Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ζάχαρη καρύδας: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από την λευκή ζάχαρη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13/07/2019 11:36 πμ

Ζάχαρη καρύδας: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από την λευκή ζάχαρη

Ζάχαρη καρύδας: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από την λευκή ζάχαρη

Γράφει thessnews

Η ζάχαρη καρύδας είναι μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική, αν και η κατανάλωσή της συνίσταται να γίνεται με μέτρο.

Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τα άνθη του φοινικόδεντρου και η παραγωγή της γίνεται έπειτα από φυσική διαδικασία δύο σταδίων.

Ο χυμός των άνθεων συλλέγεται σε δοχεία και θερμαίνεται έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους. Από την διεργασία αυτή παραμείνει μια παχιά πάστα η οποία στερεοποιείται και κονιοποιείται σε κόκκους μικρότερου μεγέθους και πιο μεταβλητούς από εκείνους της λευκής ζάχαρης.

Σύμφωνα με το onmed.gr, η ζάχαρη καρύδας, εν αντιθέσει με την λευκή που περιέχει «κενές θερμίδες», δεν έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της, τα μέταλλα, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το κάλιο και τον ψευδάργυρο.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας, καθώς και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το γλουταμινικό οξύ, που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.

Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα και «ρίχνουν» τις τιμές της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων και Διατροφής (FNRI), τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε διπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με την λευκή ζάχαρη.

Η ζάχαρη καρύδας, πέραν του ότι είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (350) από την κρυσταλλική ζάχαρη (500), που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν δημιουργεί αισθήματα λήθαργου, πείνας και ευερεθιστότητας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα φυσικά γλυκαντικά, όπως είναι η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου ή η μελάσα, μπορεί να αποτελούν υγιεινή επιλογή αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς δεν παύουν να αποτελούν πηγές ζάχαρης.

Το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να κάνετε υγιεινές επιλογές και να γνωρίζετε τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφών. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσες γευστικές και υγιεινές εναλλακτικές έχετε στην διάθεση σας, θα δείτε ότι τα γεύματα και τα σνακ που επιλέγετε είναι αμέτρητα. Μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η βελτίωση της υγείας δεν συνεπάγεται απαραίτητα να αποκλείσετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Απλώς θα τις προσαρμόσετε σε πιο υγιεινά πλαίσια.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: PIXABAY

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα