Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / «Ίρλεν»: Το Σύνδρομο της Φωτοευαισθησίας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11/04/2018 1:35 μμ

«Ίρλεν»: Το Σύνδρομο της Φωτοευαισθησίας

«Ίρλεν»: Το Σύνδρομο της Φωτοευαισθησίας

Γράφει thessnews

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν μία ενόχληση στο φως, φυσικό ή τεχνητό, συνήθως όμως χωρίς να αναζητήσουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της φωτοφοβίας ή της ευαισθησίας στο φως, καθώς δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια δυσανεξία φωτός.

Το φως του ήλιου, τα φώτα φθορισμού, το έντονο φως, η λάμψη, και για κάποιους ακόμα και το φυσικό φως της μέρας ή οι προβολείς και τα φώτα τη νύχτα μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μια αδυναμία του εγκεφάλου να προσαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα φωτεινότητας.

Η εμφάνιση της φωτοευαισθησίας,  το αποκαλούμενο σύνδρομο Irlen, σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, επιφέρει δυσλειτουργία στον εγκέφαλο, που παίζει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στο πώς νιώθουμε, αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε και αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον.

Το σύνδρομο ‘Ιρλεν υποστηρίζεται ότι είναι κληρονομικό, ενώ επηρεάζει το ίδιο τους άνδρες και τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά το 13% του γενικού πληθυσμού, το 46% των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, το 33% των ατόμων με διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα και το  55% ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης που δεν αντιμετωπίζονται πλήρως από τον οφθαλμίατρο. Το 55% με 75%  αφορά τα άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ενώ το 33% ατόμων που έχουν διαγνωσθεί λάθος με δυσλεξία ή ΔΕΠΥ, στην πραγματικότητα έχουν το σύνδρομο Ίρλεν.

Είναι γνωστό ότι η οπτική επεξεργασία είναι η κυρίαρχη αίσθηση που έχουμε, καθώς το 70-80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω των ματιών, επομένως αντιλαμβανόμαστε πόσο καθοριστικό είναι να υπάρχει μία οπτική – αντιληπτική διαταραχή στη νευρολογική βάση.

Η μέθοδος Ίρλεν, γνωστή παγκοσμίως ως μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας της φωτοευαισθησίας και των αντιληπτικών δυσκολιών, δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση αναγνωστικών και μαθησιακών προβλημάτων.

Αναφορές από εξειδικευμένους κλινικούς σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συγκεκριμένη μέθοδος και για φυσικά συμπτώματα όπως στομαχόπονους, υπνηλία, ημικρανίες, ζαλάδες ή κόπωση.

Όταν το φως ή το οπτικό στρες προκαλεί αυτά τα συμπτώματα, το χρώμα μέσα από χρωματικές διαφάνειες ή χρωματικά φίλτρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες τα χρησιμοποιούν σε όλο τον κόσμο.

‘Έτσι, το σύνδρομο Irlen είναι μια διαταραχή επεξεργασίας αντιλήψεων. Δεν είναι ένα οπτικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απορρέει από  την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες. Το πρόβλημα αυτό δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από άλλες τυποποιημένες εκπαιδευτικές ή ιατρικές εξετάσεις.

«Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στον τομέα της ψυχοθεραπείας, συνειδητοποίησα ότι πολλά ψυχολογικά προβλήματα είναι απόρροια κάποιων νευρολογικών δυσλειτουργιών μη ορατών από τους  συνήθεις τρόπους αξιολόγησης της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό με οδήγησε στο να κάνω μια μεγάλη έρευνα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέχρι να βρω ποιες αιτίες μπορεί να είναι πιο συχνές για έναν μεγάλο αριθμό δυσλειτουργιών που επηρεάζουν την ψυχολογία και την καθημερινή λειτουργικότητα των ατόμων σε οποιαδήποτε ηλικία. Η έρευνα λοιπόν αυτή μου ανέδειξε πρώτη από όλες τις αιτίες το σύνδρομο φωτοευαισθησίας Ίρλεν», αναφέρει στην ThessNews η μοναδική στη Θεσσαλονίκη ειδικός που έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, Ψυχολόγος MSc, Irlen Screener, Θεραπεύτρια Gestalt, Εικαστική Θεραπεύτρια, κ. Αναστασία Βαρσαμοπούλου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

thess

Επικαιρότητα