Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15/10/201710:29 πμ

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Την περασμένη δεκαετία, οι Αμερικανοί κατανάλωσαν άπειρα προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών ή διατήρησης του βάρους.

Γνωστά ως γλυκά υποκατάστατα της ζάχαρης, χωρίς πολλές θερμίδες που θα πάχαιναν, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη έγιναν ανάρπαστες και τοποθετήθηκαν παντού. Πρόσφατα όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να εξετάζει τα μόρια αυτά με αυξανόμενη καχυποψία, εν μέσω μελετών που τις συνδέουν με αυξημένο λίπος στην κοιλιά – και ψεύτικες, αλλά ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι οδήγησαν σε πράγματα πολύ χειρότερα. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τους παραμένει στα ύψη λόγω της απλής μαθηματικής εξίσωσης: Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερο βάρος.

Τόσο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, όσο και η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, έδωσαν τη σφραγίδα τους για έγκριση σε τεχνητά γλυκαντικά με δηλώσεις που αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους το 2014 και οι Αμερικανοί συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν σε τεράστιες ποσότητες.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προσπάθησε να καταλάβει εάν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντικά πραγματικά ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους με την πάροδο του χρόνου. Ο Μέγκαν Αζάντ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και άλλοι, εξέτασαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των υποκατάστατων της ζάχαρης στην υγεία, προσπαθώντας να δουν αν υπάρχει επικρατούσα τάση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν αμφιλεγόμενα στη διαχείριση του βάρους, αλλά οι άνθρωποι που τα έπιναν συνήθως, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε μια ακόμα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, οι οποίοι ήθελαν να διερευνήσουν εάν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών χωρίς θερμίδες άλλαζαν την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Μερικοί από τους 27 υγιείς εθελοντές που προσλήφθηκαν για τη μελέτη έλαβαν το ισοδύναμο γλυκαντικό που θα περιείχε 1,5 λίτρο αναψυκτικού την ημέρα, με τη μορφή καψουλών δύο διαφορετικών γλυκαντικών, σουκραλόζης και ακεσουλφάμης Κ. Οι υπόλοιποι στη μελέτη έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι δοκιμές στο τέλος των δύο εβδομάδων έδειξαν ότι η απόκριση του οργανισμού στη γλυκόζη ήταν μειωμένη. “Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και υπογραμμίζει τη πιθανότητα υπερβολικών επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα σε χρήστες συνήθων μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών, που θα μπορούσαν να τους προδιαθέσουν να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτη », δήλωσαν οι συγγραφείς.

“Νομίζαμε ότι αρχικά οι θερμίδες ήταν το πρόβλημα και βάλαμε στη διατροφή κάτι που είχε μηδενικές θερμίδες, οπότε είμασταν καλά”, δήλωσε ο Αζάντ στο The Washington Post. «Αλλά μαθαίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις θερμίδες».

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το να καταναλώνουν αναψυκτικά με γλυκαντικά είναι εξίσου καλό με το να πίνουν νερό, λέει ο Αζάντ. Άλλοι μπορεί να καταναλώνουν κατά λάθος τεχνητά γλυκαντικά σε προϊόντα όπως γιαούρτι και granola bars.

“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από μελέτες καλύτερης ποιότητας για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ερωτηματικό, σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση αυτών των ποτών”, δήλωσε.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

LIFESTYLE

8.12.20239:30 μμ

    Ο mindset coach Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, γνωστός για τα εργαλεία αυτοβελτίωσης που μοιράζεται απλόχερα στα μέσα δικτύωσης, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «NOO|ΤΡΟΠΙΑ – Εγχειρίδιο Ευημερίας».   Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο

LIFESTYLE

7.12.202310:26 πμ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση Lidl Hellas όπου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.20239:25 πμ

    Περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχτηκαν ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για χειρουργείο, στην προσπάθεια να γίνει μια ολοκληρωτική εκκαθάριση στις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή