Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Μελέτη: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πιστεύαμε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11/06/20249:00 μμ

Μελέτη: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πιστεύαμε

Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη εξασθενεί με την ηλικία.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neural Computation».

 

Τα ευρήματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη εξασθενεί με την ηλικία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μάθηση και η απομνημόνευση νέων πληροφοριών ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο που ονομάζονται συνάψεις, οι οποίες μπορούν να δυναμώσουν ή να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας τη μνήμη.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι συνάψεις είχαν αρκετά περιορισμένο αριθμό μεγεθών και δυνατοτήτων, και αυτό με τη σειρά του περιόριζε την ικανότητα αποθήκευσης του εγκεφάλου. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια – και η νέα μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω τη θεωρία ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εξαιρετικά ακριβή μέθοδο για την αξιολόγηση της ισχύος των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων σε μέρος του εγκεφάλου ενός αρουραίου. Αυτές οι συνάψεις αποτελούν τη βάση της μάθησης και της μνήμης, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν σε αυτά τα σημεία και έτσι αποθηκεύουν και μοιράζονται πληροφορίες. Έχοντας κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι συνάψεις ενισχύονται και εξασθενούν και κατά πόσο, οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσες πληροφορίες μπορούν να αποθηκεύσουν αυτές οι συνδέσεις.

«Δημιουργήσαμε μια μέθοδο για τη μελέτη της ισχύος των συνάψεων, της ακρίβειας με την οποία οι νευρώνες διαμορφώνουν αυτή την ισχύ και της ποσότητας των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκεύσουν οι συνάψεις. Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» δήλωσε ο Τέρενς Σετζνόφσκι, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην Καλιφόρνια.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις και είναι γνωστό ότι η συναπτική ισχύς παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις. Παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ τείνουν να αποδυναμώνουν τις συνάψεις και να μειώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν ζεύγη συνάψεων από τον εγκέφαλο του αρουραίου, εφαρμόζοντας μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη μελέτη των υπολογιστών, προκειμένου να προσδιορίσουν πόσα bits πληροφορίας μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις. Διαπίστωσαν ότι κάθε σύναψη μπορoύσε να αποθηκεύσει μεταξύ 4,1 και 4,6 bits πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον 1 petabyte, που ισοδυναμεί με την ποσότητα των πληροφοριών που κυκλοφορούν σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: Independent

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.6.20244:30 μμ

  Οι άνθρωποι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που αφήνει οικειοθελώς τα κουνούπια να τον τσιμπούν. Ο Δρ Perran Ross είναι πειραματικός βιολόγος.   Ο Ross μελετά τα κουνούπια, εστιάζοντας στη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

10.6.20245:11 μμ

  Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν από την Τρίτη  έως και την Παρασκευή.   Κατά τη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.6.202410:00 μμ

  Οι γυναίκες αντιδρούν πιο γρήγορα και κάνουν λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, παρόλο που έχουν χειρότερη διάθεση και ενοχλητικά και επώδυνα συμπτώματα, διαπιστώνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychologia».   Στη μελέτη που διεξήγαγαν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.6.202412:20 μμ

    H υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι προκαλεί θερμική καταπόνηση που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θνησιμότητα ιδιαίτερα στα ευάλωτα άτομα. Για την «αστική θερμική νησίδα», δηλαδή τη διαφορά θερμοκρασίας από περιοχή σε περιοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα που επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας μίλησε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6.6.20246:35 μμ

  Για δεύτερη εβδομάδα η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα καταγράφει αύξηση, ενώ αντίθετα ο ιός της γρίπης παρουσιάζει μείωση, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 25 Μαΐου με 2 Ιουνίου.   Γριπώδης συνδρομή – ILI

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6.6.20243:00 μμ

  Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή