Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ποιες είναι οι θεραπείες για την ψωρίαση – Η σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20/11/2021 11:20 μμ

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ψωρίαση – Η σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ψωρίαση – Η σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στην ιατρική γλώσσα η ψωρίαση ορίζεται ως μια φλεγμονώδης, καλοήθης, αυτοάνοση μη μεταδοτική νόσος του δέρματος, που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Παγκοσμίως εμφανίζεται στο 2%-6% του πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτά είναι ίσως και μεγαλύτερα, επειδή πολλοί ασθενείς φέρουν μικρά ίχνη της πάθησης, στα οποία μπορεί και να μη δίνουν σημασία.

 

Γενικά, άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται σε περίπου ίσα ποσοστά, ενώ η ηλικία στην οποία πρωτοεμφανίζεται η πάθηση ποικίλλει. Στο 10%-25% των ασθενών με ψωρίαση συνυπάρχει ένα είδος αρθρίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των αρθρώσεων, οπότε η πάθηση ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωρίαση, σύμφωνα με το ygeiamou.gr είναι πιο συχνή σε κάποιες οικογένειες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει και ένα είδος κληρονομικότητας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι σε φυλές των Ινδιάνων της αμερικανικής ηπείρου η ψωρίαση παραμένει άγνωστη.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η ψωρίαση θεωρείται αυτοάνοση νόσος. Οι αυτοάνοσες παθήσεις χαρακτηρίζονται από φαινομενικά «αφύσικη και ανεξήγητη» στόχευση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος εναντίον οργάνου ή οργάνων του σώματος. Τέτοια νοσήματα είναι νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η υποξεία θυρεοειδίτιδα (Hashimoto), η λεύκη, νόσοι του κολλαγόνου και εκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πώς εκδηλώνεται

Συχνά οι δερματικές βλάβες δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, ενώ άλλες φορές υπάρχει κνησμός (φαγούρα). Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί oποιοδήποτε σημείο του δέρματος, το τριχωτό της κεφαλής ή και τα νύχια.

Οι τυπικές βλάβες του δέρματος είναι οι λεγόμενες ψωριασικές πλάκες. Συνιστούν ένα εξάνθημα που έχει ένα ιδιαίτερο ανοιχτό ερυθρωπό χρώμα και έντονη απολέπιση. Στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να παρουσιαστεί απολέπιση και πιθανώς κρούστες. Σε κάποιους ασθενείς τα νύχια παρουσιάζουν τη λεγόμενη «ψωριασική ονυχία», δηλαδή εικόνα κακής θρέψης και κάποιες χαρακτηριστικές κηλίδες πάνω στην επιφάνειά τους.

Για να αποφευχθεί σύγχυση, πρέπει να θυμόμαστε ότι μέρος από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να παρουσιάζεται και σε άλλες δερματικές παθήσεις. Επίσης, ότι μακράν στους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση η πάθηση κάνει ήπια διαδρομή. Είναι πολύ λιγότεροι αυτοί/ές που παρουσιάζουν μεγάλη εξάπλωση της νόσου στο δέρμα. Σε κάποιους από αυτούς μπορεί να προσβάλλονται το πρόσωπο, τα δάχτυλα και οι παλάμες των χεριών ή και σχεδόν όλο το σώμα, κάτι που κάνει ιδιαίτερα ορατή την ψωρίαση πάνω τους και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους, προκαλώντας στους ίδιους, αδίκως πλέον, όπως θα φανεί πιο κάτω, ντροπή με την ιδέα ότι φέρουν ένα στίγμα.

Γενικά η ψωρίαση έχει καταταχθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανάλογα με την εντόπιση και το σχήμα των βλαβών πάνω στο δέρμα. Ετσι έχουμε την κοινή (ή κατά πλάκας) ψωρίαση, τη σταγονοειδή ψωρίαση, την ακροφλυκταίνωση, την ψωρίαση παλαμών – πελμάτων και τη γενικευμένη μορφή της νόσου.

Συσχέτιση με το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από παρουσία μέρους ή όλων από τους πιο κάτω παράγοντες: παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, αυξημένα λιπίδια (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Κατά τα τελευταία έτη έχει διαπιστωθεί μια αύξηση της παρουσίας αυτού του συνδρόμου σε ασθενείς με ψωρίαση. Αυτό το γεγονός κάνει σημαντική τη σύσταση για ανάλογα τακτικά τσεκάπ.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου επιλέγουμε ανάμεσα σε τοπική αγωγή, φωτοθεραπεία και συστηματική αγωγή.

Τοπική αγωγή: Αφορά τις ηπιότερες περιπτώσεις. Περιλαμβάνει καθημερινή επάλειψη σκευασμάτων ενυδάτωσης του δέρματος που είναι ενισχυμένα με ουσίες όπως ουρία, βρώμη κ.ά. Παράλληλα εφαρμόζεται φαρμακευτική τοπική αγωγή που περιλαμβάνει συνδυασμό ουσιών όπως η κορτιζόνη, η καλσιποτριόλη κ.ά. Παλαιότερα ήταν ευρεία η χρήση σκευασμάτων παραγώγων πίσσας αλλά κατά την εποχή μας είναι λιγότερο συχνή.

Φωτοθεραπεία: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εκτεταμένης παρουσίας της ψωρίασης στο δέρμα. Με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα γίνεται επιλογή για εφαρμογή UVA υπεριώδους ακτινοβολίας (PUVA), Excimer laser ή UVB υπεριώδους ακτινοβολίας στενού φάσματος. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Οι επαναλήψεις θεραπειών δεν είναι σπάνιες, όμως έτσι το δέρμα συσσωρεύει αλλοιώσεις όμοιες με αυτές που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συστηματική αγωγή: Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή ενδοφλέβια. Συχνά συνοδεύεται και από τοπική αγωγή. Επιλέγεται συνήθως όταν δεν επαρκούν οι άλλοι τρόποι θεραπείας. Τα παλαιότερα χρόνια γινόταν συχνά επιλογή μεταξύ ανοσορρυθμιστικών φαρμάκων όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη. Η χορήγησή τους απαιτεί τακτικό αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο πέρα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που είναι. Τα ποσοστά επιτυχίας αλλά και η διάρκεια χορήγησης ποικίλλουν.

Σήμερα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τους βιολογικούς παράγοντες. Πρόκειται για χιμαιρικά ή μονοκλωνικά αντισώματα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και δεν είναι σαν τις συνήθεις χημικές, φαρμακευτικές ουσίες. Είναι και αυτά ανοσορρυθμιστικές ουσίες. Η διαφορά, όμως, είναι ότι παρουσιάζουν στοχευμένη δράση σε μόρια που έχουν κύριο ρόλο στην πρόκληση της νόσου.

Η επιστημονική έρευνα επί δέκα και πλέον χρόνια ανέδειξε μια σειρά από βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι δρουν όλοι στοχευμένα. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι, σε αντίθεση με φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη, είναι πιο αποτελεσματικοί και παρουσιάζουν ελάχιστους κινδύνους κατά τη χορήγησή τους. Επομένως, είναι πολύ μικρότερος ο απαιτούμενος εργαστηριακός έλεγχος πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια της χορήγησής τους. Επίσης, φαίνεται ότι στη νεότερη γενιά βιολογικών παραγόντων είναι καθιερωμένη η χορήγηση προγεμισμένων συρίγγων, που μπορεί να γίνεται εύκολα από τους ίδιους τους ασθενείς στην οικία τους κατά αραιά χρονικά διαστήματα ημερών ή εβδομάδων.

Είναι σαφές ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτηθεί μια σημαντική εμπιστοσύνη στους βιολογικούς παράγοντες. Αυτό το γεγονός είναι πολύ καθησυχαστικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες θεραπείες. Με τους βιολογικούς παράγοντες ο ψωριασικός ασθενής δικαιούται να προσβλέπει σε αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: pixabay.com

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 11:15 μμ

Μετά την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναπόφευκτα όλοι γίναμε πιο προσεκτικοί στις καθημερινές μας επαφές και ο φόβος, ειδικά στα πρώτα στάδια του ιού, είχε κυριεύσει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Πλέον, υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 4:56 μμ

Στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης. Για το έργο που θα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 2:22 μμ

Εισήγηση για μείωση της ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης στους τρεις μήνες ζήτησε  η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι επιστήμονες πραγματοποιήσαν την εισήγηση και μέσα στην ημέρα αναμένονται εξελίξεις. Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.2021 3:22 μμ

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για τα εμβόλια της Johnson&Johnson η αναμνηστική δόση μετά από έξι μήνες με το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει υψηλή κάλυψη. Η μελέτη έδειξε πως με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης τα αντισώματα έδειξαν να αυξάνονται για

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6.12.2021 11:15 μμ

«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω νευροπίεση». Ή «έχω ανεβεί σκάλες/έχω αθληθεί και μετρώντας την πίεσή μου είδα ότι ήταν υψηλή». Ή «μέτρησα την πίεσή μου και ήταν 150/90, τι να κάνω»; Πολλές από αυτές τις κουβέντες ακούγονται και λέγονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

5.12.2021 11:00 μμ

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στον οργανισμό των γυναικών, άλλες από τις οποίες είναι πιο έντονες και άλλες πιο ήπιες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επιπτώσεις στο δέρμα και στα μαλλιά, οι οποίες συχνά έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον ψυχισμό της γυναίκας. Πολύ

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή