Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27/06/2017 10:59 μμ

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η εν λόγω οφθαλμολογική εξέταση είναι η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), η οποία αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη (μαζί με την αγγειογραφία) και συχνότερα εφαρμοζόμενη απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς και, πιο συγκεκριμένα, της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για μία μη επεμβατική τεχνική, τελείως ανώδυνη, καθώς χρησιμοποιείται μια δέσμη φωτός η οποία προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή και δίνει μια ψευδο-ανατομική εικόνα της ωχράς κηλίδας.

Τα τελευταίας τεχνολογίας Spectral Domain OCT παρέχουν πολύ υψηλή ανάλυση και κατ΄ επέκταση απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς και του υποκείμενου χοριοειδούς, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για σειρά παθήσεων που προσβάλλουν τη συγκεκριμένη περιοχή του οφθαλμού.

Το OCT είναι πλέον απαραίτητο για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας πλήθους παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οίδημα της ωχράς σε έδαφος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή φλεβικών αποφράξεων, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η οπή ωχράς, η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, οι υαλειδο-ωχρικές έλξεις κ.ά.

Στην εξέταση αυτή αρκετές φορές ανιχνεύονται και αποτυπώνονται βλάβες στα αγγεία που έχουν κλινική σημασία. Μία από αυτές τις βλάβες είναι οι πλούσιες σε λιπίδια πλάκες (Lipid-rich plaque: LRP). Η πλούσια σε λιπίδια πλάκα (Lipid-rich plaque: LRP) θεωρείται πρόδρομος για τα καρδιακά επεισόδια.

Η μελέτη αυτή διερεύνησε την επικράτηση και την κλινική σημασία του LRP στην περιοχή των λειτουργικών τμημάτων του αγγείου στόχου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), γνωστή και ως μπαλονάκι.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.474 ασθενείς από 20 τοποθεσίες σε 6 χώρες που υποβλήθηκαν σε PCI, οι οποίοι είχαν κάνει (OCT). Τα σημαντικά καρδιακά επεισόδια (MACE) ορίστηκαν ως καρδιακός θάνατος, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επαναγγείωση με ισχαιμία. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 4 ετών (διάμεσος 2 ετών).

Τα συμπεράσματα της OCT αποκάλυψαν ότι οι πλάκες λιπιδίων σε ασθενείς που είχαν σημαντικά καρδιακά επεισόδια είχαν μακρύτερα μήκη και ευρύτερα μέγιστα τόξα.

Συμπερασματικά, η παρουσία LRP σε αγγεία, που βρίσκεται κατά την OCT, προβλέπει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. Πλάκα πλούσια σε λιπίδια με μεγαλύτερο μήκος λιπιδίων, ευρύτερο τόξο λιπιδίων και υψηλότερο βαθμό στένωσης στην OCT, εντοπίστηκε σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #59 (24/06/2017-25/06/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

26.10.2021 5:30 πμ