Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Παιδιά: Εφαρμογή για smartphone εντοπίζει οφθαλμοπάθειες στις φωτογραφίες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

08/11/2019 6:37 μμ

Παιδιά: Εφαρμογή για smartphone εντοπίζει οφθαλμοπάθειες στις φωτογραφίες

Παιδιά: Εφαρμογή για smartphone εντοπίζει οφθαλμοπάθειες στις φωτογραφίες

Γράφει thessnews

 

 

 

Μία πρωτότυπη, δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά που επιτρέπει στους γονείς να ανιχνεύσουν σοβαρές παθήσεις στα μάτια των παιδιών τους, δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Baylor, στο Τέξας.

Η εφαρμογή (app) αναζητά στις φωτογραφίες των παιδιών τα ίχνη από μη φυσιολογικές αντανακλάσεις από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Ο χιτώνας αυτός βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι. Οι μη φυσιολογικές αντανακλάσεις του φωτός από αυτόν είναι υπεύθυνες για την λευκοκορία, η οποία αποτελεί κύριο σύμπτωμα ορισμένων οφθαλμοπαθειών, όπως το ρετινοβλάστωμα.

Όταν η λευκοκορία (ή αλλιώς «άσπρη κόρη του οφθαλμού») είναι εξελιγμένη, γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού η κόρη του ματιού του παιδιού φαίνεται άσπρη στο δυνατό φως (όπως αυτό ενός φλας).

Η νέα εφαρμογή όμως μεγεθύνει αποτελεσματικά τις πρώιμες ενδείξεις της. Έτσι οι γονείς μπορούν να την εντοπίσουν στα μάτια των παιδιών τους σε πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής της.

Οι επιστήμονες του Baylor δοκίμασαν την εφαρμογή τους σε χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών, ορισμένα από τα οποία είχαν διαγνωστεί αρκετό καιρό μετά τη λήψη τους με διάφορες οφθαλμοπάθειες που προκαλούν λευκοκορία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εφαρμογή τους εντόπισε με ακρίβεια τις οφθαλμοπάθειες στο 80% των περιπτώσεων. Επιπλέον, οι φωτογραφίες που κρίθηκαν ως ύποπτες είχαν ληφθεί κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια πριν από τη διάγνωση των οφθαλμοπαθειών.

«Η αντανάκλαση του ορατού φωτός στα αιμοφόρα αγγεία του χοριοειδούς και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού κάνει την κόρη του ματιού να φαίνεται κόκκινη όταν την εξετάζουμε με το οφθαλμοσκόπιο, που έχει δυνατό φως», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το ίδιο συμβαίνει και όταν λαμβάνουμε μία φωτογραφία με φλας, το οποίο κοιτάζει απευθείας το άτομο. Ο έλεγχος των ματιών γι’ αυτό το αντανακλαστικό της κόρης αποτελεί τμήμα του τακτικού τσεκάπ στο οποίο υποβάλλουμε τα βρέφη και τα μικρά παιδιά».

Όταν, όμως, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πάσχουν από ορισμένες οφθαλμοπάθειες, το αντανακλαστικό αυτό δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά ή/και συμμετρικά. Έτσι, αντί να μοιάζει η κόρη του ματιού (ή τμήμα αυτής) κόκκινη, μοιάζει πιο ανοιχτόχρωμη έως λευκωπή (δηλαδή παρατηρείται λευκοκορία).

Στις οφθαλμοπάθειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το παθολογικό αντανακλαστικό συμπεριλαμβάνονται το ρετινοβλάστωμα (είναι ένας οφθαλμολογικός καρκίνος της παιδικής ηλικίας), ο παιδικός καταρράκτης, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (παρατηρείται κυρίως σε μωρά που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα της κυήσεως και με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης) και η νόσος Coats (είναι μία διαταραχή των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που ανιχνεύεται κυρίως στα αγόρια).

Ακόμα και διαθλαστικά σφάλματα, η αμβλυωπία και ο στραβισμός μπορεί να προκαλέσουν λευκοκορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Baylor. Σε κάθε περίπτωση, όμως, «η πιο σοβαρή από αυτές τις καταστάσεις είναι το ρετινοβλάστωμα, που αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 6% των καρκίνων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. «Το ρετινοβλάστωμα μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και συνήθως ανιχνεύεται σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι σωτήρια, όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την διαφύλαξη της όρασης και την αποφυγή θεραπειών με οξεία ή μακροπρόθεσμη τοξικότητα».

Η νέα εφαρμογή ονομάζεται CRADLE (είναι ακρωνύμιο του όρου ComputeR Assisted Detector of LEukocoria, δηλαδή «υποβοηθούμενος από υπολογιστή ανιχνευτής της λευκοκορίας»).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να αξιολογήσουν 52.982 φωτογραφίες παιδιών. Τις φωτογραφίες είχαν βγάλει οι γονείς των παιδιών, πριν μάθουν ότι είναι άρρωστα. Κάποιες από αυτές προέρχονταν από παιδιά με ρετινοβλάστωμα, νόσο του Coats, καταρράκτη, αμβλυωπία ή υπερμετρωπία (υπερωπία).

Το CRADLE είχε ποσοστό ορθής διάγνωσης 80% στα παιδιά με τις οφθαλμοπάθειες. Το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, λένε οι ερευνητές, διότι είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό ακριβείας της παραδοσιακής οφθαλμολογικής εξέτασης των μικρών παιδιών. Ειδικά στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, η αποτελεσματικότητα του CRADLE ήταν ακόμα υψηλότερη, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Michael Munson, από το Τμήμα Χημείας & Βιοχημείας του Baylor.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκριτικό πλεονέκτημα του CRADLE είναι ότι μπορεί να εξετάσει εκατοντάδες φωτογραφίες ενός παιδιού, ενώ ο οφθαλμίατρος το εξετάζει μία δεδομένη χρονική στιγμή.

«Δεδομένου του αριθμού των φωτογραφιών που λαμβάνουν συγγενείς και φίλοι όταν ένα νέο μωρό προστίθεται στην οικογένεια, αυξάνονται σημαντικά οι ευκαιρίες για εντοπισμό της παραμικρής παθολογικής αντανάκλασης του φωτός στα μάτια», εξηγεί ο Δρ. Κανελλόπουλος ο οποίος δεν συμμετείχε στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα. «Το νέο app είναι τόσο εξελιγμένο, ώστε μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις χροιές και εντάσεις της λευκοκορίας, διευκολύνοντας σημαντικά τη διάγνωση».

Οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά την εφαρμογή τους το 2014 για το iPhone και το 2015 για Android. Έκτοτε το έχουν εξελίξει πολύ και το έχουν δοκιμάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες, προσπαθώντας να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα λάθους. Ήδη ετοιμάζουν την επόμενη μελέτη τους σε 100.000 νέες φωτογραφίες παιδιών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το app στο κινητό τους (το όνομα είναι «CRADLE – White Eye Detector»). Ωστόσο «το app δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, το FDA, ούτε μπορεί να χρησιμεύσει για διαγνωστικούς σκοπούς», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Μπορεί απλώς να δώσει το κίνητρο στον γονιό για να πάει το παιδί του στον γιατρό, ο οποίος και θα κάνει την οριστική διάγνωση».

 

Φωτογραφία από Andi Graf από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 5:30 πμ

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ