Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / SOS εκπέμπει το ΕΚΑΒ – Πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

08/08/2022 2:30 μμ Ενημ. 9/08/2022 1:52 μμ

SOS εκπέμπει το ΕΚΑΒ – Πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας

Οι κυβερνήσεις δεν μεριμνούν για τις προσλήψεις προσωπικού με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία του κάτι που οδηγεί στη διάλυση του κλάδου.

SOS εκπέμπει το ΕΚΑΒ – Πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας

Ένας πολύ σημαντικός τομέας της Δημόσιας Υγείας πνέει τα λοίσθια με ευθύνη της Πολιτείας.

Πριν από αρκετό καιρό λόγω μιας προσωπικής εμπειρίας που είχα με οικείο πρόσωπο που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή στο νοσοκομείο που εφημέρευε εκείνη τη μέρα.

Καλέσαμε λοιπόν το 166 με τους διασώστες του ΕΚΑΒ λόγω του αυξημένου φόρτου περιστατικών να φτάνουν στο σημείο μετά από ένα μισάωρο. Ευτυχώς ήταν άκρως εξυπηρετικοί παρέχοντας στον ασθενή προνοσοκομειακή νοσηλεία αποσοβώντας το μοιραίο.

Για τα μείζονος σημασίας θέματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ επικοινώνησα με εργαζόμενο με 15ετη θητεία στο τομέα με τα όσα αναφέρει για τη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, να είναι άκρως ανησυχητικά.

 

Τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία με τον τον διασώστη του ΕΚΑΒ

 

Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ;

Το ΕΚΑΒ λειτουργεί με οργανόγραμμα 30 ετών, ενώ ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αυξάνεται, τα ασθενοφόρα και το προσωπικό παραμένουν τα ίδια αδυνατώντας να εξυπηρετηθούν βέλτιστα τα επείγοντα περιστατικά. Σκεφτείτε πως διανύουμε τεράστιες αποστάσεις χωρίς επανδρωμένα ασθενοφόρα αφού δεν είμαστε αρκετοί ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλες αυτές τις αποστάσεις με αποτέλεσμα σε πολλά περιστατικά να σημειώνεται καθυστέρηση.

 

Αναφερθήκατε στην έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη με τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ;

Να φανταστείτε τη τελευταία 5ετίσ έχουν προσληφθεί ελάχιστοι εργαζόμενοι, χωρίς ουσιαστικά να δύνανται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη. Επίσης στο τέλος του 2022 θα έχουν συνταξιοδοτηθούν 60 άτομα οπότε καταλαβαίνετε πως οι ανάγκη για την έλευση νέων εργαζομένων είναι απαραίτητη.

 

Δεν θα υπάρξει αναπλήρωση από το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε μέσω ΕΣΠΑ  για την περίοδο της πανδημίας;

Το 2022 λήγει η σύμβαση των 600 ατόμων που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ χωρίς να γνωρίζουμε αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά  τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, σε περίπτωση απόλυσης. Πρόβλεψη καμία για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ ή για την μονιμοποίηση των διασωστών.

 

Με τους υγειονομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα υπάρχει κάτι νεότερο, θεωρείται σωστή τη κίνηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να απομακρύνει τους εργαζομένους λόγω του εμβολίου;

Όχι δεν το θεωρώ σωστό, αλλά είναι νόμος του Κράτους οπότε σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Βέβαια για εμάς ακόμα και ένας να λείψει, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο μας. Οπότε όλοι χρήσιμοι είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι.

 

Όπως σε κάθε επάγγελμα οι εργαζόμενοι αιτούνται άδεια με σκοπό να ξεκουραστούν και να περάσουν λίγο ξέγνοιαστο χρόνο με τις οικογένειες τους ειδικότερα τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού. Το θέμα των αδειών το έχετε τακτοποιήσει με τέτοια έλλειψη στο προσωπικό;

 

Οι άδειες μας μετατέθηκαν για τους φθινοπωρινούς μήνες καθώς κλείσαμε τρύπες στη Χαλκιδική, εκεί που δεν υπήρχαν εργαζόμενοι για να εξυπηρετήσουν Σιθωνία, Κασσάνδρα, και τη χερσόνησο του Άθου.

 

Τα αιτήματα σας ποια είναι και μια πρόβλεψη αναφορικά με το μέλλον;

 

Εμείς δεν ζητάμε ούτε επιδόματα ούτε κάτι που θα μας ωφελήσει, το βασικό μας αίτημα είναι να γίνουν προσλήψεις ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά μας και να παρέχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις υπηρεσίες μας. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει στιγμές όπως στην επαρχία με φόρτωμα κυριολεκτικώς των ασθενών πάνω σε αγροτικά αυτοκίνητα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

21.9.2022 1:17 μμ

«Μέχρι πού θα πάει αυτός ο ραγιαδισμός» αναρωτιέται ο Κώστας Ζουράρις στο βίντεο που ανέρτησε στο κανάλι του στο Youtube. Οργισμένος ο κ. Ζουράρις εκτοξεύει τα «πυρά» του σε μέρος της ελληνκής δημοσιογραφίας για την εκτενή κάλυψη της κηδείας της

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.9.2022 7:58 μμ

Tην τρομερά αναπτυγμένη οικονομική διείσδυση των Βουλγάρων στη Βόρεια Ελλάδα, που αφορά μαζική αγορά πολλών ξενοδοχείων και ακόμη περισσότερων παραθεριστικών κατοικιών για ίδια χρήση ή για βραχυχρόνια μίσθωση, περιγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το βουλγαρικό περιοδικό “Κάπιταλ”, που παρουσιάζει ενδελεχή

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

19.9.2022 8:53 πμ

Βλέποντας από πολύ κοντά, βιώνοντας δηλαδή το νέο κύκλο έντασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αγανακτώ! Επιτέλους, πότε θα τελειώσουμε με τις γραφικότητες;   Πότε επιτέλους θα λήξουν αυτά τα επεισόδια που προκαλούνται από ελάχιστους νεαρούς, που φαντασιώνονται ότι με πέτρες

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

2.9.2022 11:50 πμ

Η συζήτηση περί Αθηνοκεντρισμού είναι από τις δημοφιλέστερες της Θεσσαλονίκης.   Και ως τέτοια έχει πάρει κατά καιρούς όλες τις δυνατές μορφές: από το… “για όλα τα δεινά της πόλης φταίει η Αθήνα” μέχρι το πιο μοντερνο “κρύβουμε τις αδυναμίες

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

1.9.2022 11:10 πμ

Τα απίστευτης γενναιότητας αλλά και κάποιες φορές εξίσου απίστευτης αγριότητας ιστορικά γεγονότα που βίωσαν Πόντιοι πρόσφυγες από το 1907 μέχρι και το 1944 παρουσιάζει με πανέμορφο, λυρικό τρόπο στο βιβλίο του «Πορείες θανάτου… και ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Κυριακίδη”

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

28.8.2022 8:00 πμ

O Κωνσταντής Σεβρής, πρώην δημοτικός σύμβουλος αρθρογραφεί στην ΤhessNews.    Δυστυχώς έχουμε ενδώσει στη φοβία της κιλοβατώρας. Μια φοβία που εμπλουτίζεται, άλλοτε από το παρανοϊκό παιχνίδι της στρόφιγγας του προέδρου Πούτιν, άλλοτε από τα δελτία ενέργειας του καγκελάριου Σόλτς κι άλλοτε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή