Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πώς ανακτάται η χαμένη ενέργεια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30/11/2019 2:00 πμ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πώς ανακτάται η χαμένη ενέργεια

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πώς ανακτάται η χαμένη ενέργεια

Γράφει thessnews

Κάθε μέρα σας φαίνεται «βουνό». Σηκώνεστε με τα χίλια ζόρια από το κρεβάτι, πάτε στη δουλειά χωρίς καμία όρεξη και η παραγωγικότητά σας έχει πάρει την κατιούσα, όπως και τα κέφια σας. Όσο για τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, αυτά νιώθετε και ότι έχουν λιγοστέψει και ότι έχουν εξασθενήσει. Τι σας συμβαίνει;

Πιθανότατα πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – γνωστό και ως σύνδρομο burnout. Ένα «φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», αλλά που δεν είναι ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το burn out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο, που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες, του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης – που δεν διορθώνεται ούτε μετά από πολύ ύπνο και ξεκούραση – αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με «μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα».

«Μπορεί το άτομο, που έχει το σύνδρομο, να νομίζει ότι ζει φυσιολογικά, αλλά τα επινεφρίδιά του να βιώνουν κόπωση», επισημαίνει η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη (http://functionalmedsystem.com/el/), επιστημονική υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.

«Τα αίτια είναι πολλαπλά, σύνθετα, αλληλένδετα και πολύπλοκα. Το συγκεκριμένο σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από έντονο ή παρατεταμένο στρες. Τα επινεφρίδια, προκειμένου να αντιρροπήσουν αυτή τη στρεσογόνο κατάσταση, αρχικά υπερλειτουργούν. Αυτό μας κρατά ακμαίους και αδρεναλίνη, κορτιζόλη, κατεχολαμίνες εκλύονται σαν χείμαρρος στο αίμα μας, για να υποστηρίξουν τις λειτουργίες όλων των οργάνων και όλων των συστημάτων μας. Σύντομα, όμως, επέρχεται η κόπωση των επινεφριδίων, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή burnout».

Αυτή η κόπωση των επινεφριδίων αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πασχόντων. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η δραστηριότητα των επινεφριδίων είναι τόσο μειωμένη, που μπορεί οι άνθρωποι να έχουν δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι, για πάνω από μερικές ώρες την ημέρα. Με κάθε «αύξηση» της μείωσης της λειτουργίας των επινεφριδίων, κάθε όργανο και σύστημα στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί πιο βαθιά.

 

Αντιμετωπίστε τώρα την κούραση που επιμένει

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι πώς γίνεται η διάγνωση, αλλά και, κυρίως, πώς μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη ενέργεια και η κατάσταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η Δρ. Κοΐνη είναι σαφής: «Η ενδελεχής αναζήτηση και η ανεύρεση όλων των διαταραχών, που έχουν προκύψει, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, είναι απαραίτητη. Οι πάσχοντες πρέπει να ελέγχονται με εξετάσεις κυτταρικού επιπέδου, που γίνονται με απλή λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αυτά που καθορίζουν την εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, με μέση διάρκεια τους έξι μήνες».

Στις περιπτώσεις, που δεν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις, ο πάσχων, που νόμιζε ότι είναι υγιής, επανέρχεται σε φυσιολογικά βιοχημικά επίπεδα. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η εξάντληση εξαφανίζονται, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και, κατ’ επέκταση, μπορεί να αντιμετωπίζει τις καθημερινές του υποχρεώσεις και το πρόγραμμά του επαρκώς, πιθανόν και παραπάνω από επαρκώς.

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το εν λόγω σύνδρομο αφορούν σε μοριακή διατροφή, σε λήψη φυσικών (βιομιμητικών) ορμονών και σε αποκατάσταση οποιασδήποτε ανεπάρκειας κυτταρικού επιπέδου, βοηθώντας τα επινεφρίδια να επανέλθουν σε φυσιολογική λειτουργία. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι πάσχοντες ανακάμπτουν θεαματικά από τις πρώτες, κιόλας, εβδομάδες θεραπείας», συμπληρώνει η επιστημονική υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται και «αόρατη νόσος» και όσο είναι αδιάγνωστο, λειτουργεί ως προθάλαμος για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η κατάθλιψη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια εξατομικευμένη αγωγή, χωρίς τη λήψη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών, με θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και δεν έχουν παρενέργειες και, βέβαια, η αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας, άρουν τα υποκείμενα νοσήματα και συμβάλλουν στην ταχεία βελτίωση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων, που διαταράσσουν ριζικά και ενίοτε καταστρέφουν τη ζωή των πασχόντων.

 

 

Φωτογραφία από Momir Kostic από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα