Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Θα θέλατε να αδυνατίσετε μαγικά; Ίσως είμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη στιγμή!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20/01/2018 10:15 μμ

Θα θέλατε να αδυνατίσετε μαγικά; Ίσως είμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη στιγμή!

Θα θέλατε να αδυνατίσετε μαγικά; Ίσως είμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη στιγμή!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Χρησιμοποιώντας έναν νέο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, μέσω μιας συστοιχίας βελονών, με φαρμακευτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μετατρέπουν το ενεργειακά αποθηκευτικό άσπρο λίπος σε ενεργό καύσιμο λίπος, μπορούμε να αδυνατήσουμε.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) μείωσε την αύξηση βάρους σε ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη λιπώδη μάζα τους κατά περισσότερο από 30%, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ο νέος τύπος δερματικού επιθέματος περιέχει εκατοντάδες μικρο-βελόνες, κάθε μια λεπτότερη από  ανθρώπινη τρίχα, οι οποίες περιέχουν μια φαρμακευτική ουσία. Όταν το επίθεμα πιέζεται στο δέρμα για περίπου δύο λεπτά, αυτές οι μικρο-βελόνες ενσωματώνονται στο δέρμα και αποσυνδέονται από το επίθεμα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αφαιρεθεί. Καθώς οι βελόνες διαλύονται, τα μόρια του φαρμάκου στη συνέχεια διαχέονται αργά στο λευκό λίπος κάτω από το δέρμα, μετατρέποντάς το σε καφέ λίπος.

Το καφέ λίπος βρίσκεται στα μωρά και βοηθά να διατηρείται το μωρό ζεστό με καύση ενέργειας. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ποσότητα των καφέ λιπών μειώνεται και αντικαθίσταται με σπλαχνικά λευκά λίπη. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας χωρίς να καταφύγει σε χειρουργικές επεμβάσεις ή στοματικά φάρμακα, που θα απαιτούσαν μεγάλες δοσολογίες και θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

«Με τα ενσωματωμένα microneedles στο δέρμα των ποντικών, τα λίπη άρχισαν να μετατρέπονται σε καφέ σε πέντε ημέρες, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης των ποντικών, οδηγώντας σε μείωση του σωματικού λίπους», δήλωσε ο Asst Prof Xu, ο οποίος επικεντρώνεται στην έρευνα στα συστήματα χορήγησης φαρμάκων.

«Η ποσότητα φαρμάκων που χρησιμοποιήσαμε στο επίθεμα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται σε δόση από το στόμα ή σε ενέσιμη θεραπεία. Αυτό μειώνει το κόστος των συστατικών του φαρμάκου, ενώ ο σχεδιασμός βραδείας απελευθέρωσης ελαχιστοποιεί τις παρενέργειές του» δήλωσε ο καθηγητής Xu.

Η παχυσαρκία που προκύπτει από την υπερβολική συσσώρευση λίπους είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη τύπου 2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο ήταν υπέρβαροι το 2016, με 650 εκατομμύρια από αυτούς να είναι παχύσαρκοι.

«Αυτό που επιδιώκουμε να αναπτύξουμε είναι ένα ανώδυνο επίθεμα που ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εύκολα, είναι διακριτικό και προσιτό», δήλωσε ο καθηγητής Chen, ειδικός της βιοτεχνολογίας που μελετά την παχυσαρκία. «Το πιο σημαντικό, η λύση μας στοχεύει στη χρήση σωματικών λιπών ενός ατόμου για να κάψει περισσότερη ενέργεια, η οποία είναι μια φυσική διαδικασία στα μωρά».

Κάτω από την καθοδήγηση των δύο επιστημόνων στη Σχολή Χημικών και Βιοϊατρικής Μηχανικής του NTU, ο ερευνητής Dr. Aung Than διεξήγαγε πειράματα που έδειξαν ότι το επίθεμα μπορούσε να καταστείλει την αύξηση βάρους σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μειώνουν τη λιπώδη τους μάζα κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έχοντας επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος και λιπαρών οξέων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια.

Η ομάδα εκτιμά ότι το πρωτότυπο επίθεμά τους είχε κόστος περίπου $ 5 (US $ 3,50), το οποίο περιέχει αγωνιστή βήτα-3 αδρενεργικού υποδοχέα, σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που απαντάται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #88 (13/01/2018-14/01/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα