Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Θεσσαλονίκη: Το 95% των πολιτών επιθυμεί να προστεθούν νέες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24/11/20224:20 μμ

Θεσσαλονίκη: Το 95% των πολιτών επιθυμεί να προστεθούν νέες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία

Στόχος της έρευνας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν η καταγραφή της αποδοχής των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία από τους πολίτες.

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

Νέες υπηρεσίες υγείας επιθυμούν οι πολίτες να προστεθούν στις παρεχόμενες από τα φαρμακεία, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), με τίτλο «Η άποψη που έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις υπηρεσίες υγείας στο χώρο του φαρμακείου».

 

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 95% των πολιτών επιθυμεί να ενταχθούν νέες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία. Μάλιστα, οι πολίτες προτείνουν την ένταξη στα φαρμακεία υπηρεσιών, όπως η επιστροφή διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), η δημιουργία ειδικού χώρου μέσα στο φαρμακείο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα συνεδρίας και προσωπικής επικοινωνίας με τον φαρμακοποιό, η επέκταση της διενέργειας εμβολιασμών, η ενημέρωση για θέματα υγείας μέσω αποστολής sms και email, η μέτρηση της γλυκόζης του αίματος με ταυτόχρονη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιδιαβητικής αγωγής, η μέριμνα για τους ψυχικά νοσούντες, η συμβουλευτική στήριξη σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και ενημέρωση για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες που έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής είναι η διαχείριση μικροτραυματισμών στο φαρμακείο, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική θεραπεία, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η παροχή συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Συγκεκριμένα:

-Το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με τη διαχείριση μικροτραυματισμών στο φαρμακείο, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα επέλεγε το φαρμακείο ως πρώτο κέντρο φροντίδας για ένα τραύμα.

-Το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με την παροχή της υπηρεσίας διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή.

-Το 57% προτιμά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο και εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του.

-Το 80% επιθυμεί τη λειτουργία του φαρμακείου και ως κέντρου διακοπής καπνίσματος, με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς να αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου υγείας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ποσοστό που αγγίζει το 97%, πιστεύει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας που είναι προς όφελος του πολίτη, ενώ 9 στους 10 δήλωσαν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο κατ’ εξοχήν επιστήμονας που ασχολείται με τα φάρμακα και παρέχει σωστές πληροφορίες στον ασθενή για τη λήψη τους.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε από τη φαρμακοποιό Εύη Κορωνίδου, με στόχο η καταγραφή της αποδοχής των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία από τους πολίτες. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 153 πολίτες, εκ των οποίων οι ηλικίας κάτω των 45 ετών ήταν πιο ένθερμοι υποστηρικτές της εισαγωγής νέων υπηρεσιών στα φαρμακεία, με ιδιαίτερη προτίμηση στην παροχή υπηρεσίας για τη χρήση εισπνεόμενων συσκευών. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 45 ετών ήταν υπέρ των πιο παραδοσιακών υπηρεσιών, όπως η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, η αντιμετώπιση μικροτραυματισμών και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μία ξεκάθαρα θετική απάντηση ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών υγείας στα κοινοτικά φαρμακεία από τους Θεσσαλονικείς. Επιπλέον αποδεικνύουν και την εκτίμηση που τρέφουν οι συμπολίτες μας προς το φαρμακείο της γειτονιάς» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.3.202411:00 μμ

  Μελλοντικά, οι αστροναύτες θα μπορούν να μετακινούνται με τρένο στην επιφάνεια της Σελήνης. Η DARPA, η μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει να αναπτύξει τρόπους για την υποστήριξη των αστροναυτών που θα ζουν στο φεγγάρι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.3.20248:20 μμ

  Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι. Το νέο φάρμακο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά σε αρχικά πειράματα σε τρωκτικά, έδειξε ότι αξιοποιεί μια φυσική μεταβολική οδό

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22.3.20246:36 μμ

  Υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε εργαστήρια και κατ’ οίκον.   Αντικείμενο της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί η πλήρης πανελλαδική κάλυψη παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε δικαιούχους του

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22.3.20244:30 μμ

  Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.   Τα Δημοτικά Ιατρεία του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.3.20245:45 μμ

  Μικρή αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα όπως και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό- RSV, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 11-17 Μαρτίου.   Μείωση παρουσίασε η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, παραμένει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20.3.20248:10 μμ

  Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο μεταφέρεται μία 42χρονη γυναίκα από την περιοχή της Ήλιδας, η οποία διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα.   Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews, η 42χρονη από την Ινδία που ζει τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή