Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ο κίνδυνος της ιλαράς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

28/08/2017 10:40 πμ

Ο κίνδυνος της ιλαράς

Ο κίνδυνος της ιλαράς

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους από Ρουμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία και δεν έχετε εμβολιάσει τα παιδιά σας; Προσοχή στη μετάδοση της ιλαράς!

Στη χώρα μας φέτος δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ιλαράς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς και να το γιατί!
Ένα ξέσπασμα ιλαράς στη Ρουμανία έχει σκοτώσει 17 παιδιά και έχει μολύνει χιλιάδες περισσότερους από τον Σεπτέμβριο του 2016, λόγω της φτώχειας και ενός κινήματος κατά του εμβολιασμού.

Ο Ρουμάνος Υπουργός Υγείας Florian Bodog δήλωσε ότι κανένα από τα παιδιά που πέθαναν από τον άκρως μεταδοτικό ιό δεν είχε εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι το τελευταίο θύμα ήταν κορίτσι ενός έτους, από τη βόρεια πόλη Satu Mare.
Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Φεβρουάριο του 2016, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η χώρα κατέγραψε επτά περιπτώσεις, αλλά όχι θανάτους, δήλωσε ο κ. Bodog.

Η ιλαρά είναι μια μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και την έκρηξη μικρών κόκκινων κηλίδων. Είναι δε ακραία μεταδοτική ασθένεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει δύο δόσεις εμβολιασμού, την πρώτη στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, για να εξασφαλιστεί η ανοσία και να αποφευχθούν οι εστίες.

Οι εμβολιασμοί αυτοί πρέπει να καλύπτουν το 95% τουλάχιστον του πληθυσμού. Σε αντίθετη περίπτωση, άτομα που επισκέπτονται ή μεταναστεύουν από περιοχές που δεν εμβολιάζονται για ιλαρά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ο κ. Bodog δήλωσε ότι μόνο το 80% των Ρουμάνων λαμβάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού και μόλις το 50% λαμβάνει τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.
Στη Ρουμανία η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το ποσοστό των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας.

Θρησκευτικές οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα έχουν οδηγήσει πρόσφατες εκστρατείες κατά του εμβολιασμού βασιζόμενοι σε λανθασμένες αντιλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της έχει σημειώσει πρόοδο κατά του ιού, η Ρουμανία εξακολουθεί να θεωρείται υψηλού κινδύνου μετάδοσης, μαζί με την Αυστρία (79 ασθενείς το 2017), το Βέλγιο (293 ασθενείς), τη Γαλλία (295 ασθενείς), τη Γερμανία (766 ασθενείς), την Ιταλία (3346 ασθενείς) και τη Βουλγαρία (161 ασθενείς).

Στις φτωχές χώρες, πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν πρόσβαση στο 1 ευρώ, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι τα παιδιά σε εύπορες χώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης λόγω σκεπτικισμού σχετικά με την ανοσοποίηση.
Για τη χώρα μας, που αποτελεί κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, έχει ιδιαίτερη σημασία να διατηρούμε το σχήμα των εμβολιασμών, γιατί ακόμα και αν στη χώρα μας έχουν εξαφανιστεί κάποιες νόσοι, είναι πάρα πολύ εύκολο να επανεμφανιστούν με ολέθρια αποτελέσματα.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #67 (19/08/2017-20/08/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα