Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Κάπνισμα: Γιατί ενδείκνυται να το κόψετε πριν τα 45

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30/10/2021 11:59 μμ

Κάπνισμα: Γιατί ενδείκνυται να το κόψετε πριν τα 45

Εξετάστηκαν δεδομένα περισσότερων από 410.000 Αμερικανών που συμμετείχαν σε μια ομοσπονδιακή έρευνα υγείας μεταξύ 1997 και 2014.

Κάπνισμα: Γιατί ενδείκνυται να το κόψετε πριν τα 45

Γράφει THESSNEWS-DESK

Οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο πριν την ηλικία των 45 ετών έχουν πιθανότητες να περιορίσουν κατά 87% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, όπως δείχνει μία νέα μελέτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology και, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, εξετάστηκαν δεδομένα περισσότερων από 410.000 Αμερικανών που συμμετείχαν σε μια ομοσπονδιακή έρευνα υγείας μεταξύ 1997 και 2014.

Από αυτούς, περίπου 10.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές ήταν τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο – συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα – συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όμως, όσοι από τους καπνιστές κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα έως την ηλικία των 44 ετών μείωσαν τον πλεονάζοντα κίνδυνο κατά 87%, ενώ για τους καπνιστές που ξεπερνούσαν την κακή συνήθεια έως την ηλικία των 35 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εξαλείφθηκε, σύμφωνα με τον Blake Thomson, ερευνητή στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής της μελέτης.

Πολλά, ωστόσο, εξαρτώνταν από την ηλικία που οι άνθρωποι άρχιζαν το κάπνισμα όσο και από την ηλικία που το έκοβαν. Πιο αναλυτικά, όσο νωρίτερα ξεκινούσε κάποιος να καπνίζει, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνει τελικά από καρκίνο. Και ανάμεσα σε εκείνους που ξεκινούσαν πριν την ηλικία των 18 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος.

Όταν, μάλιστα, οι άνθρωποι άρχιζαν να καπνίζουν πριν την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο τετραπλασιαζόταν σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Για όσους κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα μεταξύ 45-54 ετών, ο πλεονάζων κίνδυνος περιορίστηκε κατά 78%, ενώ κατά 56% περιορίστηκε για όσους διέκοψαν μεταξύ 55-64 ετών.

 

Ποτέ δεν είναι αργά…

 

Ο Δρ. Thomson τονίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον ώστε να κόψει το τσιγάρο. Οι καπνιστές που διακόπτουν στα 50-60 μειώνουν αρκετά σημαντικά τον πλεονάζοντα κίνδυνο θανάτου από καρκίνου, ωστόσο τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυναμική της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης διακοπής.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4.12.2021 11:59 μμ

Μελέτη που σκοπό είχε να διερευνήσει το κατά πόσο η «σεξουαλική μεταμέλεια» είναι λειτουργική και αν συνεισφέρει σε οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς, διεξήγαγε ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4.12.2021 11:40 μμ

Υπάρχει ένας γρήγορος και πανεύκολος τρόπος για να βελτιώσετε την απόδοση του καλοριφέρ σας. Με αυτό το trick θα καταφέρετε να έχετε περισσότερη ζέστη μέσα στο σπίτι σας και να κάνετε οικονομία.   Το πιο απλό τρικ για να αυξήσετε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4.12.2021 11:20 μμ

Το μαρούλι (Lactuca sativa) καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η προέλευση του είναι από την Ασία. Tρώγεται ωμό σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας, το γνωστό φρικασέ. Η διατροφική αξία του μαρουλιού ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Παρέχει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4.12.2021 10:40 μμ

Τα ευρήματα πολλών επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν τη σημαντική συμβολή της ποιοτικής μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο σε ποικίλες πτυχές της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.   Οι ευεργετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας αποδίδονται πρωτίστως

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4.12.2021 3:00 μμ

Η ποδηλασία μέσα στην πόλη μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας, συμβάλλοντας στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με το άρθρο της Μαρίας Κοτοπούλη στο ygeiamou.gr, το ποδήλατο μπορεί να μην ακούγεται το ιδανικότερο μέσο για να χρησιμοποιήσει

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.2021 11:59 μμ

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργικότητα των ηλικιωμένων. Η πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στη διατήρηση ενός εύρωστου μυϊκού συστήματος, και στην πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία και την ποιότητα ζωής η απώλειά του.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή