Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Το ξέρατε ότι στον βρεφικό ύπνο το απλούστερο είναι το ασφαλέστερο;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16/10/2017 12:48 μμ

Το ξέρατε ότι στον βρεφικό ύπνο το απλούστερο είναι το ασφαλέστερο;

Το ξέρατε ότι στον βρεφικό ύπνο το απλούστερο είναι το ασφαλέστερο;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Οι ρυθμιστές θέσης, που απευθύνονται σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών, προορίζονται να κρατήσουν ένα μωρό σε μια συγκεκριμένη θέση ενώ κοιμάται. Υπάρχουν σε όλες τις αλυσίδες βρεφικώνπαιδικών ειδών και είναι αρκετά δημοφιλή.

Πρόσφατα όμως, μια αμερικανική ρυθμιστική αρχή για την υγεία δήλωσε ότι “μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο” και έχουν συνδεθεί με 12 θανάτους νεογνών στις ΗΠΑ.

Οι αλυσίδες Mothercare, John Lewis, eBay, Boots και η Tesco έχουν σταματήσει τις πωλήσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες από άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Ποια είναι όμως η σωστή και ασφαλής θέση για ύπνο ενός νεογνού; Συνιστάται ένα στέρεο, επίπεδο, αδιάβροχο στρώμα, σε μια βρεφική κούνια χωρίς μαξιλάρια, παιχνίδια, προφυλακτήρες και συσκευές, επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Δεν προτείνονται σφήνες ή συσκευές θέσης κατά τον ύπνο – ανεξάρτητα από άλλα πιθανά οφέλη. Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο SIDS εάν καλύπτονται από τα κεφάλια τους και μερικά είδη που προστίθενται σε μια κούνια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάλυψης του κεφαλιού και μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Εάν, για παράδειγμα, οι γονείς ανησυχούν για το «σύνδρομο επίπεδης κεφαλής» από τα μωρά που κοιμούνται στις πλάτες τους, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν – όπως ο επιτηρούμενος κοιλιακός χρόνος ενώ είναι ξύπνια – που δεν θα αυξήσουν τον κίνδυνο SIDS.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ δημοσίευσε ανακοίνωση την Τετάρτη 4/10/2017, εξηγώντας ότι τα αντικείμενα – συχνά αποκαλούμενα “φωλιές” ή “προϊόντα για να μη γυρνούν τα παιδιά μπρούμυτα” – έχουν προκαλέσει ασφυξία σε μερικά μωρά εμποδίζοντας τα να αλλάξουν θέση.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι τοποθετητών ύπνου διαθέτουν ανυψωμένα υποστηρίγματα ή μαξιλάρια (που ονομάζονται “ενισχυτικά”) που είναι προσαρτημένα σε κάθε πλευρά ενός στρώματος, ή μια σφήνα για την ανύψωση του κεφαλιού ενός μωρού.

Το FDA δημοσίευσε για πρώτη φορά προειδοποίηση ασφαλείας πριν από επτά χρόνια, λέγοντας ότι «υπό το φως του κινδύνου ασφυξίας και της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για οφέλη, προειδοποιούμε τους καταναλωτές να σταματήσουν τη χρήση αυτών των προϊόντων». Ήρθε αργότερα μια προειδοποίηση ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ένα μωρό είναι σε θέση να γυρίσει από μόνο του μπρούμυτα.

Ένας εκπρόσωπος του eBay δήλωσε ότι ο ιστότοπος θα απαγορεύει την πώληση των προϊόντων, προσθέτοντας: “Η ομάδα μας θα ενημερώνει τους πωλητές και θα καταργεί καταχωρήσεις που παραβιάζουν τις πολιτικές μας”.

Η αλυσίδα φαρμακείων Boots δήλωσε ότι σταματά την πώληση όλων των προϊόντων για τη ρύθμιση θέσεων ύπνου “ενώ ερευνούμε περαιτέρω με τους προμηθευτές μας”.

Οι διαμορφωτές θέσης εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι σε άλλους ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Amazon, το οποίο δήλωσε ότι δεν θα σχολιάζει το θέμα.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #75 (14/10/2017-15/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα