Του Γεωργίου Μαμαδά επεμβατικού καρδιολόγου /// www.kardiologosmamadas.gr
Είναι γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις του σεξ στην ψυχοσωματική υγεία των ανδρών και των γυναικών. Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το στρες, έχει αντικαρκινική δράση (απομακρύνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη), αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τον ύπνο και βοηθάει στο κάψιμο θερμίδων, καθώς αποτελεί μία ευχάριστη σωματική άσκηση.
Είναι όμως διαπιστωμένο ότι ασθενείς που έχουν επιβιώσει μετά από μια καρδιακή προσβολή, φοβούνται να ξαναρχίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα υπό τον φόβο πρόκλησης ενός νέου καρδιακού επεισοδίου.
Σχετική μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι περίπου 50% των ανδρών και 60% των γυναικών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, στη συνέχεια ήταν πολύ λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Διαπιστώθηκε ότι μόλις το 1/3 των γυναικών και το 47% των ανδρών έλαβαν συμβουλές από τον γιατρό τους για τη σεξουαλική ζωή μετά την καρδιακή προσβολή.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σε βρετανικό φορέα, η σεξουαλική δραστηριότητα διακόπηκε για έναν στους πέντε καρδιοπαθείς. Από τα 1.500 άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα που ερωτήθηκαν, το 32% δήλωσε ότι εξακολουθούσε να έχει σεξουαλικές επαφές όμως σε αραιά πλέον χρονικά διαστήματα, ενώ το 19% δήλωσε την πλήρη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας σαν αποτέλεσμα του προβλήματος υγείας.
Από τις παραπάνω μελέτες συμπεραίνεται ότι η έλλειψη ενημέρωσης για τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά την καρδιακή προσβολή μπορεί να επηρεάσει πολλούς καρδιοπαθείς ώστε να μείνουν σεξουαλικά ανενεργοί, ενώ θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο. Επίσης μία μεγάλη μελέτη πάνω στο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ένας στους δέκα καρδιοπαθείς απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια μετά την καρδιακή προσβολή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιτία.
Ένας στους πέντε ερωτηθέντες εξέφρασε τον φόβο να πάθει καρδιακή προσβολή ή ανακοπή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Το σεξ όμως μετά το έμφραγμα είναι εξίσου ασφαλές με οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα και οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να το ξαναρχίζουν σταδιακά. Προϋπόθεση όμως, να τηρούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου και γενικότερα μιας καρδιοπάθειας, η αναπροσαρμογή ενός ασθενούς στην καθημερινή ζωή συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να φαίνεται δύσκολη αρχικά, αλλά είναι εφικτή στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Οι ασθενείς, όπως είναι φυσικό, ανησυχούν για τα πάντα: τι μπορούν να καταναλώσουν, ποιες δραστηριότητες μπορούν να έχουν, ποιες να αποφεύγουν, και βέβαια, κατά πόσο είναι ασφαλές να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα και σε ποιον βαθμό. Οι περισσότεροι ασθενείς ανησυχούν ότι η ένταση της σεξουαλικής πράξης μπορεί να προκαλέσει ένα νέο έμφραγμα, κάτι όμως που στην πραγματικότητα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Σε σχετική μελέτη που διεξήχθη από Γερμανούς επιστήμονες οι οποίοι παρακολούθησαν την υγεία 536 ανδρών και γυναικών που είχαν υποστεί έμφραγμα, καταγράφοντας κάθε φυσική δραστηριότητα που έκαναν καθώς και τη συσχέτιση που είχε αυτή με το πρώτο έμφραγμα αλλά και με τυχόν μεταγενέστερα καρδιαγγειακά συμβάντα που εμφανίσθηκαν μέσα στην επόμενη δεκαετία, φάνηκε ότι μόνο τέσσερις από τους ασθενείς έκαναν σεξ αμέσως πριν το έμφραγμά τους, ενώ αντιθέτως το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν είχαν κάνει σεξ τουλάχιστον τις τελευταίες 24 ώρες πριν το καρδιολογικό συμβάν. Οι Γερμανοί επιστήμονες δηλαδή, συμφωνούν ότι το σεξ μετά το έμφραγμα είναι εξίσου ασφαλές με οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα και οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να μην το εγκαταλείπουν.
Σύμφωνα με νέες μελέτες και ανακοινώσεις για το θέμα από το AHA (AMERICAN HEART ASSOCIATION), το σεξ είναι ασφαλές για τους περισσότερους καρδιοπαθείς εφόσον το καρδιαγγειακό νόσημα έχει ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ.
Τα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως η στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου αλλά και το εγκεφαλικό, σπάνια προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής που μεταξύ των άλλων διαρκεί λίγα λεπτά (5-15) και η φόρτιση έργου που προκαλεί αντιστοιχεί σε μία ελαφριά προς μέτρια κόπωση, π.χ. σαν να ανεβούμε έναν, δύο ή το πολύ τρεις ορόφους. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια, η Αρτηριακή Πίεση ανεβαίνει στο 160/90 mmHg περίπου και οι παλμοί στους 120/λεπτό.
Μπορεί επομένως ο καρδιοπαθής να επανέλθει στη σεξουαλική ζωή;
Η απάντηση είναι σαφώς ΝΑΙ, εφόσον έχει ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ η κατάστασή του μετά από το έμφραγμα μυοκαρδίου ή την επέμβαση επαναιμάτωσης (αγγειοπλαστική ή μπαλονάκι, By Pass) ή αντικατάσταση βαλβίδας.
Σε πόσο χρόνο;
Ανάλογα με τη βαρύτητα του εμφράγματος. Συγκεκριμένα:
– 2 εβδομάδες μετά από έμφραγμα που δεν παρουσίασε επιπλοκές
– 4 με 6 εβδομάδες μετά από βαρύτερα εμφράγματα
– 1 με 2 εβδομάδες μετά από αγγειοπλαστική
– 6 με 8 εβδομάδες μετά από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς( By Pass, αντικατάσταση βαλβίδας)
Μπορούμε να διαχωρίσουμε τους καρδιοπαθείς σε 3 μεγάλες κατηγορίες
1. Με ελαφρά καρδιοπάθεια
2. Με μέτρια καρδιοπάθεια
3. Με βαριά καρδιοπάθεια
Ο διαχωρισμός στις τρεις αυτές ομάδες, πέρα από τα συμπτώματα που αισθάνεται ο ασθενής, την ένταση και τη συχνότητα που παρουσιάζονται, επιβάλλεται να γίνεται με την επίσκεψη στον καρδιολόγο. Εκεί ο ασθενής θα υποβληθεί σε Ηλεκροκαρδιογράφημα, Υπερηχοκαρδιογράφημα, Doppler-Triplex, Τεστ κόπωσης και ενδεχομένως Holter ρυθμού.
Οι πρώτες δυο κατηγορίες καρδιοπαθών μπορούν άνετα να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα πάντα μετά τη σταθεροποίηση του καρδιακού συμβάντος ή νοσήματος,
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς
Οι ασθενείς στους οποίους έχει διαγνωσθεί καρδιαγγειακό νόσημα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Καρδιοπαθείς με ελαφριά ή μέτρια βαλβιδοπάθεια καθώς και εκείνοι που μπορούν να κάνουν δοκιμασία κόπωσης ίση ή και παραπάνω από 3-5 ΜΕΤS (σαν να ανέβουν δηλαδή από τις σκάλες περίπου 1-2 ορόφους), χωρίς να παρουσιάσουν στηθάγχη, υπόταση, ισχαιμία, αρρυθμία ή έντονη δύσπνοια, μπορούν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Σε περίπτωση όμως που το σεξ γίνεται κάτω από αγχωτικές καταστάσεις (π.χ. εξωσυζυγικό σεξ), καλό είναι ο ασθενής να βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, να μπορεί για παράδειγμα να ανέβει από τις σκάλες 3 ορόφους.
Αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η καρδιοπάθεια ή υπάρχει αστάθεια ή απορρύθμιση της καρδιοπάθειας (ασταθής στηθάγχη, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας- δύσπνοιας, μη ελεγχόμενη αρρυθμία), η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να αναβάλλεται, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς μετά από βελτιστοποίηση της θεραπευτικής αγωγής.
2.Η καρδιακή αποκατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή και η τακτική άσκηση μειώνουν το ρίσκο τυχόν επιπλοκών από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τα βαριά γεύματα πριν το σεξ.
3.Οι ασθενείς δεν πρέπει να αμελούν να λαμβάνουν την απαραίτητη για την πάθησή τους φαρμακευτική αγωγή.
4.Τα φάρμακα τύπου Viagra είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους καρδιοπαθείς των δύο πρώτων ομάδων με στυτική δυσλειτουργία. Δεν αυξάνουν τη θνησιμότητα, μάλλον το αντίθετο. Δεν πρέπει όμως να χορηγούνται παράλληλα με υπογλώσσια νιτρώδη φάρμακα (δισκία, σπρέι) ή αυτοκόλλητα νιτρώδη και χάπια. Τα φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με υπόταση και βαριά καρδιοπάθεια και στένωση αορτικής βαλβίδας σοβαρού βαθμού. Προσοχή επίσης στους υπερτασικούς ασθενείς, διότι μπορεί να παρουσιασθεί υπόταση, ιδίως σε συνδυασμό με αντιυπερτασικά φάρμακα τύπου α-αποκλειστές.
5. Αν κατά τη διάρκεια του σεξ παρουσιασθεί στηθάγχη ή αρρυθμία ή δύσπνοια, πρέπει να αναβάλλεται η σεξουαλική δραστηριότητα και ο ασθενής να επισκεφθεί το συντομότερο τον καρδιολόγο του.
6.Οι υπερτασικοί που ελέγχουν την πίεσή τους μπορούν να έχουν κανονική σεξουαλική δραστηριότητα, εκτός αν η πίεση είναι μη ελεγχόμενη και πολύ υψηλή. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναβληθεί η σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να ρυθμισθεί η πίεση. Τα αντιυπερτασικά φάρμακα, κυρίως οι β-αποκλειστές και τα διουρητικά (θειαζίδες) μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
Συμπέρασμα
Το σεξ είναι μία ευχάριστη και ωφέλιμη δραστηριότητα την οποία δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί η πλειοψηφία των καρδιοπαθών, αρκεί να έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών.
Από το φύλλο της THESSNEWS #61 (08/07/2017-09/07/2017)