Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ο «κίνδυνος» της στατίνης

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15/11/2017 10:46 πμ

Ο «κίνδυνος» της στατίνης

Ο «κίνδυνος» της στατίνης

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Μεταξύ ευπαθών ατόμων, οι στατίνες – οι οποίες είναι ένα κοινό φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης – θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 30%. Αυτά τα νέα ευρήματα είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τη σωστή χρήση τους.

Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη μειώνοντας την παραγωγή της στο συκώτι. Το κάνουν αυτό με την παρεμπόδιση ενός ενζύμου που ονομάζεται αναγωγάση υδροξυ-μεθυλ-γλουταρυλ-συνενζύμου Α, το οποίο εμπλέκεται στην παρασκευή του.

Οι στατίνες είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους φαρμάκων στον Δυτικό κόσμο, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη της υπερχοληστεριναιμίας όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία.

Μεταξύ του 2011 και του 2012, πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας άνω των 40 ετών έλαβαν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των φαρμάκων ήταν στατίνες.

Παράλληλα με την ικανότητα μείωσης της χοληστερόλης, οι στατίνες έχουν επίσης θετικές επιδράσεις στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Από κοινού, δεν θα ήταν έκπληξη αν οι στατίνες συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση στατίνης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η πρώτη μελέτη για να αναφερθεί αυτό το πιθανό αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε το 2008.

Από τότε μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μετα-αναλύσεις. Ορισμένες έχουν πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης στατίνης και του διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση έναν τέτοιο σύνδεσμο. Ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμη βρεθεί οριστική απάντηση.

Πολλές παλαιότερες μελέτες που επισήμαναν μια σύνδεση δεν έδειξαν συγκεκριμένα τη διερεύνηση του διαβήτη και των στατινών. Η κύρια εστίασή τους ήταν στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Επειδή ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη στις πειραματικές ομάδες ήταν χαμηλός, ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε καλά τους σχετικούς κινδύνους.

Έτσι, για να εξετάσουμε εκ νέου την αλληλεπίδραση αυτή, οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Albert Einstein στη Νέα Υόρκη αποφάσισαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε έναν υποτομέα κινδύνου των χρηστών στατίνης και να επικεντρωθούν ειδικά στον διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research and Care.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Πρόληψης Διαβήτη (DPPOS) των Ηνωμένων Πολιτειών. Το DPPOS είναι μια μελέτη παρακολούθησης σε μια μακροπρόθεσμη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε άτομα που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα και συνεπώς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Μεγάλο ποσοστό

Σε μελέτη με περισσότερα από 3.000 άτομα που λάμβαναν στατίνες και 3.000 άτομα που δεν λάμβαναν, η χρήση τους συνδέθηκε με αύξηση κατά 36% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι οι στατίνες προκάλεσαν το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα και αυτής της μελέτης είναι χρήσιμα στο να μας κατευθύνουν να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε πιθανές επιπλοκές ή συνοδές παθήσεις προς την κατάστασή μας, ώστε με σωστή παρακολούθηση και πρόληψη να μπορούμε να προλαμβάνουμε τις επιπτώσεις. 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017- 05/11/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ