Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

04/07/2017 11:04 μμ

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Το πώς μαγειρεύτηκαν οι πατάτες σας είναι το κλειδί για την υγεία σας. Οι άνθρωποι που τρώνε τηγανητές πατάτες δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που τις αποφεύγουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η κατανάλωση πατάτας που δεν έχει τηγανιστεί δεν συνδέεται με παρόμοιο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Η κατανάλωση πατάτας αυξάνεται παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Δρ Nicola Veronese, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Padova της Ιταλίας.

Το 2014 οι Αμερικανοί κατανάλωναν 60 κιλά πατάτας ανά άτομο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πατάτας. Από το σύνολο αυτό, 15 κιλά ήταν φρέσκες πατάτες, οι υπόλοιπες ήταν επεξεργασμένες, με την πλειοψηφία τους να είναι προτηγανισμένες.

Ο Veronese και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 4.440 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών σε διάστημα οκτώ ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε υποομάδες με βάση το πόσο συχνά έτρωγαν πατάτες κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, συνολικά 236 από τους συμμετέχοντες πέθαναν. Αναλύοντας τα δεδομένα για κάθε ομάδα, ο Veronese και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τηγανητές πατάτες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα διπλασίασαν την πιθανότητα να πεθάνουν νωρίς, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν πατάτες τηγανητές.

Η ηλικία ή το φύλο των συμμετεχόντων δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες και οι νεότεροι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους παλαιότερους συμμετέχοντες να απολαύσουν τα τηγανητά τρόφιμα.

Η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι οι ερευνητές απλά παρακολούθησαν τη συμπεριφορά μιας ομάδας ανθρώπων και βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ μιας συμπεριφοράς – τρώγοντας τηγανητές πατάτες – και άλλου παράγοντα – πρώιμο θάνατο. Επειδή πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, ο Veronese και οι συν-συγγραφείς του σημειώνουν ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η κατανάλωση τηγανητών πατατών προκαλεί άμεσα πρόωρη θνησιμότητα – θα απαιτούσε περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ένα τόσο σταθερό συμπέρασμα.

“Ακόμη και αν πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λάδι, πλούσιο σε trans-λιπαρά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξήγηση της θνησιμότητας σε εκείνους που τρώνε περισσότερες πατάτες”, δήλωσε ο Veronese. Το τρανς λίπος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την «κακή» ή την LDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε επίσης ότι “άλλοι σημαντικοί παράγοντες”, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καθιστικού τρόπου ζωής και της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στον πρόωρο θάνατο όσων καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες πατάτας κάθε εβδομάδα.

Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα έχει 110 θερμίδες, δεν έχει λίπος, δεν έχει νάτριο, δεν έχει χοληστερόλη και παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της καθημερινής ανάγκης βιταμίνης C, με περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.

“Ο δυνητικός κίνδυνος όταν τρώτε τηγανητά αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες τηγανητές, είναι η ακρυλαμίδη” δήλωσε η Stephanie Schiff, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Huntington της Northwell Health στο Huntington της Νέας Υόρκης.

Η ακρυλαμίδη είναι μια «χημική ουσία που παράγεται όταν τα αμυλώδη τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανίζονται ή ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία», εξήγησε η Δρ. Schiff. Το καφέ χρώμα είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση που παράγει αυτό το χημικό που φαίνεται να προκαλεί καρκίνο στα εργαστηριακά ζώα και θεωρείται τοξικό για τον άνθρωπο. Η Schiff είπε επίσης ότι οι πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερου ακρυλαμιδίου όταν οι πατάτες αργότερα μαγειρεύονται.

Αυξήστε την πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών για μια πιο υγιεινή διατροφή και αλλάξτε τον τρόπο μαγειρέματος για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #60 (01/07/2017-02/07/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα