Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15/10/201710:29 πμ

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Την περασμένη δεκαετία, οι Αμερικανοί κατανάλωσαν άπειρα προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών ή διατήρησης του βάρους.

Γνωστά ως γλυκά υποκατάστατα της ζάχαρης, χωρίς πολλές θερμίδες που θα πάχαιναν, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη έγιναν ανάρπαστες και τοποθετήθηκαν παντού. Πρόσφατα όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να εξετάζει τα μόρια αυτά με αυξανόμενη καχυποψία, εν μέσω μελετών που τις συνδέουν με αυξημένο λίπος στην κοιλιά – και ψεύτικες, αλλά ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι οδήγησαν σε πράγματα πολύ χειρότερα. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τους παραμένει στα ύψη λόγω της απλής μαθηματικής εξίσωσης: Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερο βάρος.

Τόσο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, όσο και η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, έδωσαν τη σφραγίδα τους για έγκριση σε τεχνητά γλυκαντικά με δηλώσεις που αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους το 2014 και οι Αμερικανοί συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν σε τεράστιες ποσότητες.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προσπάθησε να καταλάβει εάν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντικά πραγματικά ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους με την πάροδο του χρόνου. Ο Μέγκαν Αζάντ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και άλλοι, εξέτασαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των υποκατάστατων της ζάχαρης στην υγεία, προσπαθώντας να δουν αν υπάρχει επικρατούσα τάση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν αμφιλεγόμενα στη διαχείριση του βάρους, αλλά οι άνθρωποι που τα έπιναν συνήθως, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε μια ακόμα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, οι οποίοι ήθελαν να διερευνήσουν εάν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών χωρίς θερμίδες άλλαζαν την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Μερικοί από τους 27 υγιείς εθελοντές που προσλήφθηκαν για τη μελέτη έλαβαν το ισοδύναμο γλυκαντικό που θα περιείχε 1,5 λίτρο αναψυκτικού την ημέρα, με τη μορφή καψουλών δύο διαφορετικών γλυκαντικών, σουκραλόζης και ακεσουλφάμης Κ. Οι υπόλοιποι στη μελέτη έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι δοκιμές στο τέλος των δύο εβδομάδων έδειξαν ότι η απόκριση του οργανισμού στη γλυκόζη ήταν μειωμένη. “Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και υπογραμμίζει τη πιθανότητα υπερβολικών επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα σε χρήστες συνήθων μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών, που θα μπορούσαν να τους προδιαθέσουν να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτη », δήλωσαν οι συγγραφείς.

“Νομίζαμε ότι αρχικά οι θερμίδες ήταν το πρόβλημα και βάλαμε στη διατροφή κάτι που είχε μηδενικές θερμίδες, οπότε είμασταν καλά”, δήλωσε ο Αζάντ στο The Washington Post. «Αλλά μαθαίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις θερμίδες».

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το να καταναλώνουν αναψυκτικά με γλυκαντικά είναι εξίσου καλό με το να πίνουν νερό, λέει ο Αζάντ. Άλλοι μπορεί να καταναλώνουν κατά λάθος τεχνητά γλυκαντικά σε προϊόντα όπως γιαούρτι και granola bars.

“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από μελέτες καλύτερης ποιότητας για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ερωτηματικό, σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση αυτών των ποτών”, δήλωσε.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.10.20249:31 πμ

    Ξεκινάει για εφέτος η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας που συστήνει στους πολίτες να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η περίοδος επικράτησης της εποχικής γρίπης είναι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26.9.20246:45 μμ

  Μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε η θετικότητα για covid στην κοινότητα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.   Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19 Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25.9.20248:48 πμ

    H χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους Ευρωπαίους γίνεται ολοένα και πιο «προβληματική», με πολλούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα αντίστοιχα του εθισμού, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).  «Χρειαζόμαστε άμεση και συνεχή δράση για

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.9.20247:40 μμ

  Στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και Υγεία» που διοργάνωσε στην πλατεία Αριστοτέλους ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του, παρέστη νωρίς το μεσημέρι, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.   Ο υφυπουργός επεσήμανε για ακόμη μία φορά της σπουδαιότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.9.20246:45 μμ

  Υποχωρεί σταδιακά η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.9.20244:20 μμ

  Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων για την ανοσοποίηση των ζώων της άγριας πανίδας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).   Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΚΜ η εκστρατεία ανοσοποίησης των ζώων της άγριας

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή