Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Καρκίνος του μαστού: Και προλαμβάνεται και θεραπεύεται όταν διαγνωσθεί έγκαιρα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18/10/201810:52 μμ

Καρκίνος του μαστού: Και προλαμβάνεται και θεραπεύεται όταν διαγνωσθεί έγκαιρα

Καρκίνος του μαστού: Και προλαμβάνεται και θεραπεύεται όταν διαγνωσθεί έγκαιρα

Γράφει thessnews

Ο χειρουργός μαστού Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης μιλάει στην ThessNews για τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη, τα αίτια και την αντιμετώπισή του.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται  ότι 7-8 ανά 100 γυναίκες θα νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Χαρακτηρίζεται από ετερογένεια, σχετικά αργή ανάπτυξη και είναι παρών ήδη αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση. Αυτή η μακρά προκλινική περίοδος επιτρέπει   την πρώιμη διάγνωση και στις περισσότερες περιπτώσεις η μέση επιβίωση υπερβαίνει τα 5 χρόνια ακόμη και σε ασθενείς με μεταστατική νόσο, εφ’ όσον  λάβουν συμβατική θεραπεία.

 

Τα αίτια

Μια γυναίκα όμως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο μαστού ανάλογα με τους «προδιαθεσικούς» παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει, και τέτοιοι είναι:

 • H ηλικία, συνήθως μετά τα 35 έτη με ανοδική τάση από τα 45 έτη, για να φθάσει στην κορύφωσή του στα 55 έτη.
  • Tο θετικό οικογενειακό ιστορικό, η διάρκεια των ετών της εμμήνου ρήσεως (πρώιμη εμμηναρχή πριν τα 9 έτη και καθυστερημένη εμμηνόπαυση μετά τα 55).
  • Ατεκνία ή καθυστερημένη πρώτη κύηση μετά την ηλικία των 35 ετών.
  • Παχυσαρκία και μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.
  • Προηγούμενος καρκίνος μαστού ή μήτρας ή ωοθηκών.
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωστεί με ιστολογικές αλλαγές του μαστού (Άτυπη υπερπλασία, μη διηθητικές (in situ)βλάβες) έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
  • Η αυξημένη πυκνότητα του μαστού, όπως συμβαίνει σε γυναίκες κάτω από τα 50 χρόνια με μαστούς που είναι πλούσιοι σε λοβούς, έχουν περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο.
  • Ο κίνδυνος καρκίνου μαστού είναι μικρότερος σε γυναίκες που γενούν το πρώτο παιδί τους πριν τα 25 τους χρόνια και θηλάζουν για περισσότερο από 6 μήνες.


Υπάρχει κληρονομικότητα στον καρκίνο τού μαστού;

Σε οικογένειες που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορούν να γίνουν γενετικά τεστ, ώστε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν στη συγκεκριμένη οικογένεια παθολογικά γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού και η επικινδυνότητα των φορέων να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού φθάνει το 55% μέχρι τα 60 χρόνια και το 82% μέχρι τα 75 χρόνια.

 

Τι σημαίνει κληρονομικότητα του καρκίνου; 

Είναι άλλο αυτό που λέμε «θετικό οικογενειακό ιστορικό» και άλλο ο «κληρονομικός» καρκίνος του μαστού.
• Στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού έχουμε εντοπίσει γονίδια (BRCA1&2), τα οποία ευθύνονται για την εμφάνισή του. Ο κληρονομικός όμως καρκίνος του μαστού αποτελεί μικρό ποσοστό των καρκίνων. Σε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ο κληρονομικός καρκίνος θα ευθύνεται για την προσβολή περίπου 10 γυναικών. Έχουμε δύο αντίγραφα των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2. Το ένα το κληρονομούμε από τον πατέρα μας και το άλλο από τη μητέρα μας. Το γεγονός ότι η ασθένεια “πηδάει” γενιές και δεν εμφανίζεται με συχνότητα 50% σε οικογένειες, με γνωστές παθογόνες μεταλλαγές, οφείλεται στην ατελή τους διεισδυτικότητα.

 

Τα συμπτώματα

Εφόσον η διάγνωση γίνει έγκαιρα, μία γυναίκα που έχει προσβληθεί από την ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να κάνουν μια γυναίκα να ανησυχήσει;

Ο καρκίνος του μαστού δεν αναγνωρίζεται με κάποιον πόνο στο σημείο του μαστού ή αλλού. Αν κάποια γυναίκα νιώσει κάτι από τα παρακάτω, πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια…
Ένα ψηλαφητό ογκίδιο, μια αλλαγή στο σχήμα των μαστών, αλλαγή στην υφή, στο δέρμα και στη θηλή των μαστών. Αιματηρό έκκριμα της θηλής (να τρέχει μόνο του αυτόματα ή μετά από πίεση θηλής). Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός. Μπορεί αυτές οι ενδείξεις να μην οφείλονται σε ύπαρξη κακοήθους όγκου. Μην ξεχνάμε όμως πως το παν είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.


Τα 3 βήματα της πρόληψης

 • ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ (κάθε μήνα)
  • ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΜΑΣΤΟΥ
  Από την ηλικία των 40 ετών η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μαστογραφία.
  Περίπου 14% με 21% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση.
  • ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

Μαστογραφία. Ποιος ο ρόλος της;

Όταν ο καρκίνος δεν έχει μεγαλώσει πολύ ή είναι σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μην είναι ψηλαφητός, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με τη μαστογραφία. Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει όγκους σε πολύ πρώιμα στάδια, κατά τα οποία η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Οι γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε ένα με δύο χρόνια και να κάνουν με την πρώτη ευκαιρία τον πρώτο έλεγχο με μαστογραφία. Από την ηλικία των 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών της από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά τον χρόνο. Για τις γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό, ως γενικός κανόνας ισχύει η έναρξη συστηματικού ελέγχου περίπου μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία που εκδηλώθηκε καρκίνος μαστού σε συγγενή 1ου βαθμού.

Μπορει να χρειαστεί συμπληρωματικά υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία ανάλογα με τα ευρήματα και την κρίση του ειδικού γιατρού.


Η θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού σήμερα είναι περισσότερο αποτελεσματική, δεδομένου ότι έχουμε στη διάθεσή μας νέα φάρμακα και νέες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες μαζί με τα πορίσματα πολλών ιατρικών ερευνών συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Η σύγχρονη χειρουργική του μαστού πρέπει να αποσκοπεί στη ριζική αφαίρεση της βλάβης με ταυτόχρονο αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα. Η ογκοπλαστική χειρουργική μάς δίνει τη δυνατότητα να σώσουμε τον μαστό και να έχουμε ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα- άμεσο και απώτερο- ακόμα και εάν ο όγκος είναι σε πραγματικά δύσκολη θέση και ακόμη και αν χρειάζεται, προκειμένου να αφαιρεθεί με ασφάλεια, να αφαιρεθεί πάνω από τό 25% του όγκου του μαστού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη γυναίκα, ιδιαίτερα μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου, όταν πια υποχωρεί η ανησυχία για τη ζωή της και προβάλλει η ανησυχία για την εικόνα της.

Ο Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης είναι χειρουργός Μαστού στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
email: karapanagiotisk@gmail.com
www.kkarapanagiotis.gr
2310222540- 2310400379 – 6945437272

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #127 (13/10/2018-14/10/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

27.11.20238:03 μμ

  Η Ελληνική Ομάδα Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία – ΕΟΑΧΛΛ, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για την ΧΛΛ με τίτλο: «Εξελίξεις στην Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στις 2 Δεκεμβρίου 2023, 17:00 – 20:00.  

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26.11.20238:30 μμ

  Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο; Επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ελέγξουν πόσα χρόνια θα ζήσουν, αυτό όμως δεν ευσταθεί απολύτως. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20234:28 μμ

  Διπλασιασμό των μισθών αλλά και του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων διεκδικεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι τα κενά σε οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης ανέρχονται σε 30%.   «Οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20239:04 πμ

    Η Κίνα αναφέρει ότι δεν έχει εντοπίσει κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο παράγοντα που να συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονικών σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από το Πεκίνο. Η Αύξηση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20238:15 μμ

  Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμβολιάστηκε σήμερα ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.   Σε δηλώσεις του ο καθηγητής, κάλεσε τους πολίτες, και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν το εμβόλιο. Ήδη,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20239:54 πμ

  Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς βιώσει τη χαρακτηριστική υπνηλία, που έρχεται μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μας χτυπάει την πόρτα ανεξάρτητα από το εάν τρώμε στο σπίτι ή κάνουμε διάλειμμα για φαγητό στο γραφείο.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή