Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27/06/201710:59 μμ

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η εν λόγω οφθαλμολογική εξέταση είναι η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), η οποία αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη (μαζί με την αγγειογραφία) και συχνότερα εφαρμοζόμενη απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς και, πιο συγκεκριμένα, της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για μία μη επεμβατική τεχνική, τελείως ανώδυνη, καθώς χρησιμοποιείται μια δέσμη φωτός η οποία προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή και δίνει μια ψευδο-ανατομική εικόνα της ωχράς κηλίδας.

Τα τελευταίας τεχνολογίας Spectral Domain OCT παρέχουν πολύ υψηλή ανάλυση και κατ΄ επέκταση απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς και του υποκείμενου χοριοειδούς, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για σειρά παθήσεων που προσβάλλουν τη συγκεκριμένη περιοχή του οφθαλμού.

Το OCT είναι πλέον απαραίτητο για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας πλήθους παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οίδημα της ωχράς σε έδαφος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή φλεβικών αποφράξεων, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η οπή ωχράς, η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, οι υαλειδο-ωχρικές έλξεις κ.ά.

Στην εξέταση αυτή αρκετές φορές ανιχνεύονται και αποτυπώνονται βλάβες στα αγγεία που έχουν κλινική σημασία. Μία από αυτές τις βλάβες είναι οι πλούσιες σε λιπίδια πλάκες (Lipid-rich plaque: LRP). Η πλούσια σε λιπίδια πλάκα (Lipid-rich plaque: LRP) θεωρείται πρόδρομος για τα καρδιακά επεισόδια.

Η μελέτη αυτή διερεύνησε την επικράτηση και την κλινική σημασία του LRP στην περιοχή των λειτουργικών τμημάτων του αγγείου στόχου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), γνωστή και ως μπαλονάκι.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.474 ασθενείς από 20 τοποθεσίες σε 6 χώρες που υποβλήθηκαν σε PCI, οι οποίοι είχαν κάνει (OCT). Τα σημαντικά καρδιακά επεισόδια (MACE) ορίστηκαν ως καρδιακός θάνατος, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επαναγγείωση με ισχαιμία. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 4 ετών (διάμεσος 2 ετών).

Τα συμπεράσματα της OCT αποκάλυψαν ότι οι πλάκες λιπιδίων σε ασθενείς που είχαν σημαντικά καρδιακά επεισόδια είχαν μακρύτερα μήκη και ευρύτερα μέγιστα τόξα.

Συμπερασματικά, η παρουσία LRP σε αγγεία, που βρίσκεται κατά την OCT, προβλέπει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. Πλάκα πλούσια σε λιπίδια με μεγαλύτερο μήκος λιπιδίων, ευρύτερο τόξο λιπιδίων και υψηλότερο βαθμό στένωσης στην OCT, εντοπίστηκε σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #59 (24/06/2017-25/06/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7.12.202310:26 πμ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση Lidl Hellas όπου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.20239:25 πμ

    Περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχτηκαν ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για χειρουργείο, στην προσπάθεια να γίνει μια ολοκληρωτική εκκαθάριση στις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή