Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Θ. Πλεύρης: «Πρέπει να αναλάβουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες»

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

08/12/2021 4:56 μμ

Θ. Πλεύρης: «Πρέπει να αναλάβουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες»

Στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης

Θ. Πλεύρης: «Πρέπει να αναλάβουμε να παρέχουμε καλύτερες  υπηρεσίες υγείας  στους πολίτες»

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης.

Για το έργο που θα αφήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία μίλησε ο υπουργός:

«Το μεγάλο διακύβευμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα έχουμε μετά την πανδημία και οι δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε, προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες  υπηρεσίες υγείας  στους πολίτες. 

Σίγουρα η πανδημία ήταν μια δοκιμασία για όλα τα εθνικά συστήματα υγείας και ειδικά για το δικό μας, που είχε και πριν παθογένειες, τις οποίες η πανδημία επέτεινε. 

Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα δεν είχε υπολογίσει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μία τέτοια πανδημία και η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα έτοιμη. 

Για τα εμβολιαστικά προγράμματα συνολικά στην Ευρώπη ανέφερε:

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, συνολικά της Ευρώπης, ήταν ένα πρόγραμμα όπου τα κράτη υποχώρησαν, προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη – μέλη και αυτό το οποίο δεν είναι γνωστό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέραμε και χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, είναι η μεγαλύτερη ουσιαστικά ομάδα χωρών, η οποία προσφέρει ανιδιοτελώς στις τρίτες χώρες εμβόλια. Τα εμβόλια τα οποία έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, υπερτερούν από τα εμβόλια που έχει δώσει κάθε άλλη χώρα. 

Μέσα, λοιπόν, από την πανδημία βρισκόμαστε στις επόμενες προκλήσεις, που είναι αφενός να ολοκληρώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι και στη μετάλλαξη «Όμικρον»,  που τώρα παρακολουθούμε και για την οποία υπολογίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία και δεδομένα. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση υποχρεωθήκαμε ως Κυβέρνηση να λάβουμε κάποια μέτρα, τα οποία σίγουρα δεν είναι ευχάριστα, καθώς έχουν να κάνουν με περιορισμό της ελευθερίας- ειδικά των ανθρώπων άνω των 60- είτε στο σκέλος της ενισχυτικής δόσης, που από τις 13/12 εάν δεν την έχουν λάβει, ενώ έχουν συμπληρώσει επτάμηνο, ουσιαστικά θα λογίζονται στις δραστηριότητές τους ως ανεμβολίαστοι, όπως αντίστοιχα και στο σκέλος πάλι των 60 και άνω, που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση, οπότε αυτοί θα καλούνται να έχουν ένα διοικητικό πρόστιμο προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, υπήρξε ενδιαφέρον πολλών χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως άνοιξε και η κουβέντα ως προς την ισχύ των Ευρωπαϊκών Πιστοποιητικών με κάποιες χώρες να επιθυμούν το 12μηνο και κάποιες άλλες, όπως είμαστε εμείς, που θεωρούμε ότι και το 9μηνο, το οποίο έχει προτείνει η Επιτροπή, είναι ένας χρόνος ο οποίος ενδεχομένως είναι αρκετά μακρύς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. 

Αναφορικά με τη φαρμακευτική πολιτική:

Ήδη ξεκινήσαμε κάποιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξορθολογίσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε το 2021 προς 2022 για  clawback που συνολικά φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Το clawback μπήκε σε μια περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είχε συγκεκριμένους στόχους και έπρεπε να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.  

Δυστυχώς αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έγιναν και τώρα ήρθε η ώρα επιτέλους να πάρουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζονται, να εξορθολογίσουμε το clawback και να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλές εταιρίες, οι οποίες υπάρχουν εδώ, να αναπτυχθούν, να έχουν ένα επενδυτικό πρόσημο και να δίνουμε στους ασθενείς μας τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγει πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτονομία της Ευρώπης ως προς τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και το φάρμακο.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ: Γνώμονάς μας είναι η ποιότητα στο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών και ξεκάθαρα λέμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μετεξελιχθεί σε ένα γνήσιο ασφαλιστικό φορέα ο οποίος θα αγοράζει ποιοτικές υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμβάλλεται με όλους τους παρόχους, αλλά με όσους από αυτούς παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και αντιστοίχως θα αποζημιώνονται αναλόγως των υπηρεσιών που παρέχουν.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

PEOPLE

24.1.2022 11:00 μμ

Αν εφησυχάζεστε αποδίδοντας μόνο στα …γονίδια αυτό το κορμί, απατάστε.   Η J lo, σύμφωνα με όσα είπε ο προπονητής της Jay Cardiello σε γνωστό περιοδικό, δουλεύει σκληρά γι αυτό το κορμί ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής  4 φορές τη βδομάδα.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.1.2022 11:40 μμ

Η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 43% των γυναικών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία, που την κάνει να νιώθει απογοήτευση, θυμό και να αμφισβητεί τη θηλυκότητά της.   Τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες μπορεί να

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.1.2022 11:20 μμ

Οι πρόσφατες έρευνες καταρρίπτουν το στερεότυπο του άνδρα που είναι οπτικός τύπος και αποκαλύπτουν ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μοιχεία. Δείτε τα τελευταία στοιχεία για την ερωτική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.   Τρεις παράγοντες που διεγείρουν τις γυναίκες Έρευνα σε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.1.2022 10:40 μμ

Η ξηροδερμία στα μαλλιά χαρακτηρίζεται από μικρές, λευκές και ξηρές νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα συνήθως χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες, λιπαρές ή κηρώδες νιφάδες, ή συστάδες κυττάρων του δέρματος, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα. Αυτό συμβαίνει,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.1.2022 3:40 μμ

Μια ασφαλή μέθοδος απολύμανσης των μασκών Ν95 αναδεικνύει αμερικανική μελέτη με στόχο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που παρατηρείται στο συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο. Η είσοδος στο τρίτο έτος της πανδημίας COVID-19  και το πρόσφατο κύμα της μετάλλαξης Omicron παγκοσμίως συνοδεύεται από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.1.2022 9:27 πμ

Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στο «MEGA σαββατοκύριακο», για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια. Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας της αναμνηστικής δόσης στους 3

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή