Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ο κίνδυνος της ιλαράς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

28/08/201710:40 πμ

Ο κίνδυνος της ιλαράς

Ο κίνδυνος της ιλαράς

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους από Ρουμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία και δεν έχετε εμβολιάσει τα παιδιά σας; Προσοχή στη μετάδοση της ιλαράς!

Στη χώρα μας φέτος δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ιλαράς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς και να το γιατί!
Ένα ξέσπασμα ιλαράς στη Ρουμανία έχει σκοτώσει 17 παιδιά και έχει μολύνει χιλιάδες περισσότερους από τον Σεπτέμβριο του 2016, λόγω της φτώχειας και ενός κινήματος κατά του εμβολιασμού.

Ο Ρουμάνος Υπουργός Υγείας Florian Bodog δήλωσε ότι κανένα από τα παιδιά που πέθαναν από τον άκρως μεταδοτικό ιό δεν είχε εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι το τελευταίο θύμα ήταν κορίτσι ενός έτους, από τη βόρεια πόλη Satu Mare.
Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Φεβρουάριο του 2016, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η χώρα κατέγραψε επτά περιπτώσεις, αλλά όχι θανάτους, δήλωσε ο κ. Bodog.

Η ιλαρά είναι μια μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και την έκρηξη μικρών κόκκινων κηλίδων. Είναι δε ακραία μεταδοτική ασθένεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει δύο δόσεις εμβολιασμού, την πρώτη στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, για να εξασφαλιστεί η ανοσία και να αποφευχθούν οι εστίες.

Οι εμβολιασμοί αυτοί πρέπει να καλύπτουν το 95% τουλάχιστον του πληθυσμού. Σε αντίθετη περίπτωση, άτομα που επισκέπτονται ή μεταναστεύουν από περιοχές που δεν εμβολιάζονται για ιλαρά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ο κ. Bodog δήλωσε ότι μόνο το 80% των Ρουμάνων λαμβάνει την πρώτη δόση εμβολιασμού και μόλις το 50% λαμβάνει τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.
Στη Ρουμανία η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το ποσοστό των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας.

Θρησκευτικές οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα έχουν οδηγήσει πρόσφατες εκστρατείες κατά του εμβολιασμού βασιζόμενοι σε λανθασμένες αντιλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της έχει σημειώσει πρόοδο κατά του ιού, η Ρουμανία εξακολουθεί να θεωρείται υψηλού κινδύνου μετάδοσης, μαζί με την Αυστρία (79 ασθενείς το 2017), το Βέλγιο (293 ασθενείς), τη Γαλλία (295 ασθενείς), τη Γερμανία (766 ασθενείς), την Ιταλία (3346 ασθενείς) και τη Βουλγαρία (161 ασθενείς).

Στις φτωχές χώρες, πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν πρόσβαση στο 1 ευρώ, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι τα παιδιά σε εύπορες χώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης λόγω σκεπτικισμού σχετικά με την ανοσοποίηση.
Για τη χώρα μας, που αποτελεί κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, έχει ιδιαίτερη σημασία να διατηρούμε το σχήμα των εμβολιασμών, γιατί ακόμα και αν στη χώρα μας έχουν εξαφανιστεί κάποιες νόσοι, είναι πάρα πολύ εύκολο να επανεμφανιστούν με ολέθρια αποτελέσματα.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #67 (19/08/2017-20/08/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27.11.20238:03 μμ

  Η Ελληνική Ομάδα Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία – ΕΟΑΧΛΛ, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για την ΧΛΛ με τίτλο: «Εξελίξεις στην Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στις 2 Δεκεμβρίου 2023, 17:00 – 20:00.  

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26.11.20238:30 μμ

  Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο; Επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ελέγξουν πόσα χρόνια θα ζήσουν, αυτό όμως δεν ευσταθεί απολύτως. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20234:28 μμ

  Διπλασιασμό των μισθών αλλά και του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων διεκδικεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι τα κενά σε οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης ανέρχονται σε 30%.   «Οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20239:04 πμ

    Η Κίνα αναφέρει ότι δεν έχει εντοπίσει κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο παράγοντα που να συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονικών σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από το Πεκίνο. Η Αύξηση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20238:15 μμ

  Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμβολιάστηκε σήμερα ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.   Σε δηλώσεις του ο καθηγητής, κάλεσε τους πολίτες, και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν το εμβόλιο. Ήδη,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20239:54 πμ

  Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς βιώσει τη χαρακτηριστική υπνηλία, που έρχεται μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μας χτυπάει την πόρτα ανεξάρτητα από το εάν τρώμε στο σπίτι ή κάνουμε διάλειμμα για φαγητό στο γραφείο.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή