Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

02/08/2016 3:38 μμ

Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

Γράφει thessnews

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΚΑΣM.D. Πλαστικός Χειρουργός

Υπάρχουν θεραπείες, υπάρχουν λύσεις

Έχετε ακούσει πιθανώς λέξεις, όπως μέλασμα, κηλίδες, πανάδες. Και οι τρείς αναφέρονται στην ίδια κατάσταση: υπέρχρωση του δέρματος.

Οι βλάβες, που οφείλονται σε φλεγμονή, έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες περιβαλλοντικές προσβολές, αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερη χρωστική ουσία (μελανίνη) για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων (χρήση αντισυλληπτικών ή λόγω εγκυμοσύνης) μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Αυτό οδηγεί σε άνιση μελάγχρωση, μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει κάθε τόνο του δέρματος, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Πιο ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος τείνουν να αναπτύξουν φακίδες και κηλίδες στον ήλιο, ενώ τα πιο σκούρα δέρματα φαίνονται γκρίζα ή με μεγάλες μελαγχρωστικές περιοχές, οι οποίες μπορεί να έχουν κάποια συγκεκριμένη κατανομή, π.χ. στο άνω χείλος, μεσόφρυο, ή να είναι τυχαία κατανεμημένες.

Δεδομένου ότι η εμφάνιση της  μελάγχρωσης είναι τόσο συχνή, η ζήτηση για να αντιμετωπιστεί είναι πολύ υψηλή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια θεραπεία, που να αποδίδει στο 100% των ασθενών, οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά καμία δεν μπορεί να θεραπεύσει όλα τα σημεία εξίσου.

Δύο ειδών θεραπείες

Οι θεραπείες χωρίζονται σε επεμβατικές και σε συντηρητικές.

Στις επεμβατικές ανήκουν τα λέιζερ α) Er:YAG, β) Q SWITCHED Nd:YAG και θεραπείες φωτόλυσης που σαν στόχο έχουν αντίστοιχα

α) να εξαχνώσουν τις βλάβες και

β) να εξαλείψουν να μελανοσωμάτια.

Και οι δύο έχουν επιτυχία, η κάθε μία σε διαφορετικό τύπο πανάδας και εξαρτάται από την εμπειρία του ιατρού, ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για να υπάρξει το αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές. Η μονιμότητα του αποτελέσματος επιτυγχάνεται με τις συντηρητικές θεραπείες.

Στις συντηρητικές θεραπείες υπάρχουν πολλές επιλογές. Μια είναι η υδροκινόνη, μια ουσία σε μορφή τοπικής κρέμας, που  είναι μια από τις ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου της υπέρχρωσης.  Το πρόβλημα είναι ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι τοξική για το δέρμα. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν κρέμα υδροκινόνης 4%.

Από τα συχνότερα προβλήματα συνεχόμενης χρήσης είναι ο ερεθισμός του δέρματος και το ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη χρώση, εάν χρησιμοποιείται για πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό η χρήση της πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Retin-A (τρετινοΐνη) και τα στεροειδή μπορούν να συνταγογραφηθούν επιπλέον, ή στη θέση της υδροκινόνης και μάλιστα συνδυαστικές κρέμες με σωστή αναλογία των τριών αυτών συστατικών έχουν δείξει θαυμάσια αποτελέσματα.

Μη φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη C, kojic acid, σόγια κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μικρότερη αποτελεσματικότητα αλλά και με λιγότερες πιθανότητες επιπλοκές.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φανεί το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται εφ’  όρου ζωής, αφού η συμπεριφορά των κυττάρων, που παράγουν μελανίνη έχει διαταραχθεί.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Να μην ξεχνάμε το αντηλιακό με SPF μεγαλύτερο από 30, με ανανέωση ανά τρεις ώρες και την κάλυψη από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 5:30 πμ