Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα με το κατοικίδιό σας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13/12/2019 10:36 πμ

Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα με το κατοικίδιό σας

Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα με το κατοικίδιό σας

Γράφει thessnews

Ο Δεκέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των εορτών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων, στις οποίες συμμετέχουν μικροί, μεγάλοι και, φυσικά, τα κατοικίδιά μας. Ωστόσο το γιορτινό φαγητό και οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνοι για τους τετράποδους φίλους μας.

Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να πέσουν πάνω στα κατοικίδια και να τα τραυματίσουν, εάν εκείνα προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω τους ή να παίξουν με τα στολίδια, τα λαμπάκια και τις γιρλάντες τους. Επίσης τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν στα καλώδια και τις γιρλάντες ή να φάνε κομματάκια από τις γιρλάντες καθώς τις μαδάνε. Το υλικό από τις γιρλάντες όμως μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της πεπτικής οδού, σοβαρό έμετο, αφυδάτωση και ίσως σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά οι σκύλοι κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, αν αρχίσουν να δαγκώνουν τα καλώδια από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και το νερό στο δοχείο, όπου πολλοί βάζουν τα φρέσκα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Αν προσθέσετε στο νερό φυτοφάρμακα, ζάχαρη ή άλλες ουσίες, μπορεί να είναι τοξικό για το ζώο αν το πιει. Το νερό αυτό είναι επίσης στάσιμο, επομένως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν στο κατοικίδιο γαστρεντερικές διαταραχές.

Πρόσθετες απειλές για τα κατοικίδια ζώα είναι τα αναμμένα κεριά, το ποτ πουρί και τα γιορτινά λουλούδια και φυτά. Τα αναμμένα κεριά προσελκύουν τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, επομένως μπορεί να πλησιάσουν πολύ την φλόγα και να υποστούν έγκαυμα. Τα υγρά ποτ πουρί περιέχουν αιθέρια έλαια και κατιονικά καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά έλκη στο στόμα, τα μάτια και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων, αν τα γλείψουν ή αν πέσουν πάνω τους. Και τα στερεά ποτ πουρί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αν το ζώο τα φάει. Επίσης, πολλά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά που χρησιμοποιούνται για διακόσμηση (όπως η αμαρυλλίδα, το γκι, το πεύκο, ο κέδρος, το πουρνάρι και τα αλεξανδρινά) είναι τοξικά για τα κατοικίδια και η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητάς τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε; Να λάβετε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα. Η κυρία Σοφιανού συνιστά κατ’ αρχάς να τοποθετήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού και να το στερεώσετε καλά στο ταβάνι (με γάντζο και πετονιά) ή στο πλαίσιο του παραθύρου (με πετονιά). Να αποφύγετε επίσης τη διακόσμησή του με λαμπάκια με καλώδιο στα χαμηλά κλαδιά, αν έχετε σκύλο. Αν, όμως, έχετε γάτες, μην βάλετε καθόλου λαμπάκια με καλώδιο, ούτε γιρλάντες. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το δέντρο βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που κλείνει με πόρτα, ώστε να μην το αφήνετε εκτεθειμένο στο κατοικίδιο όταν λείπετε από το σπίτι.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να μην χρησιμοποιείτε στο δέντρο σας γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν σπάσουν μπορεί να τραυματίσουν το ζώο, ενώ αν φάει άθελά του κανένα κομμάτι γυαλί, μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα (έως και διάτρησή του). Να προτιμάτε τα άθραυστα στολίδια, από ειδικό πλαστικό. Μην βάζετε ούτε εδώδιμα στολίδια (π.χ. φιγούρες από ζύμη) στο δέντρο γιατί είναι πολύ πιθανό να πηδήξει το κατοικίδιο πάνω τους, προσπαθώντας να τα φάει.

Σε ό,τι αφορά το νερό για το φρέσκο δέντρο, μην προσθέτετε τίποτα σε αυτό και φροντίστε να είναι καλυμμένο (π.χ. με σήτα και αλουμινόχαρτο), ώστε να μην το φτάνει το ζώο. Φροντίστε επίσης να μαζεύετε καθημερινά τις «βελόνες» που θα πέφτουν από το φρέσκο δέντρο γιατί μπορεί να μοιάζουν αθώες, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν στα κατοικίδια σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές σε περίπτωση κατάποσης, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

Για τον γιορτινό στολισμό καλό θα ήταν να τοποθετήσετε τα αληθινά γιορτινά φυτά σε σημεία όπου δεν προσεγγίζει  το κατοικίδιό σας. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην αφήνετε ποτέ αναμμένα κεριά όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο, ειδικά αν το κατοικίδιό σας βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Φροντίστε ακόμα να τοποθετείτε τα κεριά σε σταθερές επιφάνειες καθώς θα μπορούσε το κατοικίδιο σας να τα ρίξει κατά λάθος κάτω (π.χ. με την ουρά του) και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και με τα γιορτινά φαγητά. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε μακριά από τα κατοικίδια τα φαγητά για τους ανθρώπους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ορισμένα όπως η  σοκολάτα (μπορεί να προκαλέσει στα κατοικίδια νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυκαρδία, αρρυθμίες), τα σταφύλια και οι σταφίδες (μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια), τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία), καθώς και ορισμένες ποικιλίες μανιταριών.

Όπως επισημαίνει η κυρία Σοφιανού, τα τρόφιμα αυτά μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα κατοικίδια, αν και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσουν και από το μέγεθος των ζώων. Ωστόσο για μέγιστη ασφάλεια, προτιμότερο είναι να μην τα τρώνε καθόλου.

Μην δίνετε επίσης στα κατοικίδια λιπαρά φαγητά (π.χ. αρνί, χοιρινό, πέτσες από διάφορα κρεατικά), διότι μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Άλλα τρόφιμα που δεν πρέπει να δώσετε στα κατοικίδιά σας είναι ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια και μακαντέμια), πικάντικα φαγητά, καθώς και τα κόκαλα από τα κρέατα. Ειδικά με τα κόκαλα από τα μαγειρεμένα κρεατικά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολύ συχνά προκαλούν απόφραξη έως και διάτρηση του πεπτικού συστήματος και απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό (αλλά και τα ποτά σας) χωρίς επίβλεψη σε τραπέζια, πάγκους κουζίνας και γενικώς σε σημεία όπου μπορούν να φτάσουν τα ζώα. Και μην κρατάτε στο σπίτι σκουπίδια με υπολείμματα φαγητών, γιατί το κατοικίδιο μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει.

Όταν, τέλος, έχετε καλεσμένους στο σπίτι ή θέλετε να πετάξετε πυροτεχνήματα, θυμηθείτε το ζωάκι που εξαρτάται από εσάς. Αν δεν αντέχει την πολυκοσμία, αφήστε το να πάει να ησυχάσει στο αγαπημένο του σημείο. Και αν φοβάται τους δυνατούς κρότους, μην πετάξετε πυροτεχνήματα από τη βεράντα σας. Πηγαίνετε κάπου μακριά, για να μην το ανησυχήσετε, καταλήγει η ειδικός.

Καλές γιορτές με ασφάλεια για εσάς και τους μικρούς μας φίλους!

 

 

Φωτογραφία από Oli R από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα