Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη – Η ιατρική ομάδα μιλά στην ThessNews για την πάθηση και την λειτουργία του Κέντρου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19/12/201911:07 πμ

Το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη – Η ιατρική ομάδα μιλά στην ThessNews για την πάθηση και την λειτουργία του Κέντρου

Το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη – Η ιατρική ομάδα μιλά στην ThessNews για την πάθηση και την λειτουργία του Κέντρου

Μια ομάδα γιατρών από την Θεσσαλονίκη δημιούργησε το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο και πιστοποιημένο Κέντρο Σχιστιών το οποίο λειτουργεί στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ».

Οι σχιστίες είναι μια γενετική μορφολογική ανωμαλία που συμβαίνει κατά την εμβρυογένεση (το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ένα έμβρυο). Δυστυχώς στην Ελλάδα, ενώ οι σχιστίες είναι από τις συνηθέστερες γενετικές μορφολογικές ανωμαλίες, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση αλλά και γνώση για το τι είναι και τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν.

Για τον λόγο αυτό πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών και η ιατρική ομάδα μιλά στην ThessNews για την λειτουργία του.

 

Τι είναι το Κέντρο Χειρουργικής και Αποκατάστασης Κεφαλής & Τραχήλου;

Το Κέντρο Χειρουργικής και Αποκατάστασης Κεφαλής και Τραχήλου συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με έδρα την Κλινική “Άγιος Λουκάς” στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, από τρεις  Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς και έναν Πλαστικό Χειρουργό.

Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί είναι ο Αν. Καθηγητής ΑΠΘ Κώστας Βαχτσεβάνος MD, DDS, PhD  , o Σχηςε.α. Στρατ. Ιατρός Αντώνης Τσέκος MD, DDS, PhD και ο Νίκος Κεχαγιάς MD, DDS, PhD, MSc, ενώ ο Πλαστικός Χειρουργός-Μικροχειρουργός  είναι ο Σταμάτης Σαπουντζής MD.

 

Ποιές οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται στο Κέντρο Χειρουργικής και Αποκατάστασης Κεφαλής & Τραχήλου;

Στο κέντρο αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα της Παθολογίας και της Χειρουργικής των Παθήσεων του προσώπου, του σπλαχνικού κρανίου, του στόματος, των γνάθων και του τραχήλου σε όλες τις ηλικίες των ασθενών, από την νηπιακή έως και πολύ προχωρημένη.

Έτσι το ευρύ φάσμα περιλαμβάνει την Χειρουργική Ογκολογία και Αποκατάσταση του συμπλέγματος στόμα-σπλαχνικού κρανίο-πρόσωπο-τράχηλος, και των σιελογόνων αδένων, την Τραυματιολογία του προσώπου (σκληρών και μαλακών ιστών), την Λειτουργική και Αισθητική αποκατάσταση Σχιστιών, Συγγενών, Αναπτυξιακών, Μετατραυματικών ή και Ηλικιακών Δυσμορφιών του προσώπου, την αποκατάσταση των Παθήσεων των Κροταφογναθικών αρθρώσεων. Το φάσμα ολοκληρώνεται με την διενέργεια όλου του εύρους των Επεμβάσεων της Κοσμιτικής – Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής του Προσώπου.

 

Τι είναι οι σχιστίες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Σχιστία είναι μια αδυναμία σύγκλεισης ιστών του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας κατά την εμβρυογένεση. Σήμερα μπορούμε με τις τελευταίες χειρουργικές τεχνικές να αποδώσουμε εντελώς φυσιολογικό το πρόσωπο του παιδιού που έχει σχιστία. Αρκεί να τηρείται το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα επεμβάσεων.

 

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες για την πάθηση;

Δυστυχώς μέχρι πρόσφατα οι γονείς που αποκτούσαν παιδί με σχιστία, αντιμετώπιζαν ένα κυκεώνα τραγικών δυσκολιών ώστε να βρουν μια σωστή πορεία παρέμβασης στο παιδί τους. Και αυτή η ελλιπής ενημέρωση-γνώση συνέβαινε τόσο από τον ιατρικό κόσμο όσο και από δημόσιους φορείς. Σήμερα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στο κέντρο μας και να πληροφορηθεί ότι θα ήθελε που αφορούν τις σχιστίες.

 

Πότε ξεκίνησε την λειτουργία του το Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών στον Άγιο Λουκά και τι οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο;

Η λειτουργία του 1ου Ελληνικού Κέντρου Σχιστιών άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2016. Η ανάγκη για δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου ήταν ένα σύνολο διαπιστώσεων όπως η έλλειψη ενημέρωσης για τις σχιστίες, οι ελλειματικές-όχι αισθητικές αποκαταστάσεις, οι πολλές υποτροπές συριγγιων, κα.

 

Ποια είναι η διαφορά του Μικροχειρουργού από τον Πλαστικό Χειρουργό και ποιος ο ρόλος του στην ομάδα;

Η Μικροχειρουργική αποτελεί εξειδίκευση της Πλαστικής χειρουργικής και αφορά τις  μεταμοσχεύσεις ιστών από μια περιοχή του σώματος σε άλλη, μαζί με αγγεία και νεύρα τα οποία η χειρουργική τους  απαιτεί τη χρήση του μικροσκοπίου λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του.

Ο ρόλος λοιπόν του Πλαστικού Χειρουργού εξειδικευμένου στην Μικροχειρουργική είναι αποκατάσταση σύνθετων ελλειμμάτων της κεφαλής, η οποία δεν έχει σκοπό μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά τη διατήρηση ζωτικών λειτουργιών όπως η ομιλία και η κατάποση τροφής. Ως τέτοιο παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την ανακατασκευή γλώσσας από το χέρι ή το μηρό του ασθενούς σε περίπτωση που αυτή πρέπει να αφαιρεθεί λόγω κακοήθειας.

 

Ως ιατρική ομάδα πόσα περιστατικά έχετε αντιμετωπίσει, μέσα σε πόσο διάστημα και με τι ποσοστό επιτυχίας;

Στα 4 χρόνια που λειτουργεί το κέντρο μας έχουμε βοηθήσει  πάνω από 65 παιδιά με επεμβάσεις στα 51. Το ποσοστό, σύμφωνα πάντα με την δυσκολία του κάθε περιστατικού, κυρίως στην αισθητική απόδοση, αλλά και χωρίς υποτροπές ξεπερνά το 97%.

 

Τι αποδοχή έχετε μέχρι τώρα και τι περιμένετε στο μέλλον;

Συμπληρώνουμε το 5ο έτος της λειτουργίας του Κέντρου, και αποτιμούμε ότι ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετούνται παρουσιάζει συνέχεια άνοδο. Εκτίμηση μας είναι ότι αυτό οφείλεται στις άρτια οργανωμένες υλικοτεχνικές δομές υποστήριξης από την Κλινική, στην κατάρτιση και εμπειρία ετών των χειρουργών του Κέντρου και σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία άμεσης και επαρκούς υποστήριξης τέτοιων επεμβάσεων από δημόσιες δομές υγείας. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμούμε ότι η προσέλευση περιστατικών στο Κέντρο μας θα διατηρηθεί ανοδική.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website https://ogomed.gr/

Ακολουθήστε μας σε Facebook Instagram

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Μεγαλώνοντας, όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει, εκείνη απαντούσε δημοσιογράφος ή καθηγήτρια. Τελικά τα συνδύασε. Σπούδασε δημοσιογραφία ενώ παράλληλα πήρε το πτυχίο της για την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Λίγο η αγάπη της για την μουσική και λίγο η καλλιτεχνική της φλέβα την οδήγησαν στο να μάθει κιθάρα και πιάνο αυτοδίδακτα. Μεγάλη της αγάπη είναι το ραδιόφωνο και η ιντερνετική δημοσιογραφία με τα οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:16 πμ

    Τους 531 έφτασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον HIV/AIDS τους πρώτους 10 μήνες του 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29.11.20237:19 πμ

  Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα και αύριο  η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ πανελλαδική στάση εργασίας για την Πέμπτη ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη από εργαζόμενους σε όλα

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

3.12.20237:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή