Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / «Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

07/08/2018 10:43 πμ

«Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

«Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μικρομαγνήτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σώμα για να ανιχνεύσουν κύτταρα όγκου που θα μπορούσαν να μην ανιχνευτούν με άλλες διαγνωστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν ένα μαγνητικό σύρμα το οποίο θα μπορούσε, θεωρητικά, να εισαχθεί στη φλέβα ενός ατόμου, όπου θα μπορούσε να τραβήξει τα κύτταρα όγκου που είχαν μαγνητιστεί από ειδικά νανοσωματίδια.

Η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ινδικά χοιρίδια το μαγνητικό σύρμα ανίχνευσε 10 έως 80 φορές περισσότερα επιπλέοντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα από ό,τι θα μπορούσε ανιχνεύσει μια τυπική λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 16 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

 

Κύτταρα όγκου

Τα καρκινικά κύτταρα που συλλαμβάνει το μαγνητικό σύρμα είναι γνωστά ως κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου. Αυτά είναι κύτταρα που χωρίζονται από τους όγκους και επιπλέουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Με την αιμοληψία και την αναζήτηση κυττάρων όγκου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχουν για την ύπαρξη καρκίνου. (Αυτός ο τύπος εξέτασης καρκίνου ονομάζεται υγρή βιοψία.)

«Το πρόβλημα είναι ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου, αυτά τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα είναι τόσο λίγα, που σε ένα κανονικό δείγμα αίματος οι δοκιμαστικοί σωλήνες πιθανότατα δεν θα έχουν ούτε ένα κυκλοφορούν κύτταρο όγκου», δήλωσε ο Δρ Sanjiv Sam Gambhir, διευθυντής του Canary Center για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου, στο Στάνφορντ. Έτσι οι γιατροί καταλήγουν να λένε «Εντάξει, τίποτα δεν υπάρχει εκεί».

Στη μελέτη, οι ερευνητές σήμαναν για πρώτη φορά ελεύθερα επιπλέοντα νεοπλασματικά κύτταρα σε χοίρους με ένα ειδικό νανοσωματίδιο που περιέχει μαγνητικές ιδιότητες. (Με άλλα λόγια, συνέδεσαν αυτό το μαγνητικό μόριο με τα καρκινικά κύτταρα). Στη συνέχεια, εισήγαγαν το μαγνητικό σύρμα σε φλέβα του χοίρου, σύμφωνα με μελέτη. Όταν τα μαγνητισμένα κύτταρα όγκου πέρασαν κοντά από το σύρμα, προσκολλήθηκαν. Τέλος, το μαγνητικό σύρμα αφαιρέθηκε από τη φλέβα, μαζί με τα κύτταρα όγκου.

 

Μαγνητικό σύρμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με μια τυπική λήψη αίματος, το μαγνητικό σύρμα ήταν πιο αποτελεσματικό στην εύρεση αυτών των καρκινικών κυττάρων. Σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέθοδο ανίχνευσης που βασίζεται σε καλώδια, η νέα συσκευή τους βρήκε 500 έως 5.000 περισσότερα κύτταρα όγκου.

«Εκτιμούμε ότι θα χρειάζονταν περίπου 80 σωληνάρια αίματος για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το τι μπορεί να κάνει το σύρμα σε 20 λεπτά», δήλωσε ο Gambhir. «Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα εμπλουτίσει την ικανότητα ανίχνευσής μας, και θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για το πόσο σπάνια είναι αυτά τα κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου και πόσο νωρίς υπάρχουν όταν ο καρκίνος είναι παρών».

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

Στο μέλλον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να εντοπίσει τον καρκίνο, αλλά και για να διαπιστώσει αν η θεραπεία λειτουργεί ή ακόμα και να χρησιμεύσει ως θεραπεία. «Αν μπορούμε να απορροφούμε καρκινικά κύτταρα, ίσως εξεταστεί μια εφαρμογή που το σύρμα να μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Gambhir. «Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν ενεργεί σαν ένα φίλτρο που αρπάζει τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζει να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος».

Ακόμα, απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η συσκευή λειτουργεί σε ανθρώπους. Επίσης παραμένει ασαφές τι συμβαίνει με τα εναπομείναντα μαγνητικά νανοσωματίδια στο σώμα. Σύμφωνα με τον Gambhir, δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή σε ποντίκια και έχουν διαπιστώσει ότι μέχρι τώρα τα νανοσωματίδια δεν είναι τοξικά και ότι υποβαθμίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

thess

Επικαιρότητα