Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / WELLNESS TIPS / Εαρινή αλλεργία: Ποιες γυναίκες χρειάζονται κολπικά λιπαντικά;

WELLNESS TIPS

25/04/2022 8:00 πμ

Εαρινή αλλεργία: Ποιες γυναίκες χρειάζονται κολπικά λιπαντικά;

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα προκαλούν κολπική ξηρότητα

Εαρινή αλλεργία: Ποιες γυναίκες χρειάζονται κολπικά λιπαντικά;

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η άνοιξη είναι εδώ, το ίδιο και οι αλλεργίες. Όσοι αυτήν την εποχή προμηθεύονται αντιισταμινικά, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, γνωρίζουν ήδη τις παρενέργειες: ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία, ναυτία. Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν αυτά τα φάρμακα υπάρχει και κάποια που είναι απρόβλεπτη και άγνωστη σε πολλούς και που μπορεί να καταστήσει τη λήψη αυτών των φαρμάκων μια ιδιαίτερη εμπειρία: Η κολπική ξηρότητα.

 

Πολλοί δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη ούτε λαμβάνουν αντιισταμινικά μόνο αυτήν την εποχή. Τα χρησιμοποιούν περιστασιακά όλον τον χρόνο, για να αντιμετωπίσουν μια σειρά αντιδράσεων σε άλλα αλλεργιογόνα (π.χ. ακάρεα σκόνης) ή για παθήσεις όπως η οξεία και χρόνια κνίδωση, το αγγειοοίδημα και αλλεργικές αντιδράσεις από μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος, φάρμακα και τροφές. Παρότι, ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, τα οφέλη από τη λήψη τους εξακολουθούν να υπερτερούν.

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα προκαλούν κολπική ξηρότητα, όταν αναζητούν τη λύση στη χρήση λιπαντικών.

Πώς μπορεί όμως ένα φάρμακο που βοηθά στη διακοπή των συμπτωμάτων της αλλεργίας να διαταράξει τη λίπανση του κόλπου; Η εξήγηση είναι απλή: όταν το σώμα εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο στο οποίο υπάρχει ευαισθησία, όπως είναι η γύρη των δέντρων, ερμηνεύει λανθασμένα την ουσία αυτή ως απειλή και ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση για να την καταπολεμήσει. Απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία συνεχίζει να δεσμεύεται στους υποδοχείς ισταμίνης, οι οποίοι στη συνέχεια πυροδοτούν αντιδράσεις όπως ρινική καταρροή, δάκρια στα μάτια και άλλα κλασικά συμπτώματα αλλεργίας.

Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν τις επιδράσεις των ισταμινών και συχνά συνδυάζονται με αποσυμφορητικά, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και διευκολύνουν την αναπνοή από τη μύτη. Και τα δύο φάρμακα μειώνουν σημαντικά τις εκκρίσεις του βλεννογόνου, απαλλάσσοντας ή κατευνάζοντας τα συμπτώματα.

Τόσο τα αντιισταμινικά πρώτης όσο και δεύτερης γενιάς μπλοκάρουν ειδικά τον υποδοχέα της ισταμίνης H1 ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Όμως, εκτός από αυτόν, οι παλαιότερες αντιισταμινικές ουσίες μπορούν επίσης να περάσουν στον εγκέφαλο και να συνδεθούν με έναν νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μυϊκή συστολή και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προκαλούν παρενέργειες. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς φτάνουν στον εγκέφαλο σπανιότερα, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για λιγότερες και ηπιότερες παρενέργειες.

Επειδή προκαλούν αφυδάτωση στις ρινικές διόδους, τα συμπτώματα της αλλεργίας υποχωρούν. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουν να ξηραίνουν και τον βλεννογόνο του κόλπου. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να παραπονιούνται για κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη και να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα αφού δυσκολεύει το σεξ καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή επώδυνη.

Ωστόσο, η διακοπή των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, αφού έτσι επανέρχονται όλα τα αλλεργικά συμπτώματα. Ενδεχομένως, για κάποιες γυναίκες να υπάρχει η λύση της αντικατάστασής τους με ένα ρινικό σπρέι, προκειμένου να αποκλειστεί η ξηρότητα σε όλους τους βλεννογόνους, αφού εκτός από κολπική ξηρότητα τα αντιισταμινικά προκαλούν ξηροστομία, ξηροφθαλμία, αλλά και ξηρότητα στο δέρμα.

Όταν η αποφυγή λήψης αυτών των φαρμάκων δεν αποτελεί επιλογή, τότε οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν πρέπει να θέτουν την ενυδάτωση σε προτεραιότητα. Για την κολπική ξηρότητα, προμηθεύονται υψηλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες κόλπου, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν οποιαδήποτε ξηρότητα ή ερεθισμό. Όσον αφορά στη σεξουαλική επαφή, η χρήση ενός λιπαντικού πριν από αυτή ανακουφίζει από τη δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και προάγει τη σεξουαλική υγεία και ευχαρίστηση των γυναικών.

Παρέχουν υγρασία για διάφορες μορφές κολπικής επαφής και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις. Άλλα έχουν ως βάση το νερό και άλλα τη σιλικόνη. Τα πρώτα περιέχουν γλυκερίνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς είναι εύκολα στη χρήση και την εφαρμογή, εξηγούν οι υπεύθυνοι του Sexopolis.gr.

Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη διαρκούν περισσότερο, ιδιότητα που τα καθιστά καλή επιλογή για άτομα με σοβαρή κολπική ξηρότητα. Μπορούν, μάλιστα, να χρησιμοποιηθούν τόσο για κολπικό όσο και για πρωκτικό σεξ. Υπάρχουν, επίσης, και οργανικά λιπαντικά, τα οποία περιέχουν σιλικόνη και νερό και χαρίζουν λίπανση που πλησιάζει στη φυσική. Τα λιπαντικά αυτά δεν περιέχουν συντηρητικά, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα ερεθισμών ή αλλεργικής αντίδρασης. Και τα τρία είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά από λατέξ.

Η χρήση τους είναι απλή και η ποσότητα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες. Συστήνεται η έναρξη με μια μικρή ποσότητα προϊόντος και στη συνέχεια η σταδιακή αύξησή της, έως ότου η γυναίκα να νιώσει άνετα για διείσδυση. Η επανάληψη της εφαρμογής δεν προκαλεί προβλήματα, αντιθέτως παρέχει καλύτερα αποτελέσματα.

Φυσικά, τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λίπανσης του κόλπου, ανεξάρτητα εάν αυτή οφείλεται στη λήψη αντιισταμινικών, στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι ο ιδανικός τρόπος να καταπολεμήσουν τη φαγούρα, τον πόνο, τον κνησμό και να μειώσουν τις πιθανότητες μολύνσεων του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

WELLNESS TIPS

15.5.2022 12:00 πμ

Όταν η ζωή σού δίνει λεμόνια, είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!   Και μόνο το χρώμα αλλά και η μυρωδιά τους αρκούν για να σου φτιάξουν τη διάθεση. Πόσα πράγματα μπορείς να ετοιμάσεις με τον χυμό ή τη φλούδα τους! Από

WELLNESS TIPS

5.5.2022 12:37 μμ

Η απόλυτη χαλάρωση πλέον έχει όνομα: Physis Massage Therapy Center στην Τσιμισκή 62! Ένας νέος χώρος χαλάρωσης και ευεξίας θα σας προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες massage σε ένα σύγχρονο και άνετο περιβάλλον, όπου κυριαρχεί το ξύλο και η αίσθηση ηρεμίας!  

WELLNESS TIPS

25.4.2022 10:20 μμ

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν απαιτούν ιατρική περίθαλψη και αποτελούν περισσότερο αισθητικό πρόβλημα. Οι θεραπείες και η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν αισθητά στη μείωσή τους, όπως αναφέρει το onmed.gr. Αλλά αν ανησυχείτε για την εικόνα

WELLNESS TIPS

24.4.2022 3:00 μμ

Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε πώς «κάψετε» τις συγκεκριμένες θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και… ξεκινήστε. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε… πενταψήφιο αριθμό βημάτων!   Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει οι συνήθεις

WELLNESS TIPS

23.4.2022 11:40 μμ

To τέλειο δέρμα είναι το βασικό σας ζητούμενο. Αυτός είναι ο λόγος που ακολουθείτε πιστά την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης πρωί και βράδυ χωρίς εξαιρέσεις, όσο κουρασμένη κι αν είστε. Παράλληλα, παρακολουθήσατε άπειρα tutorials, όλα τα skincare trends αλλά και τα

WELLNESS TIPS

23.4.2022 11:20 μμ

Είναι αλήθεια πως η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε το 2020, ήταν ένα απρόβλεπτο εμπόδιο που σε ανάγκασε να αναβάλεις για ένα μεγάλο διάστημα τα σχέδιά σου, όπως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μία σημαντική επένδυση, μία στροφή στην καριέρα σου,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή