Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25/05/20244:40 μμ

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 πυροδοτεί αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος.

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Τα μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) που επιπλέουν στον αέρα, έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε PM2,5 προκαλεί οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και μιτοχονδριακές αλλοιώσεις. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όταν εισπνέονται.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η έκθεση στα PM2,5 μπορεί επίσης να βλάψει το πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eGastroenterology, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 πυροδοτεί αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι αντιδράσεις αφορούν εξειδικευμένες υποκυτταρικές δομές εντός των κυττάρων που ονομάζονται οργανίδια, όπως το ενδοπλασματικό δίκτυο, τα μιτοχόνδρια και τα λυσοσώματα. Όταν διαταράσσονται τα οργανίδια, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση μέσα στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις.

Το ήπαρ, ένα κύριο όργανο για την αποτοξίνωση και το μεταβολισμό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα εν λόγω σωματίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στα PM2,5 μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ, όπως φλεγμονή, καθώς και σε διαταραχή του ενεργειακού μεταβολισμού. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NASH) και του διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί επίσης να βλάψει το πάγκρεας και τα έντερα. Μελέτες έχουν συνδέσει τα PM2.5 με αυξημένο κίνδυνο παγκρεατικής βλάβης σε άτομα με διαβήτη, καθώς και βλάβη στα εντερικά κύτταρα και αύξηση της διαπερατότητάς τους. Αυτή η αυξημένη διαπερατότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία πεπτικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η έκθεση στα PM2.5 επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών πεπτικών οργάνων και τη συνολική πεπτική λειτουργία. Διερευνούν επίσης εάν οι διατροφικές ή φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να μετριάσουν τις βλάβες από τα PM2,5. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες, μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από τις βλαβερές συνέπειες των PM2,5.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα περίπλοκο ζήτημα χωρίς εύκολες λύσεις. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον μετριασμό της έκθεσης στα PM2,5, η τρέχουσα κατανόηση της επίδρασής της στο πεπτικό σύστημα υπογραμμίζει τις εκτεταμένες συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία μας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.202410:30 μμ

  Το 1960, ο διάσημος Βρετανο-αμερικανός φυσικός Φρίμαν Ντάισον έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Science με τίτλο «Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation» («Αναζήτηση τεχνητών αστρικών πηγών υπέρυθρης ακτινοβολίας»). Σε αυτό διατύπωνε την υπόθεση ότι ένας τεχνολογικά προηγμένος

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.20243:00 μμ

  Νωρίς το πρωί και στη λίμνη Βόλβη κυριαρχεί σιωπή. Η βάρκα του Δημήτρη Κουτσάκη με τις επιστήμονες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας /Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπου, οι οποίες κάνουν τις καθιερωμένες μετρήσεις για την ποιότητα των νερών, ρυτιδώνει την

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.20242:40 μμ

  Κατά την παιδική του ηλικία, ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης παρατηρούσε τον αττικό ουρανό και εντυπωσιαζόταν από τα μυστικά που έκρυβε. Σήμερα, από τη NASA όπου εργάζεται ως ερευνητής, ο Έλληνας αστροφυσικός μελετά τα μυστήρια του σύμπαντος και συνεχίζει να νιώθει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.6.20246:30 μμ

  Τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιεί το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση μίας κεντρικής στρατηγικής του, που αφορά την πρόληψη της επιδείνωσης στα περιστατικά ψυχικής υγείας.   Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.6.20245:45 μμ

  Αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για covid στην κοινότητα, όπως και οι σκληροί δείκτες- εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για το διάστημα 3-9 Ιουνίου.   Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου) Ο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.6.20249:00 μμ

  Επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neural Computation».   Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18.6.202411:01 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή