Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27/06/201710:59 μμ

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει καρδιολογικά επεισόδια

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η εν λόγω οφθαλμολογική εξέταση είναι η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), η οποία αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη (μαζί με την αγγειογραφία) και συχνότερα εφαρμοζόμενη απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς και, πιο συγκεκριμένα, της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για μία μη επεμβατική τεχνική, τελείως ανώδυνη, καθώς χρησιμοποιείται μια δέσμη φωτός η οποία προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή και δίνει μια ψευδο-ανατομική εικόνα της ωχράς κηλίδας.

Τα τελευταίας τεχνολογίας Spectral Domain OCT παρέχουν πολύ υψηλή ανάλυση και κατ΄ επέκταση απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς και του υποκείμενου χοριοειδούς, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για σειρά παθήσεων που προσβάλλουν τη συγκεκριμένη περιοχή του οφθαλμού.

Το OCT είναι πλέον απαραίτητο για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας πλήθους παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οίδημα της ωχράς σε έδαφος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή φλεβικών αποφράξεων, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η οπή ωχράς, η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, οι υαλειδο-ωχρικές έλξεις κ.ά.

Στην εξέταση αυτή αρκετές φορές ανιχνεύονται και αποτυπώνονται βλάβες στα αγγεία που έχουν κλινική σημασία. Μία από αυτές τις βλάβες είναι οι πλούσιες σε λιπίδια πλάκες (Lipid-rich plaque: LRP). Η πλούσια σε λιπίδια πλάκα (Lipid-rich plaque: LRP) θεωρείται πρόδρομος για τα καρδιακά επεισόδια.

Η μελέτη αυτή διερεύνησε την επικράτηση και την κλινική σημασία του LRP στην περιοχή των λειτουργικών τμημάτων του αγγείου στόχου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), γνωστή και ως μπαλονάκι.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.474 ασθενείς από 20 τοποθεσίες σε 6 χώρες που υποβλήθηκαν σε PCI, οι οποίοι είχαν κάνει (OCT). Τα σημαντικά καρδιακά επεισόδια (MACE) ορίστηκαν ως καρδιακός θάνατος, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και επαναγγείωση με ισχαιμία. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 4 ετών (διάμεσος 2 ετών).

Τα συμπεράσματα της OCT αποκάλυψαν ότι οι πλάκες λιπιδίων σε ασθενείς που είχαν σημαντικά καρδιακά επεισόδια είχαν μακρύτερα μήκη και ευρύτερα μέγιστα τόξα.

Συμπερασματικά, η παρουσία LRP σε αγγεία, που βρίσκεται κατά την OCT, προβλέπει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. Πλάκα πλούσια σε λιπίδια με μεγαλύτερο μήκος λιπιδίων, ευρύτερο τόξο λιπιδίων και υψηλότερο βαθμό στένωσης στην OCT, εντοπίστηκε σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #59 (24/06/2017-25/06/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.4.20246:30 μμ

  Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, παρά τη μείωση που καταγράφει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Απριλίου.   Μικρή αύξηση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.4.20248:36 πμ

    Σε συνεχείς επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς γίνονται συζητήσεις προκειμένου να εκχωρηθεί στα φαρμακεία μέρος της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.4.20249:46 πμ

  Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης πολιτών-ασθενών με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του.   Με στόχο λοιπόν την Ενημέρωση – Αφύπνιση του

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.4.202410:00 μμ

  Το ανθρώπινοανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα που κυκλοφορούν συνεχώς σε όλο το σώμα. Το κυψελοειδές δίκτυο ενορχηστρώνει τις αλληλεπιδράσεις με κάθε όργανο και ιστό προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά από λειτουργίες. Αυτή η πολυπλοκότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.4.20248:45 μμ

  Η εικονική πραγματικότητα και η ρομποτική έχουν τεθεί πλέον στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης. Ασκήσεις σωματικής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με νοητικές ασκήσεις μέσω εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αθλητών, γιλέκα ανιχνεύουν τις μυικές αντιδράσεις νευρολογικών ασθενών και τους

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.4.202410:01 πμ

  Το διαγνωστικό κέντρο Euromedica Λευκός Πύργος αποτελεί την τελευταία και πλέον σύγχρονη προσθήκη στη λίστα των μονάδων υγείας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μόλις λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής με την δυνατότητα

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή