Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / «Neuropsychologia»: Οι γυναίκες είναι πιο οξυδερκείς κατά τη διάρκεια της περιόδου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

08/06/202410:00 μμ

«Neuropsychologia»: Οι γυναίκες είναι πιο οξυδερκείς κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

«Neuropsychologia»: Οι γυναίκες είναι πιο οξυδερκείς κατά τη διάρκεια της περιόδου

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Οι γυναίκες αντιδρούν πιο γρήγορα και κάνουν λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, παρόλο που έχουν χειρότερη διάθεση και ενοχλητικά και επώδυνα συμπτώματα, διαπιστώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychologia».

 

Στη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας (ISEH) συμμετείχαν 241 άνδρες και γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες έπαιρναν αντισύλληψη και έτσι δεν είχαν συχνά περίοδο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διάθεσή τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα που εμφάνισαν. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ που μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις, καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης και ερμηνείας διαφόρων ερεθισμάτων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου προκειμένου να εκτιμήσουν σε ποια φάση βρισκόταν κάθε συμμετέχουσα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στους χρόνους αντίδρασης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, τα ευρήματα για τις γυναίκες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι γυναίκες που είχαν κανονικά περίοδο παρουσίασαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση του κύκλου τους. Είχαν επίσης ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και έκαναν λιγότερα λάθη. Αντίθετα, οι γυναίκες εμφάνισαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης όταν βρίσκονταν μεταξύ της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως (ωχρινική φάση), ενώ έκαναν περισσότερα σφάλματα λίγο πριν από την ωορρηξία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών ένιωθαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέαζαν αρνητικά τη γνωστική τους απόδοση κατά την έμμηνο ρύση την ημέρα της εξέτασης, κάτι που δεν συνάδει με την πραγματική τους απόδοση».

Τι έδειξαν τα τεστ

Τα τεστ σχεδιάστηκαν για να μιμούνται νοητικές διεργασίες που είναι τυπικές στα ομαδικά αθλήματα. Σε ένα από αυτά, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα πλήκτρο μόνο όταν έβλεπαν ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Αυτό το τεστ μετρά την αναστολή, την προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και την ακρίβεια. Σε ένα άλλο, έπρεπε να αναγνωρίσουν είδωλα περιστρεφόμενων σχημάτων σε τρεις διαστάσεις – ένα τεστ που μετρά τη χωρική αντίληψη. Και σε ένα τρίτο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί όταν συγκρούονταν δύο κινούμενες μπάλες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση ήταν κατά μέσο όρο 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου (12%) πιο ακριβείς στο τεστ με τις κινούμενες μπάλες και πάτησαν το πλήκτρο σε λάθος στιγμή κατά 25% λιγότερο.

Αντίθετα, οι χρόνοι αντίδρασης των γυναικών ήταν πιο αργοί κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου τους – κατά μέσο όρο 10-20 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργοί σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη φάση. Ωστόσο, δεν έκαναν περισσότερα λάθη σε αυτή τη φάση.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι προηγούμενες έρευνες αθλητιατρικής έχουν δείξει ότι οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού που σχετίζεται με τον αθλητισμό κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η απόδοση των συμμετεχόντων ήταν καλύτερη όταν είχαν περίοδο, γεγονός που αμφισβητεί αυτό που οι γυναίκες, και ίσως η κοινωνία γενικότερα, υποθέτουν για τις ικανότητές τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου» εξήγησε η Δρ. Φλαμίνια Ρόνκα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το UCL και το ISEH.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για θετικές συζητήσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών σχετικά με τις αντιλήψεις και τις επιδόσεις: το πώς νιώθουμε δεν αντανακλά το πώς αποδίδουμε» κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Independent

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.202410:30 μμ

  Το 1960, ο διάσημος Βρετανο-αμερικανός φυσικός Φρίμαν Ντάισον έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Science με τίτλο «Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation» («Αναζήτηση τεχνητών αστρικών πηγών υπέρυθρης ακτινοβολίας»). Σε αυτό διατύπωνε την υπόθεση ότι ένας τεχνολογικά προηγμένος

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.20243:00 μμ

  Νωρίς το πρωί και στη λίμνη Βόλβη κυριαρχεί σιωπή. Η βάρκα του Δημήτρη Κουτσάκη με τις επιστήμονες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας /Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπου, οι οποίες κάνουν τις καθιερωμένες μετρήσεις για την ποιότητα των νερών, ρυτιδώνει την

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.6.20242:40 μμ

  Κατά την παιδική του ηλικία, ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης παρατηρούσε τον αττικό ουρανό και εντυπωσιαζόταν από τα μυστικά που έκρυβε. Σήμερα, από τη NASA όπου εργάζεται ως ερευνητής, ο Έλληνας αστροφυσικός μελετά τα μυστήρια του σύμπαντος και συνεχίζει να νιώθει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.6.20246:30 μμ

  Τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιεί το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση μίας κεντρικής στρατηγικής του, που αφορά την πρόληψη της επιδείνωσης στα περιστατικά ψυχικής υγείας.   Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.6.20245:45 μμ

  Αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για covid στην κοινότητα, όπως και οι σκληροί δείκτες- εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για το διάστημα 3-9 Ιουνίου.   Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου) Ο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.6.20249:00 μμ

  Επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neural Computation».   Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή