Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22/10/2017 7:30 μμ

Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

Γράφει thessnews

 

 

 

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, συνήθως λόγω ηλικίας. Δεν είναι αρρώστια αλλά φυσιολογική γήρανση.  Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τύποι καταρράκτη όπως μετά από τραύμα, φάρμακα ή και από κληρονομικές παθήσεις. Ωστόσο με διαφορά ο συχνότερος είναι ο ηλικιακός.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν γίνει «τεκτονικές» αλλαγές στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καταρράκτη και πολλές παλιές δοξασίες έχουν αλλάξει εντελώς. Καταρχάς δεν ισχύει η παλιά αντίληψη ότι  ο καταρράκτης πρέπει να «ωριμάσει» για να χειρουργηθεί. Αυτό ίσχυε όταν η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του καταρράκτη μέσα από μεγάλη τομή, η οποία απαιτούσε αναισθησία και αρκετά ράμματα.

Η μέθοδος της που εφαρμόζεται σήμερα είναι «επέμβαση κλειδαρότρυπας». Ο καταρράκτης  «ρευστοποιείται» και αναρροφάται  από το μάτι μέσα από μία τομή μικρότερη των δύο χιλιοστών, η οποία δεν απαιτεί ούτε αναισθησία (παρά μόνα σταγόνες), ούτε ράμματα. Επειδή  όμως ο καταρράκτης ρευστοποιείται δεν πρέπει να είναι σκληρός δηλαδή «ώριμος». Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να αφαιρείται νωρίς παρά αργά γιατί έτσι  γίνεται δυσκολότερη η επέμβαση.

‘Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι  η επέμβαση καταρράκτη είναι μία «εύκολη» επέμβαση. Απλά η εξέλιξη της τεχνολογίας και η καλή εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων έχουν αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε τέτοιο βαθμό που η εμπειρία πραγματικά είναι πολύ θετική και εύκολη για τους ασθενείς.

Μάλιστα, είναι τόσο υψηλή η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της επέμβασης καταρράκτη, που προσφέρεται πλέον και σαν διαθλαστική επέμβαση για τη διόρθωση (της μυωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν καταρράκτη και απλά θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Συνήθως τα άτομα αυτά βρίσκονται σε πρεσβυωπική  ηλικία, δηλαδή είναι άνω των πενήντα ετών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους υπερμέτρωπες.

Σε αυτό συμβάλλουν δύο πράγματα. Πρώτον η μεγάλη εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα η χρήση του (femto-second laser) στην επέμβαση, καθώς και η μεγάλη βελτίωση της τεχνολογίας των ενδοφακών, ιδιαίτερα η χρήση των πολυεστιακών ενδοφακών.

Πιο αναλυτικά, το «femto-second laser» είναι μια τεχνολογία δανεισμένη από τα laser της διαθλαστικής χειρουργικής, η οποία έδωσε στον καταρράκτη την ακρίβεια και την τελειότητα που χρειαζόταν για να μετατραπεί σε μία επέμβαση ακριβείας όπως είναι μία διαθλαστική  επέμβαση laser μυωπίας.

Έτσι προσφέρει  εξαιρετικά βελτιωμένα ποσοστά ακρίβειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, όπως είπαμε έχουμε και τη βελτίωση της τεχνολογίας των πολυεστιακών ενδοφακών. Η χρήση πλέον τριπλοεστιακών ενδοφακών (όπως και ενδοφακών αυξημένου βάθους πεδίου) μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τον φυσικό φακό του ματιού και να δώσουν πολύ καλή όραση χωρίς οπτικές ατέλειες σε ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν μακρινή, κοντινή και ενδιάμεση όραση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Σήμερα οι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι και αισθάνονται νέοι, θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή, τα χόμπι τους και τις ασχολίες τους χωρίς την δέσμευση και την εξάρτηση από φακούς επαφής και διορθωτικά γυαλιά.

Η τεχνολογία με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα μπορεί να το προσφέρει αυτό το δώρο της όρασης σε όλους τους ανθρώπους.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 7:00 πμ