Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15/10/2017 10:29 πμ

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Την περασμένη δεκαετία, οι Αμερικανοί κατανάλωσαν άπειρα προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών ή διατήρησης του βάρους.

Γνωστά ως γλυκά υποκατάστατα της ζάχαρης, χωρίς πολλές θερμίδες που θα πάχαιναν, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη έγιναν ανάρπαστες και τοποθετήθηκαν παντού. Πρόσφατα όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να εξετάζει τα μόρια αυτά με αυξανόμενη καχυποψία, εν μέσω μελετών που τις συνδέουν με αυξημένο λίπος στην κοιλιά – και ψεύτικες, αλλά ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι οδήγησαν σε πράγματα πολύ χειρότερα. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τους παραμένει στα ύψη λόγω της απλής μαθηματικής εξίσωσης: Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερο βάρος.

Τόσο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, όσο και η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, έδωσαν τη σφραγίδα τους για έγκριση σε τεχνητά γλυκαντικά με δηλώσεις που αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους το 2014 και οι Αμερικανοί συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν σε τεράστιες ποσότητες.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προσπάθησε να καταλάβει εάν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντικά πραγματικά ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους με την πάροδο του χρόνου. Ο Μέγκαν Αζάντ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και άλλοι, εξέτασαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των υποκατάστατων της ζάχαρης στην υγεία, προσπαθώντας να δουν αν υπάρχει επικρατούσα τάση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν αμφιλεγόμενα στη διαχείριση του βάρους, αλλά οι άνθρωποι που τα έπιναν συνήθως, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε μια ακόμα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, οι οποίοι ήθελαν να διερευνήσουν εάν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών χωρίς θερμίδες άλλαζαν την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Μερικοί από τους 27 υγιείς εθελοντές που προσλήφθηκαν για τη μελέτη έλαβαν το ισοδύναμο γλυκαντικό που θα περιείχε 1,5 λίτρο αναψυκτικού την ημέρα, με τη μορφή καψουλών δύο διαφορετικών γλυκαντικών, σουκραλόζης και ακεσουλφάμης Κ. Οι υπόλοιποι στη μελέτη έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι δοκιμές στο τέλος των δύο εβδομάδων έδειξαν ότι η απόκριση του οργανισμού στη γλυκόζη ήταν μειωμένη. “Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και υπογραμμίζει τη πιθανότητα υπερβολικών επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα σε χρήστες συνήθων μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών, που θα μπορούσαν να τους προδιαθέσουν να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτη », δήλωσαν οι συγγραφείς.

“Νομίζαμε ότι αρχικά οι θερμίδες ήταν το πρόβλημα και βάλαμε στη διατροφή κάτι που είχε μηδενικές θερμίδες, οπότε είμασταν καλά”, δήλωσε ο Αζάντ στο The Washington Post. «Αλλά μαθαίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις θερμίδες».

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το να καταναλώνουν αναψυκτικά με γλυκαντικά είναι εξίσου καλό με το να πίνουν νερό, λέει ο Αζάντ. Άλλοι μπορεί να καταναλώνουν κατά λάθος τεχνητά γλυκαντικά σε προϊόντα όπως γιαούρτι και granola bars.

“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από μελέτες καλύτερης ποιότητας για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ερωτηματικό, σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση αυτών των ποτών”, δήλωσε.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

17.10.2021 7:00 πμ