Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Καρκίνος μαστού: Οι καρποί που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο υποτροπής

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23/10/2021 3:00 μμ

Καρκίνος μαστού: Οι καρποί που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο υποτροπής

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο.

Καρκίνος μαστού: Οι καρποί που μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο υποτροπής

Γράφει THESSNEWS-DESK

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από συγκεκριμένες αιτίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πρόσληψη ξηρών καρπών δεν έχει διερευνηθεί για συσχετισμούς με αποτελέσματα επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, λοιπόν, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Συγκεκριμένα, αυτή η μεγάλη μελέτη κοόρτης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε ασθενείς που επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από καρκίνο του μαστού σχετιζόταν με κατά 52% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου, ακολουθώντας ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης.

Οι 3.449 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Επιβίωσης από Καρκίνο του Μαστού της Σαγκάης και είχαν νοσήσει και επιβιώσει από καρκίνο του μαστού κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διατροφική αξιολόγηση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 8,27 ετών, λοιπόν, είχαν καταγραφεί 374 θάνατοι, ενώ άλλες 209 γυναίκες παρουσίασαν περιστατικά που σχετίζονταν συγκεκριμένα με τον καρκίνο του μαστού, όπως η επανεμφάνιση, η μετάσταση ή η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού πρώτου και δεύτερου σταδίου (Ι-ΙΙ) συγκριτικά με εκείνες με καρκίνο του μαστού τρίτου και τέταρτου σταδίου (ΙΙΙ-ΙV).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή θανάτου από τον καρκίνο του μαστού, με τις γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες να διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. «Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες στις οποίες η νόσος είχε εξελιχθεί», τονίζουν οι ειδικοί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία για την προώθηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως ενός τροποποιήσιμου παράγοντα του τρόπου ζωής για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

Πηγή φώτο: PIXABAY

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 11:15 μμ

Μετά την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναπόφευκτα όλοι γίναμε πιο προσεκτικοί στις καθημερινές μας επαφές και ο φόβος, ειδικά στα πρώτα στάδια του ιού, είχε κυριεύσει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Πλέον, υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 4:56 μμ

Στο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που συνδιοργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης. Για το έργο που θα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.12.2021 2:22 μμ

Εισήγηση για μείωση της ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης στους τρεις μήνες ζήτησε  η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Οι επιστήμονες πραγματοποιήσαν την εισήγηση και μέσα στην ημέρα αναμένονται εξελίξεις. Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.2021 3:22 μμ

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για τα εμβόλια της Johnson&Johnson η αναμνηστική δόση μετά από έξι μήνες με το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει υψηλή κάλυψη. Η μελέτη έδειξε πως με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης τα αντισώματα έδειξαν να αυξάνονται για

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6.12.2021 11:15 μμ

«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω νευροπίεση». Ή «έχω ανεβεί σκάλες/έχω αθληθεί και μετρώντας την πίεσή μου είδα ότι ήταν υψηλή». Ή «μέτρησα την πίεσή μου και ήταν 150/90, τι να κάνω»; Πολλές από αυτές τις κουβέντες ακούγονται και λέγονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

5.12.2021 11:00 μμ

Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στον οργανισμό των γυναικών, άλλες από τις οποίες είναι πιο έντονες και άλλες πιο ήπιες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επιπτώσεις στο δέρμα και στα μαλλιά, οι οποίες συχνά έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον ψυχισμό της γυναίκας. Πολύ

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή