Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / «Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

07/08/201810:43 πμ

«Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

«Ψαρεύοντας» καρκινικά κύτταρα στο αίμα – Μια νέα προσέγγιση!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μικρομαγνήτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σώμα για να ανιχνεύσουν κύτταρα όγκου που θα μπορούσαν να μην ανιχνευτούν με άλλες διαγνωστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν ένα μαγνητικό σύρμα το οποίο θα μπορούσε, θεωρητικά, να εισαχθεί στη φλέβα ενός ατόμου, όπου θα μπορούσε να τραβήξει τα κύτταρα όγκου που είχαν μαγνητιστεί από ειδικά νανοσωματίδια.

Η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ινδικά χοιρίδια το μαγνητικό σύρμα ανίχνευσε 10 έως 80 φορές περισσότερα επιπλέοντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα από ό,τι θα μπορούσε ανιχνεύσει μια τυπική λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 16 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

 

Κύτταρα όγκου

Τα καρκινικά κύτταρα που συλλαμβάνει το μαγνητικό σύρμα είναι γνωστά ως κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου. Αυτά είναι κύτταρα που χωρίζονται από τους όγκους και επιπλέουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Με την αιμοληψία και την αναζήτηση κυττάρων όγκου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχουν για την ύπαρξη καρκίνου. (Αυτός ο τύπος εξέτασης καρκίνου ονομάζεται υγρή βιοψία.)

«Το πρόβλημα είναι ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου, αυτά τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα είναι τόσο λίγα, που σε ένα κανονικό δείγμα αίματος οι δοκιμαστικοί σωλήνες πιθανότατα δεν θα έχουν ούτε ένα κυκλοφορούν κύτταρο όγκου», δήλωσε ο Δρ Sanjiv Sam Gambhir, διευθυντής του Canary Center για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου, στο Στάνφορντ. Έτσι οι γιατροί καταλήγουν να λένε «Εντάξει, τίποτα δεν υπάρχει εκεί».

Στη μελέτη, οι ερευνητές σήμαναν για πρώτη φορά ελεύθερα επιπλέοντα νεοπλασματικά κύτταρα σε χοίρους με ένα ειδικό νανοσωματίδιο που περιέχει μαγνητικές ιδιότητες. (Με άλλα λόγια, συνέδεσαν αυτό το μαγνητικό μόριο με τα καρκινικά κύτταρα). Στη συνέχεια, εισήγαγαν το μαγνητικό σύρμα σε φλέβα του χοίρου, σύμφωνα με μελέτη. Όταν τα μαγνητισμένα κύτταρα όγκου πέρασαν κοντά από το σύρμα, προσκολλήθηκαν. Τέλος, το μαγνητικό σύρμα αφαιρέθηκε από τη φλέβα, μαζί με τα κύτταρα όγκου.

 

Μαγνητικό σύρμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με μια τυπική λήψη αίματος, το μαγνητικό σύρμα ήταν πιο αποτελεσματικό στην εύρεση αυτών των καρκινικών κυττάρων. Σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέθοδο ανίχνευσης που βασίζεται σε καλώδια, η νέα συσκευή τους βρήκε 500 έως 5.000 περισσότερα κύτταρα όγκου.

«Εκτιμούμε ότι θα χρειάζονταν περίπου 80 σωληνάρια αίματος για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το τι μπορεί να κάνει το σύρμα σε 20 λεπτά», δήλωσε ο Gambhir. «Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα εμπλουτίσει την ικανότητα ανίχνευσής μας, και θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για το πόσο σπάνια είναι αυτά τα κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου και πόσο νωρίς υπάρχουν όταν ο καρκίνος είναι παρών».

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

Στο μέλλον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να εντοπίσει τον καρκίνο, αλλά και για να διαπιστώσει αν η θεραπεία λειτουργεί ή ακόμα και να χρησιμεύσει ως θεραπεία. «Αν μπορούμε να απορροφούμε καρκινικά κύτταρα, ίσως εξεταστεί μια εφαρμογή που το σύρμα να μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Gambhir. «Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν ενεργεί σαν ένα φίλτρο που αρπάζει τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζει να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος».

Ακόμα, απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η συσκευή λειτουργεί σε ανθρώπους. Επίσης παραμένει ασαφές τι συμβαίνει με τα εναπομείναντα μαγνητικά νανοσωματίδια στο σώμα. Σύμφωνα με τον Gambhir, δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή σε ποντίκια και έχουν διαπιστώσει ότι μέχρι τώρα τα νανοσωματίδια δεν είναι τοξικά και ότι υποβαθμίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

LIFESTYLE

8.12.20239:30 μμ

    Ο mindset coach Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, γνωστός για τα εργαλεία αυτοβελτίωσης που μοιράζεται απλόχερα στα μέσα δικτύωσης, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «NOO|ΤΡΟΠΙΑ – Εγχειρίδιο Ευημερίας».   Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο

LIFESTYLE

7.12.202310:26 πμ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση Lidl Hellas όπου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.20239:25 πμ

    Περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχτηκαν ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για χειρουργείο, στην προσπάθεια να γίνει μια ολοκληρωτική εκκαθάριση στις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή