Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η σημασία της στοματικής υγιεινής για τα κατοικίδια ζώα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30/01/2020 1:22 μμ

Η σημασία της στοματικής υγιεινής για τα κατοικίδια ζώα

Η σημασία της στοματικής υγιεινής για τα κατοικίδια ζώα

Γράφει thessnews

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την υγεία των κατοικίδιων ζώων, γιατί αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε νοσήματα των νεφρών, του ήπατος ή ακόμα και της καρδιάς.

Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, όταν το ζώο έχει υγιές στόμα, τα δόντια του είναι καθαρά, λεία, λευκά, χωρίς πλάκα, πέτρα, αποχρωματισμούς, ρωγμές ή σπασίματα. Στις γάτες, τα υγιή ούλα είναι ροζ, χωρίς πληγές ή σημεία με έντονο κόκκινο χρώμα, πρήξιμο ή αιμορραγία. Αντίστοιχα στους σκύλους η υγιής γλώσσα είναι υγρή, χωρίς ενδείξεις οζιδίων ή κοψιμάτων, ενώ τα υγιή ούλα συνήθως είναι έντονα ροζ (σαν το χρώμα του σολομού).

Ωστόσο μερικές ράτσες σκύλων εκ φύσεως έχουν μαύρα ή στικτά ούλα, γεγονός που δυσχεραίνει την αναζήτηση ενδείξεων αποχρωματισμού ή βλαβών. Γι’ αυτό τον λόγο, η κυρία Σοφιανού συνιστά να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας, ώστε να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το στόμα του δικού σας σκύλου και τι όχι.

Ανεξάρτητα, όμως, από το αν μοιάζει φυσιολογικό το στόμα του κατοικίδιου σας, πρέπει μία φορά τον χρόνο να το ελέγχει και ο κτηνίατρος, ώστε να εντοπίζει εγκαίρως τυχόν ενδείξεις προβλήματος στα δόντια ή/και στα ούλα του. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι ο σκύλος ή η γάτα να φτάσουν στην ηλικία των 3 ετών συνήθως έχουν κάποιες ενδείξεις περιοδοντικής νόσου (π.χ. τέσσερις στους πέντε σκύλους έχουν ενδείξεις ουλίτιδας και οκτώ στις δέκα γάτες προβλήματα στα δόντια και στα ούλα), η οποία δίχως τη λήψη κατάλληλων μέτρων θα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Η περιοδοντική νόσος αρχίζει με τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, συνεχίζεται με την μετατροπή της σε πέτρα και στα προχωρημένα στάδιά της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δοντιών και πόνο. Επιπλέον, δεν προσβάλλει μόνο το στόμα του ζώου, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικές, ηπατικές και καρδιακές επιπλοκές, εάν τα βακτήρια που ευθύνονται γι’ αυτήν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς μπορείτε, όμως, να καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στοματικής υγιεινής; Όπως απαντά η κυρία Σοφιανού στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η κακοσμία του στόματος (η δυσάρεστη αναπνοή στα ζώα ποτέ δεν είναι φυσιολογική, αλλά συνήθως αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας), τα σπασμένα ή χαλαρά δόντια, η διατήρηση των προσωρινών (νεογιλών) δοντιών παρότι έχουν ανατείλει τα μόνιμα δόντια, καθώς και ο αποχρωματισμός των δοντιών ή η κάλυψή τους με πέτρα (καφεκίτρινο χρώμα).

Άλλες ύποπτες ενδείξεις είναι το αφύσικο/δύσκολο μάσημα της τροφής, η αυξημένη σιελόρροια, το να μην μπορεί το ζώο να κρατήσει το φαγητό στο στόμα του, η μειωμένη όρεξη ή η άρνηση του ζώου να φάει, καθώς και ο πόνος μέσα ή γύρω από το στόμα. Στον κτηνίατρο πρέπει επίσης να απευθυνθείτε εάν το ζώο έχει κόκκινα ή/και πρησμένα ούλα, καθώς και αιμορραγία (έστω και μικρή).

«Μερικά κατοικίδια γίνονται ευερέθιστα όταν αντιμετωπίζουν οδοντικά προβλήματα, επομένως αξιολόγηση από τον κτηνίατρο χρειάζονται και οι φαινομενικά ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά τους», λέει η κυρία Σοφιανού. Και προσθέτει πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο έλεγχος είναι προτιμότερο να γίνεται από τον κτηνίατρο, διότι αν το ζώο πονάει και προσπαθήσετε να δείτε μόνοι σας τι συμβαίνει, μπορεί να σας δαγκώσει.

Τα οδοντικά προβλήματα στα κατοικίδια ζώα δεν οφείλονται μόνο στην περιοδοντική νόσο. Αν και η τερηδόνα είναι λιγότερο συχνή σε αυτά απ’ ό,τι στους ανθρώπους, πολύ συνηθισμένα είναι ορισμένα άλλα προβλήματα, όπως τα σπασμένα δόντια και ρίζες, τα αποστήματα (μολύνσεις στα δόντια), οι κύστεις και οι όγκοι στο στόμα, η κακή σύγκλειση των δοντιών, τα κατάγματα στη γνάθο, η αποτριβή των δοντιών (τα δόντια φαίνονται φθαρμένα) κ.λπ.

Για να εξασφαλίσετε καλή στοματική υγιεινή στο κατοικίδιό σας, απαραίτητο είναι το τακτικό καθάρισμα των δοντιών τους. Ιδανικά θα πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια τους κάθε μέρα, αλλά έστω και μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. «Οι σκύλοι είναι πιο δεκτικοί στην φροντίδα των δοντιών, ενώ με τις γάτες τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολα», προειδοποιεί η κυρία Σοφιανού. «Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσπάθεια και επιμονή, με την εκπαίδευση να αρχίζει ιδανικά σε μικρή ηλικία. Τα ζώα δεν μπορούν να μας ενημερώσουν λεκτικά όταν πονούν ή αισθάνονται άρρωστα, επομένως πρέπει εμείς να προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε από τους κινδύνους που τα απειλούν».

Για το βούρτσισμα των δοντιών των ζώων πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα και όχι είδη που προορίζονται για ανθρώπους. Φροντίστε επίσης να ελέγχετε μία φορά την εβδομάδα τα δόντια και τα ούλα του κατοικίδιου σας, για να βεβαιώνεστε ότι είναι υγιή.

Εκτός από το βούρτσισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδικά παιχνίδια ή λιχουδιές που είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα των ζώων. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά προϊόντα που υποτίθεται ότι βελτιώνουν την οδοντική υγεία τους, αλλά δεν είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά. Συζητήστε το θέμα με τον κτηνίατρό σας, για να σας προτείνει κάποια κατάλληλα για το ζωάκι σας.

Αν τυχόν το κατοικίδιό σας έχει προδιάθεση στη δημιουργία οδοντικής πλάκας ή άλλων οδοντικών προβλημάτων, τότε μπορεί να χρειάζεται επαγγελματικό καθαρισμό από τον κτηνίατρο. Αυτός γίνεται συνήθως υπό αναισθησία, διότι η εκτέλεση οδοντικών εργασιών σε φλεγμαίνοντα ή μολυσμένα δόντια είναι εξαιρετικά επώδυνη για το ζώο.

«Βοηθώντας το κατοικίδιό σας να διατηρήσει υγιές το στόμα και τα δόντια του, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγετε τα οδοντικά προβλήματα και τον πόνο που τα συνοδεύει», καταλήγει η κυρία Σοφιανού.

 

 

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

thess

Επικαιρότητα