Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Βρέθηκε θεραπεία για τον χρόνιο πόνο;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24/06/2018 5:20 μμ

Βρέθηκε θεραπεία για τον χρόνιο πόνο;

Βρέθηκε θεραπεία για τον χρόνιο πόνο;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έχουν βρει έναν νέο τρόπο να εμποδίσουν την αιτία του πόνου.

Το κλειδί είναι μια φυσικά απαντώμενη πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη δέσμευσης απολιποπρωτεΐνης Α-Ι (AIBP). Το AIBP συνδέεται με τον υποδοχέα 4 (TLR4), μια πρωτεΐνη που κάθεται στην επιφάνεια των κυττάρων όπως μια κεραία, ψάχνοντας για σημάδια μόλυνσης ή βλάβες ιστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία των ποντικών με μία ένεση στη σπονδυλική στήλη του ΑΙΒΡ έθετε το TLR4 “εκτός λειτουργίας”, εμπόδισε και ανέτρεψε τη φλεγμονή και τα κυτταρικά συμβάντα που σχετίζονται με την επεξεργασία του πόνου.

Όπως αναφέρθηκε στις 29 Μαΐου από τη Cell Reports, η θεραπεία μείωσε τον πόνο χημειοθεραπείας σε ποντίκια για δύο μήνες χωρίς παρενέργειες.

“Τα οπιοειδή και τα περισσότερα άλλα φάρμακα για τον πόνο απλά επιβραδύνουν την αντίληψη του ατόμου για τον πόνο, αλλά η πηγή του πόνου εξακολουθεί να υπάρχει εκεί”, δήλωσε ο συγγραφέας Tony Yaksh, PhD, καθηγητής και αντιπρόεδρος της έρευνας στο τμήμα Αναισθησιολογίας στο UC San Diego. “Ταυτόχρονα, τα οπιοειδή προσδίδουν επίσης μια αίσθηση ευχαρίστησης, η οποία οδηγεί στην κακομεταχείριση και τον εθισμό τους. Αυτό που είναι τόσο ξεχωριστό για τη νέα μας προσέγγιση, που αναστέλλει τον υποδοχέα TLR4 με AIBP, είναι ότι τροποποιεί πραγματικά τα συστήματα επεξεργασίας πόνου. Εμποδίζουμε τον υποκείμενο μηχανισμό που προκαλεί πόνο και όχι μόνο την κάλυψη των συμπτωμάτων ».

Ιστορικά, δήλωσε ο Yaksh, οι ερευνητές πίστευαν ότι η φλεγμονή και ο τραυματισμός των νεύρων ήταν ξεχωριστά γεγονότα. Αλλά πριν από μερικά χρόνια, ο συγγραφέας Maripat Corr, MD και συνεργάτες διαπίστωσαν ότι μερικές φορές η φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιο πόνο με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νευρικής βλάβης – ένα κυτταρικό γεγονός που εμπλέκει τον TLR4.

Μετά τη χημειοθεραπεία, οι άνθρωποι και τα ζώα συχνά αναπτύσσουν χρόνιο πόνο με ευαισθησία απέναντι ακόμα και στο ελαφρύτερο άγγιγμα. Σε αυτή τη μελέτη, τα ποντίκια που έλαβαν χημειοθεραπεία αντιδρούσαν ακριβώς έτσι, με έντονη αντίδραση στον πόνο. Όμως, μία μόνο ενδορραχιαία ένεση του ΑΙΒΡ ανέστρεψε εντελώς την κατάσταση πόνου που προκλήθηκε από τη χημειοθεραπεία και τα ποντίκια ήταν ικανά να υποστούν κανονικά επίπεδα μηχανικής διέγερσης. Αυτό το φαινόμενο ανακούφισης του πόνου διήρκεσε δύο μήνες και η έγχυση AIBP δεν επηρέασε άλλες λειτουργίες των πειραματόζωων.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τρόπους να παρέχουμε συστηματικά AIBP, αλλά εάν βρεθεί μια επιλογή ανάμεσα στη ζωή με χρόνιο πόνο ή την ένεση στη σπονδυλική στήλη μία φορά κάθε μερικούς μήνες, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν την ένεση», δήλωσε ο Miller. “Όπως συμβαίνει σήμερα, το AIBP θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως θεραπεία για ανεπιθύμητο έντονο πόνο που ανταποκρίνεται μόνο σε υψηλή δόση μορφίνης. Το ΑΙΒΡ θα εξαλείψει την ανάγκη για οπιοειδή και θα μειώσει τις πιθανότητες για κατάχρηση ναρκωτικών”.

Από το φύλλο της THESSNEWS #110 (16/06/2018-17/06/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα