Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Πνεύμονες: Το μυστικό που τους δυναμώνει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14/08/2022 3:00 μμ

Πνεύμονες: Το μυστικό που τους δυναμώνει

Η επαφή με τη φύση από την παιδική ηλικία μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Respiratory Journal.

 

Πνεύμονες: Το μυστικό που τους δυναμώνει

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η επαφή με τη φύση από την παιδική ηλικία μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Respiratory Journal.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους τα περνούσαν σε περιοχές με πράσινο έτειναν να έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Επικεφαλής ερευνητής ήταν το Δρ Diogo Queiroz Almeida από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3278 παιδιά που κατοικούσαν στο Πόρτο και τα περίχωρά του.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την επαφή με το πράσινο που είχαν τα παιδιά από τη γέννησή τους, στην ηλικία των τεσσάρων, των επτά και των δέκα ετών.

Για την εκτίμηση της αναπνευστικής ικανότητας των παιδιών χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασία της δυναμικά εκπνεόμενης ζωτικής
χωρητικότητας (forced vital capacity, FVC) ή αλλιώς σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μια εξέταση της λειτουργικότητας των πνευμόνων που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αναπνευστικών προβλημάτων όπως το άσθμα.

Όσο πιο πράσινο το περιβάλλον που μεγάλωναν τα παιδιά μέχρι τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους τόσο καλύτερη η αναπνευστική λειτουργία τους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ποσοστιαία η διαφορά είναι της τάξεως του 2% όπως αναφέρει ο Δρ Almeida και δεν θεωρείται τόσο μεγάλη. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει έαν κοιτάξουμε το συνολικό πληθυσμό και επιχειρήσουμε να κάνουμε πιο πράσινες τις γειτονιές μας τότε η επίδραση στην υγεία θα είναι σημαντική και υπολογίσιμη σύμφωνα με το ygeiamou.gr.

Το «πράσινο» όφελος για τα παιδιά είναι σημαντικότερο και μεγαλύτερο για εκείνα που μεγαλώνουν σε χώρους με άφθονο πράσινο, παρά για εκείνα που γεννιούνται σε τέτοια περιβάλλοντα. Προφανώς η εξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά οφείλεται στο ότι τα νεογνά βρίσκονται κυρίως εντός σπιτιού, ενώ τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού για διάφορες δραστηριότητες όπως παιχνίδι.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26.9.2022 11:56 πμ

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία.   Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26.9.2022 10:36 πμ

  Η νέα τεχνική HoLEP, που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη, παρουσιάστηκε στους ουρολόγους που συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.   «Φιλοξενούμε σήμερα τις εργασίες διεθνούς του συνεδρίου εξέλιξης εκπυρήνισης προστάτη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25.9.2022 10:10 πμ

Ο Άρης είναι πια διάσπαρτος από άχρηστα ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενα και δυστυχώς δεν διαθέτει “σκουπιδιάρικο” για να τα μαζέψει. Τα διαφόρων μεγεθών πεταμένα ανθρώπινα πράγματα στον γειτονικό πλανήτη υπολογίζονται σε 7.119 κιλά ή περίπου 7,1 τόνους. Προέρχονται από τρεις πηγές

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.9.2022 6:45 μμ

Η εκτόξευση του νέου, πρωτοποριακού πυραύλου της Nasa για τη Σελήνη, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αποστολής Artemis 1, δεν θα γίνει ούτε αυτήν την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ανέφερε σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.    

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.9.2022 1:30 μμ

Τις 340.000 έφτασαν οι δολοφονίες στο Μεξικό κυρίως από ηχηρή παρουσία συμμοριών. Ομάδα ενόπλων δολοφόνησε δέκα ανθρώπους μέσα σε αίθουσα μπιλιάρδου στη Γουαναχουάτο (κεντρικά), πολιτεία που συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.9.2022 12:25 μμ

Με εοπίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποιεί την απόφασή του να ανακαλέσει άμεσα από την αγορά συγκεκριμένες παρτίδες από δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής.   Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αφορά τα εξής προϊόντα:

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή