Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Μέλι: Όσα πρέπει να ξέρεις για την γλυκιά υπερτροφή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12/10/2021 11:45 μμ

Μέλι: Όσα πρέπει να ξέρεις για την γλυκιά υπερτροφή

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.

Μέλι: Όσα πρέπει να ξέρεις για την γλυκιά υπερτροφή

Γράφει THESSNEWS-DESK

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.

 

Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο για να απομακρύνουν ξένες ύλες, αλλά επί της ουσίας εξακολουθεί να είναι μια μη επεξεργασμένη τροφή. Τα περισσότερα μέλια στα καταστήματα περνούν πρώτα από μια διαδικασία θέρμανσης, για να γίνει λιγότερο κολλώδη και ευκολότερο να φιλτραριστούν.

Μέλι: Διατροφικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά

 

Το μέλι είναι επί της ουσίας σάκχαρο. Έχει περισσότερες θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και στα γλυκά. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο εάν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο ζάχαρης. Επίσης, προσθέτει γεύση, που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.

 

Μια κουταλιά της σούπας περιέχει:
Θερμίδες: 64
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
Ίνες: 0 γραμμάρια
Σάκχαρα: 17 γραμμάρια
Περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε μικρές ποσότητες, όπως:
Σίδηρος
Ψευδάργυρος
Κάλιο

 

Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο σε θρεπτικά συστατικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική του αξία, ούτε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

 

Πιθανά οφέλη για την υγεία

 

Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, θεωρείται γενικά μια υγιεινή τροφή. Υπάρχουν λίγα στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι. Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:

 

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και αυτοάνοσα νοσήματα. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση στο σώμα.

 

Ανακούφιση από τον βήχα για τα παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Ορισμένοι γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, βρέθηκε ότι δύο κουταλάκια του γλυκού ανακούφισαν τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτήν την πρακτική σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.


Οι πιθανές παρενέργειες

Είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί κίνδυνοι κατανάλωσης μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:

Αλλαντίαση σε βρέφη

Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να φέρουν σπόρια βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση (μια μορφή δηλητηρίασης). Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα τροφίμων για παιδιά θεωρείται ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

 

 

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μελιού από τοπικά άνθη και φυτά βελτιώνει τις εποχικές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στην γύρη του περιβάλλοντος αέρα. Δεν υπάρχουν, όμως, αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: PIXABAY

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:20 μμ

Αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ήταν με το που ξυπνάς, η επιστήμη ήρθε για να σας αλλάξει γνώμη, αφού πλέον υποστηρίζει ότι η ιδανική στιγμή είναι στις 3 το μεσημέρι.   Η ορμονολόγος Alisa

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

thess

Επικαιρότητα