Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27/11/2019 1:49 πμ

Θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία;

Θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία;

Γράφει thessnews

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των θρομβωμένων αιμορροΐδων έχουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύφεσης συγκριτικά με εκείνους που αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Αν και οι περισσότεροι που λαμβάνουν τοπικές αγωγές θα βιώσουν ύφεση των συμπτωμάτων, η εκτομή οδηγεί σε ταχύτερη επίλυση του προβλήματος.

«Το ορθό είναι επενδεδυμένο με αιμοφόρα αγγεία. Όταν αυτά διασταλούν ή διογκωθούν, μπορούν να σχηματίσουν αιμορροΐδες, δηλαδή διογκωμένα αιμορροϊδικά πλέγματα. Η θρόμβωση προκύπτει όταν αυτά ωθούνται στο εξωτερικό μέρος του, στον πρωκτό και γεμίζουν με θρόμβους αίματος.  Η οξεία θρόμβωση είναι η κύρια επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροΐδων», διευκρινίζει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

«Όταν παρατηρείται οίδημα των διαρρηγμένων αιμορροϊδικών αγγείων και οξεία διόγκωση αυτών, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί και συνεπώς να πήξει», εξηγεί περαιτέρω. Η οξεία θρόμβωση συνδέεται συνήθως με οίδημα, διόγκωση και σοβαρό, επίμονο πόνο. Άλλες φορές όμως ο πόνος είναι ελάχιστος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι τόσο έντονα που να καταστήσουν τις πρώτες μέρες τον ασθενή ανίκανο να εκτελέσει ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να καθίσει ή να περπατήσει. Φυσικά, η κένωση του εντέρου υπό αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Οι ιστοί μπορεί να τραυματιστούν περαιτέρω με την παρουσία δυσκοιλιότητας», συμπληρώνει.

Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, ή το οξύ αιμορροϊδικό σύνδρομο όπως επίσης λέγεται, μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο που πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού. Πιο επιρρεπείς είναι όμως όσοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ίδια την πάθηση, δηλαδή όσοι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών και είναι γι’ αυτόν τον λόγο δυσκοίλιοι, όσοι είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι, λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης – όπως και οι έγκυες γυναίκες. Η υπερβολική προσπάθεια κένωσης του εντέρου, η διάρροια, αλλά και ο τοκετός επίσης δημιουργούν ενδοκοιλιακή πίεση, οπότε αποτελούν μερικές ακόμα αιτίες δημιουργίας αιμορροΐδων. Επίσης, και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν, λόγω της εξασθένισης των ιστών που προκύπτει με το πέρασμα του χρόνου.

«Φυσικά, δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι με εξωτερικές αιμορροΐδες θρόμβους σε αυτές, παρά μόνο κάποιοι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε γιατί σχηματίζονται θρόμβοι αίματος σε ορισμένες εξωτερικές αιμορροΐδες», τονίζει ο Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου Δρ. Ξιάρχος.

Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες δεν αποτελούν ένδειξη άλλου προβλήματος υγείας. Τα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες, περιλαμβάνουν, εκτός από τον πόνο, περιπρωκτικό κνησμό, αιμορραγία κατά την αφόδευση, οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τον πρωκτό. Στην περίπτωση που οι θρομβωμένες αιμορροΐδες μολυνθούν, στην περιοχή παρουσιάζεται απόστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, και πυρετό.

Περιστασιακά, ο θρόμβος εξελκώνεται μέσω του δέρματος. Όταν όμως δεν συμβαίνει αυτό, η θεραπεία είναι συχνά συμπτωματική αρχικά και περιλαμβάνει ξεκούραση στο κρεβάτι, αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών, θερμά λουτρά, σκευάσματα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και της κένωσης και αναλγητικά. Εάν τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ έντονα ή επίμονα, προτείνεται η χειρουργική διάνοιξη του δέρματος που καλύπτει την αιμορροΐδα και εκτομή του θρόμβου. Η απλή αυτή επέμβαση εκτελείται υπό τοπική αναισθησία.

Στο παρελθόν, μελέτη έχει αξιολογήσει την μετεγχειρητική πορεία των θρομβωμένων αιμορροΐδων αναλόγως της θεραπευτικής προσέγγισης. Στόχος της ήταν ο καθορισμός των ποσοστών επανεμφάνισης, των μεσοδιαστημάτων μέχρι την υποτροπή και των παραγόντων που προβλέπουν την επανεμφάνισή τους μετά από τη συντηρητική αγωγή ή τη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να βοηθούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποφασίζουν για τον τρόπο θεραπείας τους βάσει τεκμηρίων. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι υποβάλλονται σε επέμβαση ασθενείς που παρουσιάζουν αρχικά έντονο πόνο και η μετεγχειρητική πορεία τους είναι πολύ καλύτερη από όσους αντιμετωπίζονται συντηρητικά, καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες υποτροπής. Εάν όμως προκύψει υποτροπή, αυτό συμβαίνει μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Προκειμένου να αποφεύγουν οι ασθενείς τέτοιες επώδυνες εξελίξεις, είναι καλύτερο να αποφασίζουν νωρίτερα για την οριστική θεραπεία των αιμορροΐδων τους, όταν αυτές είναι συμπτωματικές. Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι είναι ασύγκριτα καλύτερες από τις παλαιότερες, αφού προσφέρουν άριστα αποτελέσματα, ανώδυνα και σε ελάχιστο χρόνο. Πλέον χειρουργούνται με υπερήχους. Μάλιστα, το μηχάνημα TRILOGY μπορεί να θεραπεύσει άμεσα  τα κύρια συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου, δηλαδή τον πόνο, την αιμορραγία και τον κνησμό, αποκαθιστώντας παράλληλα την πρόπτωση των αιμορροΐδων, χωρίς εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών. Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, καθώς δεν έχει καταγραφεί ποτέ, πουθενά, καμία σοβαρή μετεγχειρητική επιπλοκή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα είναι οριστικά, δηλαδή οι ασθενείς απαλλάσσονται μια για πάντα από τις αιμορροΐδες που τους βασανίζουν», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

 

Φωτογραφία από Darko Djurin από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

17.10.2021 7:00 πμ