Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / Η ψηφιακή πρόκληση: Μεταμορφώνοντας το σήμερα, χτίζοντας το αύριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

23/04/20249:49 πμ

Η ψηφιακή πρόκληση: Μεταμορφώνοντας το σήμερα, χτίζοντας το αύριο

Η ψηφιακή πρόκληση: Μεταμορφώνοντας το σήμερα, χτίζοντας το αύριο

Γράφει thessnews

 

Η νέα ψηφιακή εποχή φέρνει μαζί της μια συναρπαστική πρόκληση: τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το Internet of Things (IoT) και το blockchain, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο γεμάτο δυνατότητες και προκλήσεις, με τις επιχειρήσεις που υιοθετούν αυτές τις νέες τεχνολογίες και ηγούνται της ψηφιακής μετάβασης να είναι οι πρωταγωνιστές του αύριο.

Αντιλαμβανόμενη την τάση αυτή, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια σε καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές, μερικές από τις οποίες μάλιστα, πρώτη η εταιρεία εφαρμόζει σε ελληνικό έδαφος, σε συνδυασμό με τον συνολικό μετασχηματισμό που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας στην παραγωγική διαδικασία.

Η εφαρμογή σχεδόν όλων των καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών που η εταιρεία αναπτύσσει στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της μεταλλευτικής διαδικασίας, χρησιμοποιούν ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο και σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.

 

Απομακρυσμένες λειτουργίες

Ήδη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας εφαρμόζονται τεχνολογίες όπως το σύστημα της εξ αποστάσεως ανατίναξης (Remote Blasting). Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα στην ομάδα παραγωγής του μεταλλείου να πραγματοποιεί τις ανατινάξεις στα μέτωπα παραγωγής συγκεντρωτικά και ελεγχόμενα από το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην επιφάνεια, με τη χρήση μάλιστα χύδην γαλακτωμάτων (Bulk Emulsion). Το αμέσως προσεχές διάστημα, η εταιρεία θα είναι η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στη χώρα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο, που θα εφαρμόζει το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking) με τηλεχειρισμό των φορτωτών – μηχανημάτων, απομακρυσμένα από κέντρο ελέγχου στην επιφάνεια. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες, ενισχύουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας και αυξάνουν την παραγωγικότητα του μεταλλείου, μειώνοντας το νεκρό χρόνο ανάμεσα στους κύκλους παραγωγής.

Στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός είναι η υιοθέτηση περισσότερων εφαρμογών, όπως η τηλεμετρία οχημάτων και η εγκατάσταση σε αυτά συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης (collision avoidance system) που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική δοκιμή της λύσης του συστήματος αερισμού κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται αυτόματα και «έξυπνα» η παροχή και η ποιότητα του αέρα στα υπόγεια, ανάλογα τις ανάγκες των εργασιών εξόρυξης και της συγκέντρωσης ανθρώπων και μηχανημάτων ανά τομέα. Αυτό θα επιτρέψει την παροχή της κατάλληλης ποσότητας φρέσκου αέρα μόνο όπου χρειάζεται, μειώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο ασφάλειας του υπόγειου μεταλλείου.

Βιωματική εκπαίδευση με χρήση προσομοιωτών

Και παρότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε πρώτη ανάγνωση περιλαμβάνει κυρίως την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών λύσεων στις επιμέρους δραστηριότητες μιας επιχείρησης, οι τεχνολογικές αυτές αλλαγές, δεν γίνεται να μη συνοδεύονται και από την απαραίτητη αλλαγή στην κουλτούρα του οργανισμού, καθώς και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των ανθρώπων που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Για το λόγο αυτό, και με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των τεχνολογικών αλλαγών, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα κέντρο τεχνικής εκπαίδευσης. Με τη χρήση προσομοιωτών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι προσομοιάζουν τόσο τον τύπο μηχανήματος, όσο και την τρισδιάστατη απεικόνιση των ίδιων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών της, οι χειριστές εκπαιδεύονται σε πληθώρα σεναρίων από καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά την εργασίας τους στο υπόγειο μεταλλείο, όπως πυρκαγιά, κατάπτωση βράχου, σκάσιμο ελαστικού κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια αυτά θα ήταν ανέφικτο να εφαρμοστούν για εκπαιδευτικούς λόγους σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς ρίσκο για την ασφάλεια του εκπαιδευόμενου και χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία παραγωγής.

Η απόλυτη προσομοίωση μηχανημάτων και μεταλλευτικού πεδίου με τη χρήσης τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια ρεαλιστική και βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται ο κύκλος παραγωγής του μεταλλείου. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι όταν ξεκινήσουν την εργασία τους στο πραγματικό υπόγειο πεδίο, θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό την περίοδο προσαρμογής τους.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

27.5.20249:07 πμ

  Στον σύγχρονο κόσμο, η εκπαίδευση οφείλει να προσαρμόζεται στις νέες τάσεις και ανάγκες της κοινωνίας. Η ρομποτική, ως κλάδος που συνδυάζει την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τη μαθηματική σκέψη, έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό εργαλείο μάθησης με

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

26.5.202410:01 πμ

    Με γενέθλια διάθεση για ακόμη μια χρονιά, υλοποιείται διαγωνισμός επιβράβευσης καταναλωτών από το δίκτυο καταστημάτων 4all. Επιλέγοντας τα προϊόντα με την ειδική σήμανση από τα ράφια των 4allstores, οι καταναλωτές διεκδικούν 140 επώνυμα, κορυφαία δώρα! Κάνε τις αγορές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

23.5.20244:20 μμ

  Η ELVIAL, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξέχουσα σημασία των βιώσιμων πρακτικών στον κλάδο των συστημάτων αλουμινίου, ανακοινώνει την πιστοποίηση μεγάλης γκάμας των προϊόντων της με Environmental Product Declarations (EPDs). Με αυτόν τον τρόπο, δείχνει για ακόμα μία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

22.5.20243:21 μμ

  Πρόστιμο 395.125 ευρώ επιβλήθηκε στην πολυεθνική εταιρεία «Henkel Ελλάς Α.Β.Ε.Ε» και όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί – Τα πρόστιμα επιβάλλονται, δημοσιοποιούνται και εισπράττονται»     Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

16.5.20241:24 μμ

  Πέμπτη 23 Μαΐου στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων Η ProCredit Bank συνδιοργανώνει την Πέμπτη 23 Μαΐου στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων DT&S με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ εκδήλωση γνωριμίας με τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

14.5.202411:33 πμ

  Σε συνέχεια της ετήσιας έρευνας HR Trends 2024, η Randstad, ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, διοργανώνει webinar με θέμα «τάσεις στο HR & τους μισθούς 2024», την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 11.00π.μ.. Μέσα από αναλύσεις,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή