατά κράτος ο Λόρδος Βόλντεμορτ και αυτό το γεγονός αξίζει πραγματικά πανηγυρισμούς!

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1808 Ξεσπά ο πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ο λαός της Μαδρίτης ξεσηκώνεται εναντίον της γαλλικής κατοχής. Αργότερα, ο Φρανθίσκο Γκόγια αποτυπώνει αυτό το γεγονός στον πίνακα «Η 2α Μαΐου 1808».

1824 Το φέρετρο με τη σορό του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων Σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.

1919 Η 1η μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αποτελεί την αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

1933 Ο Αδόλφος Χίτλερ απαγορεύει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στη ναζιστική Γερμανία.

1940 Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω του πολέμου. Θα γινόταν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1941 Ο 17χρονος μαθητής, Μαθιός Πόταγας, εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός. Εμφανίστηκε μπροστά στους Ναζί και είπε: «Σταθείτε, δε θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί τον σκότωσαν και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι.

1945 Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1949 Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του «Ο Θάνατος του Εμποράκου».

1955 Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο «Λυσσασμένη Γάτα».

1969 Το πολυτελές πλοίο «Queen Elizabeth ΙΙ» ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη.

1976 Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα.

1995 O πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ με επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το Σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996 Στα Τίρανα της Αλβανίας ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1997 Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1812.

1998 Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2000 Ο πιλότος της Formula 1, Ντέιβιντ Κουλθαρντ, γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά.

2010 Το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισ. ευρώ.

2011 Εκτελείται από Αμερικάνους στρατιώτες στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα».

2022 Ανακοινώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρκίνου και θα παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάϊ Πατρούσεφ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1729  Αικατερίνη η Μεγάλη, η επιλεγόμενη και Ακόλαστη Τσαρίνα. Αυτοκράτειρα πασών των Ρωσιών, με υψηλή νοημοσύνη, εκπαίδευση, πολιτική ικανότητα και πάνω από 23 εραστές, για αυτό την αποκαλούσαν και Μεσσαλίνα του Νέβα!

1892  Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, Γερμανός πιλότος

1896  πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, ήταν το τρίτο παιδί και η πρώτη κόρη του Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας και της Σοφίας. Στις 10 Μαρτίου 1921, έγινε η πρώτη Πριγκίπισσα της Ελλάδας που παντρεύτηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τον δεύτερο εξάδελφό της, διάδοχο του ρουμανικού θρόνου τότε, Κάρολο.

Για τη διάσωση Εβραίων της Ρουμανίας από τους Ναζί, τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο του Δίκαιου των Εθνών.

1903 Μπινγκ Κρόσμπι, Αμερικανός τραγουδιστής που πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 1977, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και 4 Όσκαρ για Καλύτερο Τραγούδι, πωλήσεις πάνω από 1.000.000.000 δίσκους παγκοσμίως, 3 αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ και το διαχρονικό «White Christmas» ως ύπατη παρακαταθήκη.

1935 Λουίς Σουάρεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής. Ξεκίνησε στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ενώ η καριέρα του απογειώθηκε στη Μπαρτσελόνα με την οποία πανηγύρισε δυο πρωταθλήματα (1958-59, 1959-60).  Μετακόμισε στην Ίντερ με την οποία κατέκτησε ως ποδοσφαιριστής τρία πρωταθλήματα (1962–63, 1964–65, 1965–66) Διετέλεσε μεταξύ άλλων προπονητής της εθνικής Ισπανίας και της Ίντερ

1942 Αλέξης Μάρδας, Έλληνας ηλεκτρονικός μηχανικός, γνωστός από τη φιλία του με τους φίλος των Beatles. Πέθανε 13 Ιανουαρίου 2017 στο Κολωνάκι.

1942 Ζακ Ρογκ, Βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

1972 The Rock  Ντουέιν Τζόνσον, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός

1975 Ντέιβιντ Μπέκαμ, Άγγλος ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία κατέκτησε ένα Champions League (1999) και έξι πρωταθλήματα Αγγλίας (1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03)

Ο David Robert Joseph Beckham αγωνίστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πρέστον Νορθ Εντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Λος Άντζελες Γκάλαξι, ΑΚ Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν και στην Εθνική Αγγλίας. Έγινε ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία.

Η καριέρα του άρχισε στα 17 και έγινε ο πρώτος Βρετανός που έπαιξε 100 παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Εθνική Αγγλίας συμμετείχε από τα 21 του χρόνια και έγινε αρχηγός της για έξι χρόνια. Έκανε συνολικά 115 εμφανίσεις, εμφανιζόμενος στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998, 2002, 2006 και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2000 και 2004.

Η μητέρα του είναι κομμώτρια ενώ ο πατέρας του μάγειρας σε μεγάλο εστιατόριο. Το 1997 ξεκίνησε τη σχέση του με τη Βικτόρια Άνταμς, τότε μέλος του συγκροτήματος Spice Girls. Παντρεύτηκαν στις 4 Ιουλίου 1999 στην Ιρλανδία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Μπρούκλιν Τζόσεφ, τον Ρομέο Τζέιμς, τον Κρουζ Ντέιβιντ και την Χάρπερ Σέβεν. Νονοί των Μπρούκλιν και Ρομέο είναι ο Έλτον Τζον και η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ. Νύφη του Μπέκαμ είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Νίκολα Πελτζ παντρεύτηκε τον γιο του, Μπρούκλιν, κόρη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Νέλσον Πελτζ.

Παραμένει απλός, αξιοπρεπής, cool και με χιούμορ και χαρακτηριστικά περίμενε στην ουρά για πάνω από 12 ώρες προκειμένου να προσκυνήσει την σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Ουεστμίνιστερ Χωλ.

1996 Γιούλιαν Μπραντ, Γερμανός ποδοσφαιριστής. Αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ με την οποία έχει καταγράψει 123 συμμετοχές και έχει σκοράρει 23 γκολ. .

 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1519 Πεθαίνει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής -η προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου. Είχε γεννηθεί στο χωριό Vinci της Φλωρεντίας στις 15.4.1452

1938  Μαντάμ Ορτάνς, Γαλλίδα ιερόδουλη, το αληθινό όνομά της ήταν Αδελίνα Γκιτάρ. Εγκαταστάθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου και ένας δρόμος φέρει το όνομά της. Άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο και στη συνέχεια το ξενοδοχείο «Η Γαλλία». Έγινε υποπρόξενος της Γαλλίας και πολλοί την υποπτευόταν για κατάσκοπο. Πέθανε το 1938 αφού απαθανατίστηκε σε πολλά λογοτεχνικά έργα, όπως στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, σε έργα του Γεώργιου Πάγκαλου και στο «Χρονικό Μιας Πολιτείας» του Παντελή Πρεβελάκη.

1941 Πεθαίνει η Πηνελόπη Δέλτα, η σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέας. Στις 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα και η εκείνη παίρνει δηλητήριο. Πέντε ημέρες αργότερα ξεψυχά, αφήνοντας ένα λιτό σημείωμα για τα παιδιά της. Δισέγγονά της είναι οι πολιτικοί Αντώνης Σαμαράς και Παύλος Γερουλάνος.

1972 Τζον Έντγκαρ Χούβερ, πεθαίνει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ο ιδρυτής του FBI και αρχηγός του «προγόνου» του, από το 1924. Καθιέρωσε το αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων, ίδρυσε επιστημονικό εργαστήριο εξακρίβωσης εγκλημάτων και ίδρυσε την Ακαδημία του FBI. Επί Ποτοαπαγόρευσης, συνέλαβε τον γκάγκστερ Τζον Ντίλιντζερ. Ο πρόεδρος Ρούζβελτ του αναθέτει την παρακολούθηση φασιστών, κομμουνιστών και κατασκόπων αλλά και της Μέριλιν Μονρόε, του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ και του Ντιν Μάρτιν. Συμπτωματικά…2 Μαϊου…

1957 Πεθαίνει και ο Τζόζεφ ΜακΚάρθι, Αμερικανός Γερουσιαστής, συνεργάτης του Χούβερ που δημιούργησε την πεερίφημη αντικομμουνιστική λίστα του Χόλυγουντ που περιλάμβανε ονόματα όπως του Ζυλ Ντασέν!

1982  Ευάγγελος Παπανούτσος, Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας

1998  Βαγγέλης Σειληνός, ηθοποιός, χορογράφος και χορευτής, που εμφανίστηκε σε πλήθος ταινιών της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου:

Το αληθινό του όνομα ήταν Ευάγγελος Βασιλάτος. Είχε γεννηθεί στην Αίγινα το 1936. Μαθητή ακόμη τον ανακάλυψε ο χορογράφος Μανώλης Καστρινός και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή χορού του.

Λίγα χρόνια αργότερα,  γνώρισε τη Ραλλού Μάνου, η οποία του πρότεινε να συμμετέχει στην ομάδα της. Στις αρχές των 60’ς,  ο παλαιότερα χορευτής, σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης του ζητά να συμμετέχει στα κινηματογραφικά του μιούζικαλ: Γοργόνες και μάγκες, Μαριχουάνα stop!, Η Παριζιάνα, Μια Ελληνίδα στο χαρέμι, Ξυπόλυτος πρίγκηψ, Η θεία απ’ το Σικάγο, Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Έκανε δύο γάμους και με τη δεύτερη σύζυγό του απέκτησαν δύο παιδιά. Πρώτη του σύζυγος ήταν η χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου. Πέθανε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά τη διάρκεια εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς.

2013 Λευτέρης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης που είχε γεννηθεί 12 Οκτωβρίου 1944. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και τελείωσε τη σχολή θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη. Για αρκετά χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο και με την Έλλη Λαμπέτη.

Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Η Σκηνή»  ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία. Ήταν μία από τις βασικές φωνές στην εκπομπή Εδώ Λιλιπούπολη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

2013 Τζεφ Χάνεμαν, Αμερικανός κιθαρίστας trash metal συγκροτήματος από…δάγκωμα αράχνης!

2015  Μάγια Πλισέτσκαγια, Ρωσίδα μπαλαρίνα από τις σημαντικότερες όλων των εποχών, πεθαίνει στη Γερμανία. «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα» όπως την αποκαλούσαν παρέμεινε 49 χρόνια στα Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι μπαλαρίνες. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μπεζάρ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

13.5.20247:15 πμ

    World Cocktail Day σήμερα και γιορτάζουμε με ένα «Cosmopolitan» ή ένα «White Russian!   Το 1806, οι Αμερικανοί κατοχυρώνουν τον όρο «cocktail» ως αλκοολούχο μείγμα από γλυκά, ξινά και πικρά υλικά, κλέβοντας τη βρετανική έμπνευση του 19ου αιώνα.

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

12.5.20247:15 πμ

    Διεθνής Ημέρα Νοσηλεύτριας, με hashtags στα social media #NursesDay και #InternationalNursesDay, ελάχιστος φόρος τιμής στις νοσοκόμες και τους νοσηλευτές που συνήθως «υποτιμούμε» προτάσσοντας τη συμβολή των γιατρών.   Η ημέρα καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1965 και διεθνώς τo

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

11.5.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1310 Στη Γαλλία, 54 Ναΐτες Ιππότες καίγονται στην πυρά ως αιρετικοί. 1502 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί από το Κάδιθ της Ισπανίας για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική. 1891 Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία,

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

10.5.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα, που ήταν για τους άνδρες κίτρινος σκούφος και για τις γυναίκες κίτρινο μαντήλι κεφαλής ή μία στρόγγυλη κίτρινη κονκάρδα. 1497 Ο Αμέριγκο Βεσπούτσι αναχωρεί

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.5.20247:15 πμ

    Ο Ο.Η.Ε. τιμά τα 45.000.000 πολιτών, τα 25.000.000 τραυματιών και τα 15.000.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος τελείωσε στις 8 Μαϊου αλλά σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί να τηρήσουμε

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

8.5.20247:15 πμ

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τον Ομέρ Βρυώνη στη μάχη της Γραβιάς. 1886 Το φαρμακείο «Jacobs’», στην Ατλάντα της Τζόρτζια, πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι με θεραπευτικές ιδιότητες. Το διάσημο αναψυκτικό, τότε, περιείχε και ποσότητα

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή