γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Μελετώντας την επίδραση της βιταμίνης D-3 στα κύτταρα που αποτελούν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθήλιο), οι επιστήμονες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολόμβου του Οχάιο αναγνώρισαν για πρώτη φορά το ρόλο που διαδραματίζει η «βιταμίνη του ήλιου» για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Nanomedicine, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν νανοαισθητήρες και ένα κυτταρικό μοντέλο για να αναγνωρίσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που μπορεί να προκαλέσει η βιταμίνη D-3 στο ενδοθήλιο..
Παλαιότερα πιστεύαμε ότι το ενδοθήλιο δεν εξυπηρετούσε άλλο σκοπό παρά να ενεργεί ως ένα εσωτερικό “περιτύλιγμα” του αγγειακού συστήματος, επιτρέποντας τόσο στο νερό όσο και στους ηλεκτρολύτες να διέρχονται και να εξέρχονται από την κυκλοφορία του αίματος.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων αποκαλύφθηκε ότι το ενδοθήλιο λειτουργεί περισσότερο σαν ένα όργανο το οποίο επενδύει ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα από την «καρδιά στα μικρότερα τριχοειδή αγγεία», και του οποίου τα κύτταρα διεξάγουν πολλές μοναδικές βιολογικές λειτουργίες.
Οι μεταβολές στο ενδοθήλιο έχουν συνδεθεί με αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, η ανάπτυξη όγκων, οι μολύνσεις από ιούς και η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι μια κατάσταση όπου οι λιπαρές αποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D-3 – μια έκδοση της βιταμίνης D που παράγει φυσικά το σώμα μας όταν εκθέτουμε το δέρμα μας στον ήλιο – διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση και την αποκατάσταση της βλάβης στο ενδοθήλιο που εμφανίζεται σε αυτές τις ασθένειες.
Φυσικές πηγές βιταμίνης D-3 περιλαμβάνουν κρόκους και λιπαρά ψάρια. Μπορεί επίσης να ληφθεί με τη μορφή συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη D-3 είναι ήδη γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των οστών. “Ωστόσο, εξηγεί ο ανώτερος συγγραφέας Tadeusz Malinski, καθηγητής στο τμήμα χημείας και βιοχημείας” τα τελευταία χρόνια, σε κλινικά περιβάλλοντα, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι πολλοί ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή έχουν ανεπάρκεια D-3 “.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανεπάρκεια προκάλεσε την καρδιακή προσβολή”, προσθέτει, “αλλά αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής”.
Για τη μελέτη τους, ο καθηγητής Malinski και συνεργάτες ανέπτυξαν ένα σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες ή μικρούς ανιχνευτές που είναι 1.000 φορές μικρότεροι από το πάχος των ανθρώπινων μαλλιών και μπορούν να λειτουργούν στο επίπεδο των ατόμων και των μορίων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους νανοαισθητήρες για την παρακολούθηση της επίδρασης της βιταμίνης D-3 σε μοριακούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα που είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία για να μιμηθούν τον ίδιο τύπο βλάβης που προκύπτει από υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D-3 μειώνει σημαντικά το οξειδωτικό στρες στο αγγειακό σύστημα και ενεργοποιεί την απελευθέρωση νιτρικών οξειδίων. Σημειώνουν ότι η μελέτη τους “παρέχει άμεση μοριακή επιβεβαίωση σε προηγούμενες δημοσιευμένες παρατηρήσεις που έχουν δείξει ότι η υπέρταση που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης D-3 σχετίζεται με αγγειακό οξειδωτικό στρες”.
Μπορεί το D-3 να αναστρέψει την καρδιαγγειακή βλάβη;
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι ενώ τα ευρήματά τους προέρχονται από δοκιμές που διεξήχθησαν σε κυτταρικό μοντέλο υψηλής πίεσης του αίματος, «οι επιπτώσεις της επίδρασης της βιταμίνης D-3 στο δυσλειτουργικό ενδοθήλιο είναι πολύ ευρύτερες».
Υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D-3 έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει σημαντικά τη βλάβη που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση και άλλες ασθένειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Φαίνεται ότι η D-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση καρδιαγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων που έχουν ήδη καταστραφεί και είναι η μόνη ουσία που έχει βάσιμες αποδείξεις γι’αυτό.
Από το φύλλο της THESSNEWS #92 (10/02/2018-11/02/2018)