Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Καφές και τσάι έχουν ευεργετική δράση απέναντι στον διαβήτη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17/10/2017 11:00 πμ

Καφές και τσάι έχουν ευεργετική δράση απέναντι στον διαβήτη

Καφές και τσάι έχουν ευεργετική δράση απέναντι στον διαβήτη

Γράφει thessnews

Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη Ολλανδών επιστημόνων.

Τα συμπεράσματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα και η μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη οδηγεί στον διαβήτη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες απάντησαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η επίδραση της καφεΐνης στη δράση της ινσουλίνης διαρκεί μόνο μερικές ώρες, ενώ τόνισαν ότι επιβάλλεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για το θέμα και μάλιστα από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν τα ίδια αποτελέσματα.

Τώρα μια νέα μετα-ανάλυση, η οποία εστίασε στην κατανάλωση καφέ κανονικού, καφέ ντεκαφεϊνέ και τσάι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες ανέλυσαν μεγάλο αριθμό μελετών με ένα εξαιρετικά σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων.

Για την ακρίβεια οι επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας μελέτησαν 18 έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 457.922 άτομα με στόχο να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου για διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτές τις 18 μελέτες, 6 μελέτες με 225.516 συμμετέχοντες είχαν πληροφορίες και για την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ και 7 μελέτες με 286.701 συμμετέχοντες για την κατανάλωση τσαγιού.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους και διαπίστωσαν ότι κάθε επιπρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλωνόταν ημερησίως σχετιζόταν με 7% μείωση του επιπλέον κινδύνου για διαβήτη.

Τα άτομα που έπιναν 3 – 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν πάνω από 25% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν από 0 – 2 φλιτζάνια ημερησίως.

Ενώ όσοι έπιναν πάνω από 3 με 4 φλιτζάνια καφέ, ντεκαφεϊνέ όμως, ημερησίως, είχαν περίπου 33% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Για την κατανάλωση τσαγιού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πάνω από 3 με 4 φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη από ό,τι άτομα που δεν έπιναν καθόλου τσάι.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι όχι μόνο η κατανάλωση κανονικού καφέ αλλά, ακόμα και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ και τσαγιού βοηθούν στη μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, και αυτοί επεσήμαναν ότι μπορεί τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν αξιόλογο ενδιαφέρον, όμως για να αποκτήσουν αναμφίβολη αξία επιβάλλεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τις μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό πρότειναν να γίνουν μία σειρά δοκιμών σε μεγάλους αριθμούς συμμετεχόντων που θα λαμβάνουν αυτά τα τρία διαφορετικά ροφήματα και στη συνέχεια με τη στατιστική μέθοδο να αναλυθούν. Ίσως όπως λένε, μια τέτοια ανάλυση βοηθήσει στο μέλλον να προλαμβάνουμε τον διαβήτη τύπου 2 καθώς και κάποιες άλλες ασθένειες.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα