Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ροχαλητό: Μπορώ να απαλλαγώ οριστικά με ενδορινική φωτοθεραπεία;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

05/02/20206:46 μμ

Ροχαλητό: Μπορώ να απαλλαγώ οριστικά με ενδορινική φωτοθεραπεία;

Ροχαλητό: Μπορώ να απαλλαγώ οριστικά με ενδορινική φωτοθεραπεία;

Γράφει thessnews

Επανάσταση έχει φέρει τα τελευταία χρόνια η χρήση υπέρυθρου φωτός συγκεκριμένου φάσματος στην αποκατάσταση των προβλημάτων της ρινικής αναπνοής.

Η νέα, μη επεμβατική μέθοδος κάνει χρήση μιας ειδικής συσκευής ενδορινικά, με σκοπό τη διευκόλυνση της ρινικής αναπνοής λόγω πιθανής απόφραξης. Η μέθοδος χρησιμοποιείται επιτυχώς ήδη στην Αμερική και στην Ασία εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, ενώ σε ειδικότητες όπως η δερματολογία και η πλαστική χειρουργική είναι ευρέως γνωστή τα τελευταία 5 χρόνια και στην Ελλάδα.

«Το πρόβλημα της ρινικής απόφραξης γίνεται εντονότερο στον ύπνο και τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερο… θορυβώδη. Το ροχαλητό, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ατόμων που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άπνοιας, την αφύπνιση και τελικά τη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του ύπνου» επισημαίνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη.

Η αποφρακτική άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω μερικής απόφραξης στη δίοδο του αναπνεόμενου αέρα προς τους πνεύμονες. Αυτού του είδους η διακοπή μπορεί να συμβεί, είτε λόγω ύπαρξης πολύ στραβού ρινικού διαφράγματος, είτε λόγω λοίμωξης από τη μύτη (όπως ιγμορίτιδα), είτε ακόμη και μιας έξαρσης ρινικής αλλεργίας κ.α. Γενικότερα, σε κάθε περίπτωση που το μέγεθος των ρινικών κογχών είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, είναι πιθανό οι ρινικές θαλάμες να φράζουν και  να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα από τη μύτη, επομένως να ενεργοποιείται η στοματική αναπνοή, αυτόματα, για την κάλυψη του οργανισμού σε οξυγόνο και να δημιουργείται θορυβώδης εισπνοή.

«Το ροχαλητό παράγεται κατά τη δίοδο του αέρα από το στόμα, λόγω του ότι η είσοδός του από τη μύτη παρεμποδίζεται. Καθώς ο αέρας εισέρχεται στο στόμα, λόγω αυξημένων αντιστάσεων στον αεραγωγό, χτυπά με ταχύτητα πάνω στο πρόσθιο τμήμα της σταφυλής και στα μαλακά μόρια του στοματοφάρυγγα με αποτέλεσμα να παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του ροχαλητού. Κατά τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν το ροχαλητό και τις άπνοιες, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ θα διαγνώσει την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων στον ανώτερο αεραγωγό (μύτη-στόμα-λαιμός) και θα κατευθύνει τον ασθενή είτε για περαιτέρω διερεύνηση με πολυπνογραφία (μελέτη ύπνου) είτε θα δώσει λύση, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος», διευκρινίζει.

Στις περιπτώσεις που η απόφραξη -και επομένως το ροχαλητό- οφείλεται σε προβλήματα που προκαλούν διόγκωση στις ρινικές κόγχες ή αύξηση των ρινικών εκκρίσεων από το ρινικό βλεννογόνο, η λύση δίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζονούχα σπρέι, αντισταμινικά, κορτιζόνη από το στόμα, αποσυμφορητικά) είτε με τη βοήθεια της ενδορινικής φωτοθεραπείας με ερυθρό φάσμα φωτός.

Όπως μας εξηγεί η Δρ. Κατσούλη «σήμερα χρησιμοποιούμε μια συσκευή φωτοθεραπείας φάσματος ερυθρού φωτός (660nm) απλή στη χρήση, ανώδυνη για τον ασθενή και αποτελεσματική. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει αρχικά τον ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης και την πλήρη ΩΡΛ εξέταση. Κατόπιν ο ασθενής τοποθετείται σε θέση θεραπείας χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Το ερυθρό φάσμα φωτός κατευθύνεται μέσω ειδικών μικρών ρινικών καθετήρων στο εσωτερικό της μύτης και  προκαλεί ήπια αύξηση της θερμοκρασίας, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος του ρινικού βλεννογόνου και την ελάττωση της παραγωγής ισταμίνης. Αυτό που παρατηρείται μετά από κάθε εφαρμογή είναι η μείωση του μεγέθους των διογκωμένων ρινικών κογχών και η ελάττωση των εκκρίσεων στη μύτη, οπότε η ρινική αναπνοή βελτιώνεται».

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης ορίζεται από το γιατρό ο αριθμός των συνεδριών μετά τον ενδελεχή έλεγχο με ενδοσκόπηση της μύτης και την ολοκλήρωση της φυσικής εξέτασης. Συνήθως ο αριθμός των συνεδριών είναι 6-8, σε διάστημα 4 εβδομάδων. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Οι κόγχες μειώνονται σε μέγεθος και δίνουν περισσότερο χώρο για να εισέλθει ο αέρας από τη μύτη, οι εκκρίσεις -που συνήθως είναι ένας από τους λόγους του ροχαλητού- ελαττώνονται και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα του ρινικού βλεννογόνου.

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, αναίμακτη, χαμηλού κόστους και ασφαλής. Ο οργανισμός δεν επιβαρύνεται από πολύμηνες φαρμακευτικές αγωγές και φυσικά δεν εκτίθεται σε καμία βλαβερού τύπου ακτινοβολία.

Ωστόσο, «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι όταν ο λόγος του ροχαλητού και της όποιας διαταραχής αναπνοής στον ύπνο είναι ένα ανατομικό πρόβλημα, όπως η ύπαρξη ενός στραβού διαφράγματος, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να καταφέρει να αναπνεύσει ελεύθερα από τη μύτη και επομένως να αποφύγει τις αποφρακτικές άπνοιες στον ύπνο και τις συνέπειές τους.

Η χειρουργική διόρθωση του ρινικού διαφράγματος είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τον εξειδικευμένο ΩΡΛ και ο ασθενής δεν θα πρέπει να τη βλέπει διστακτικά. Πλέον οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε λιγότερο από μία ώρα και χάρη στην τεχνολογία των χειρουργικών υπερήχων (Piezotome) ο ασθενής έχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Μπορεί το ίδιο απόγευμα της επέμβασης να επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς επώδυνους πωματισμούς της μύτης και χωρίς μετεγχειρητικά προβλήματα. Η ρινική αναπνοή αποκαθίσταται άμεσα και ο ύπνος πλέον δεν διαταράσσεται από άπνοιες και συχνές αφυπνίσεις», καταλήγει η Δρ. Γεωργία Κατσούλη.  

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:16 πμ

    Τους 531 έφτασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον HIV/AIDS τους πρώτους 10 μήνες του 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29.11.20237:19 πμ

  Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα και αύριο  η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ πανελλαδική στάση εργασίας για την Πέμπτη ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη από εργαζόμενους σε όλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

28.11.20239:55 πμ

  Στοιχεία πιθανών παγετώνων άλατος στον Ερμή ανακάλυψαν επιστήμονες του Planetary Science Institute, ανοίγοντας εν δυνάμει ένα νέο σύνορο στην αστροβιολογία, καθώς αποκαλύπτεται έτσι ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που μπορεί να έχει κοινά χαρακτηριστικά – ως προς τις συνθήκες κατοικησιμότητας- με

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή