Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η νευρογενής ανορεξία δεν είναι μόνο πρόβλημα ψυχικής υγείας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

07/12/2019 10:12 πμ

Η νευρογενής ανορεξία δεν είναι μόνο πρόβλημα ψυχικής υγείας

Η νευρογενής ανορεξία δεν είναι μόνο πρόβλημα ψυχικής υγείας

Γράφει thessnews

Η νευρογενής ανορεξία δεν αρχίζει μόνο από την ψυχή, αλλά έχει ρίζες και στο σώμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη στην οποία εξετάστηκε το DNA χιλιάδων ανθρώπων.

Η νευρογενής ανορεξία δεν είναι μία αμιγώς ψυχιατρική πάθηση, αλλά έχει τις ρίζες της σε προβλήματα με τον μεταβολισμό. Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολη η αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε την ανακάλυψη αυτή συγκρίνοντας το γενετικό υλικό (DNA) 16.992 πασχόντων από νευρογενή ανορεξία με εκείνο 55.525 υγιών συνομηλίκων τους.

Η σύγκριση αποκάλυψε οκτώ γονίδια που συσχετίζουν την νευρογενή ανορεξία με την αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Αποκάλυψε επίσης ορισμένες γενετικές αλλαγές που κάνουν τον οργανισμό των πασχόντων να επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο τα λιπαρά και τη ζάχαρη, διευκολύνοντας τη λιμοκτονία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι δεν πρέπει πια να αντιμετωπίζουμε την ανορεξία ως ένα αμιγώς ψυχιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Gerome Breen, λέκτορας Νευροψυχιατρικής & Μεταγραφικής Γενετικής στο King’s College του Λονδίνου. «Η νευρογενής ανορεξία έχει τις αναμενόμενες γονιδιακές συσχετίσεις με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ωστόσο έχει και ορισμένες φαινομενικά υγιείς μεταβολικές συσχετίσεις τις οποίες δεν βλέπουμε σε άλλες ψυχιατρικές παθήσεις».

Τα μεταβολικά γονίδια που εντοπίστηκαν ως φαίνεται συνδυάζονται με εκείνα των ψυχιατρικών προβλημάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανορεξίας. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες λένε πως η νευρογενής ανορεξία εξηγείται από τα γονίδια σε ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο αποδίδεται σε γεγονότα της ζωής και άλλους παράγοντες.

 

Τι είναι η νευρογενής ανορεξία

Η νευρογενής ανορεξία είναι η σοβαρότερη από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Προσβάλλει ποσοστό 1-4% των γυναικών και το περίπου 0,3% των ανδρών. Συνήθως εκδηλώνεται στην εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους.

Οι πάσχοντες από αυτήν έχουν επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος και διαταραγμένη εικόνα σώματος. Νιώθουν επίσης τρόμο στην ιδέα ότι μπορεί να πάρουν βάρος. Ορισμένοι από αυτούς τρώνε ελάχιστα, με συνέπεια να λιμοκτονούν. Άλλοι, όμως, τρέφονται φυσιολογικά, αλλά ασκούνται τόσο πολύ ώστε καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνουν από την τροφή.

Η νευρογενής ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό ψυχολογικών παρεμβάσεων, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και η οικογενειακή θεραπεία. Ωστόσο σε έχει και υψηλά ποσοστά υποτροπής.

Τα οκτώ γονίδια που εντοπίστηκαν στην παρούσα μελέτη, πιστεύεται ότι αποτελούν μικρό ποσοστό όσων εμπλέκονται στην ανάπτυξή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανώς ο τελικός αριθμός θα είναι δεκάδες ή εκατοντάδες, που θα δρουν συνεργικά για να οδηγήσουν στη νόσο.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: PIXABAY

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

thess

Επικαιρότητα