Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Προσπαθείτε να απολυμάνετε το δέρμα σας; Ξανασκεφτείτε το!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12/04/2018 1:55 μμ

Προσπαθείτε να απολυμάνετε το δέρμα σας; Ξανασκεφτείτε το!

Προσπαθείτε να απολυμάνετε το δέρμα σας; Ξανασκεφτείτε το!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Μια καινούρια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας  Σαν Ντιέγκο Σάμμαρ  αποκαλύπτει τις προστατευτικές ιδιότητες που έχουν κάποια βακτήρια στο δέρμα, τα οποία μεταξύ άλλων παρέχουν προστασία από τον καρκίνο.

“Έχουμε εντοπίσει ένα στέλεχος Staphylococcus epidermidis, κοινό σε υγιές ανθρώπινο δέρμα, που ασκεί επιλεκτική ικανότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων”, δήλωσε ο Richard Gallo, MD, PhD, διακεκριμένος καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας στο UC San Diego, Ιατρική Σχολή. “Αυτό το μοναδικό στέλεχος των βακτηρίων του δέρματος παράγει μια χημική ουσία που σκοτώνει αρκετούς τύπους καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν φαίνεται να είναι τοξική για τα φυσιολογικά κύτταρα”.

Η ομάδα που ανακάλυψε το στέλεχος S. epidermidis παράγει τη χημική ένωση 6-Ν-υδροξυαμινοπουρίνη (6-ΗΑΡ). Τα ποντίκια με S. epidermidis στο δέρμα τους που δεν παρήγαγαν 6-HAP ανέπτυσσαν πολλούς όγκους δέρματος μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλούσε καρκίνο (UV), αλλά τα ποντίκια με στέλεχος S. epidermidis που παρήγαγε 6-ΗΑΡ δεν ανέπτυσσαν.

Το 6-ΗΑΡ είναι ένα μόριο που εμποδίζει τη δημιουργία DNA, γνωστή ως σύνθεση DNA, και εμποδίζει την εξάπλωση μετασχηματισμένων καρκινικών κυττάρων καθώς και καταστέλλει την ανάπτυξη δερματικών όγκων που προκαλούνται από υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Οι ποντικοί που έλαβαν ενδοφλέβιες ενέσεις 6-ΗΑΡ κάθε 48 ώρες σε περίοδο δύο εβδομάδων δεν εμφάνισαν εμφανείς τοξικές επιδράσεις, αλλά όταν μεταμοσχεύθηκαν με κύτταρα μελανώματος, το μέγεθος του όγκου τους μειώθηκε περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το μικροβιακό περιβάλλον του δέρματος είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης υγείας. Στην πραγματικότητα αναφέραμε ότι ορισμένα βακτήρια στο δέρμα μας παράγουν αντιμικροβιακά πεπτίδια που υπερασπίζονται τα παθογόνα βακτήρια όπως το Staph aureus”, δήλωσε ο Gallo.

«Στην περίπτωση του S. epidermidis, φαίνεται να προσθέτει επίσης ένα στρώμα προστασίας από κάποιες μορφές καρκίνου, δήλωσε ο Gallo. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε πώς παράγεται 6-ΗΑΡ, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου ή εάν η απώλεια 6-ΗΑΡ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου» επεσήμανε ο Gallo.

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Περισσότερες από το 95% αυτών είναι καρκίνος του δέρματος, ο οποίος προκαλείται συνήθως από υπερέκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους μικροβιακούς μας συγκάτοικους και το μέλλον μπορεί να μας αποκαλύψει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλοιώσει τους συμβιωτικούς μας δεσμούς με τα μικρόβια, με πολύ κακές συνέπειες για εμάς!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

thess

Επικαιρότητα