Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25/07/2018 5:38 μμ

Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

Γράφει thessnews

Σύμφωνα με το NoHeatstroke.org, 760 παιδιά έχουν πεθάνει από θερμότητα σε αυτοκίνητα από το 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, το παιδί έμεινε στο όχημα κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σχεδόν το 74% των θανάτων αφορούν σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και νεότερων. Περισσότερες από τις μισές φορές το παιδί έχει ξεχαστεί στο αμάξι, αλλά και άλλες καταστάσεις είναι συχνές:

54% – το παιδί ξεχάστηκε από τον/την συνοδό

27% – παιδί που παίζει σε μη επιτηρούμενο όχημα

18% – παιδί που σκόπιμα μένει στο όχημα από ενήλικες

1% – άγνωστες περιστάσεις

 

Παρακολούθηση

Ο Jan Null, μετεωρολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του San Jose, δημιούργησε το NoHeatstroke.org για να παρακολουθήσει τους θανάτους των παιδιών που παραμένουν στα οχήματα. Έχει διαπιστώσει ότι περίπου 37 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο σε υπερθερμανθέντα αυτοκίνητα ή περίπου ένα παιδί κάθε 9 ημέρες. Δεκαοκτώ παιδιά έχουν πεθάνει το 2018 μέχρι στιγμής.

Ο Null ασχολήθηκε με την έρευνα το 2001 μετά την επαφή του με έναν εμπειρογνώμονα όταν ένας πατέρας άφησε τον γιο του, ηλικίας 5 μηνών, στο αυτοκίνητο, σε ημέρα που η θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ο Null άρχισε να παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στα οχήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πόσο γρήγορα ανεβαίνουν. Επίσης συνεργάστηκε με δύο γιατρούς του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για να κάνει έρευνα και συνέγραψε ένα παγκοσμίου φήμης άρθρο σχετικά με το θέμα.

«Οι ελπίδες μου είναι ότι αυτή η έρευνα θα αυξήσει το επίπεδο ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θλιβερό θέμα και τελικά θα σώσει ορισμένες αθώες ζωές», γράφει στην ιστοσελίδα του.

 

Θερμό το καλοκαίρι

Τα περισσότερα από τα περιστατικά συμβαίνουν κατά τους θερινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, αλλά η έρευνα του Null δείχνει ότι μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Οι εσωτερικοί χώροι των αυτοκινήτων μπορούν να ζεσταθούν έως και 51 βαθμούς μέσα στα πρώτα 20 λεπτά της έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι τόσο ζεστή, λέει το KidsandCars.org. Σε μια ημέρα με 21° C, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου θερμαίνεται έως και 41°C στα πρώτα 30 λεπτά. Το να αφήνουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα  δεν μειώνει τη μέγιστη θερμοκρασία και δεν θα επιβραδύνει τη θέρμανση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται δύο έως τρεις φορές πιο γρήγορα από το σώμα ενός ενήλικα.

«Η θερμοπληξία αρχίζει όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 40 βαθμούς. Όταν κάποιος εμφανίσει θερμοπληξία, εμφανίζει μυϊκές κράμπες, ναυτία, απώλεια αισθήσεων και αυξημένο καρδιακό ρυθμό», λέει ο Null. Όταν το σώμα φτάσει σε θερμοκρασία 42 βαθμών, τα όργανα αρχίζουν να σταματούν τη λειτουργία τους γρήγορα.

 

Νέα νομοθεσία

Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των θανάτων εκτεθειμένων ατόμων σε αυτοκίνητα και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας έχουν οδηγήσει σε νέους νόμους σε πολλά κράτη. Το 2017, το Κογκρέσο εισήγαγε νομοσχέδιο για τα περιστατικά αυτά, απαιτώντας σε όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα να συμπεριληφθούν συστήματα προειδοποίησης για την ασφάλεια των παιδιών, τα οποία να περιλαμβάνουν ακουστικά και οπτικά σήματα όταν ένας οδηγός απενεργοποιεί το αυτοκίνητο. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη γίνει νόμος.

Σύμφωνα με το νομικό και ιστορικό κέντρο ζώων του Πανεπιστημίου του Michigan, 28 κράτη έχουν νόμους που αφορούν τα ζώα που απομένουν σε θερμά οχήματα.

Παρόλο που υπάρχει τεχνολογική βοήθεια στους γονείς για να τους εμποδίσει να αφήσουν ένα παιδί στο αυτοκίνητο, ο Null λέει ότι απευθύνονται μόνο σε γονείς που αφήνουν τυχαία τα παιδιά τους, που αντιπροσωπεύει μόνο το 54% των περιπτώσεων.

 

Συστάσεις

Ο Null λέει ότι η θερμοπληξία στα αυτοκίνητα μπορεί να προληφθεί 100%.

Οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια είναι οι εξής:

–              Μην αφήνετε ποτέ παιδί σε αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση.

–              Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες εγκαταλείπουν το όχημα κατά την εκφόρτωση.

–              Πάντα να κλειδώνετε το αυτοκίνητό σας.

–              Κρατήστε ένα λούτρινο ζωάκι στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μετακινήστε το στο κάθισμα του συνοδηγού για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το παιδί βρίσκεται στο αυτοκίνητο.

–              Τοποθετήστε ένα πορτοφόλι, χαρτοφύλακα ή κινητό τηλέφωνο στο πίσω κάθισμα.

–              Πάρτε τη συνήθεια να κοιτάζετε γύρω και μέσα στο αυτοκίνητό σας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #114 (14/07/2018-15/07/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα