Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η νέα δίαιτα 16:8 αποτελεί πολύ δελεαστική πρόταση!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17/07/2018 4:19 μμ

Η νέα δίαιτα 16:8 αποτελεί πολύ δελεαστική πρόταση!

Η νέα δίαιτα 16:8 αποτελεί πολύ δελεαστική πρόταση!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η καθημερινή νηστεία είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του βάρους και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο, στο περιοδικό Nutrition and Healthy Aging.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης – μια μορφή νηστείας που περιορίζει την κατανάλωση τροφής σε επιλεγμένες ώρες κάθε μέρα – για την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.

Για να μελετήσουν την επίδραση αυτού του τύπου διατροφής, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 23 παχύσαρκους εθελοντές που είχαν μέσο όρο ηλικίας 45 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35.


Φαγητό μόνο για οκτώ ώρες

Μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 6 μ.μ. θα μπορούσαν να τρώνε κάθε είδος και ποσότητα φαγητού επιθυμούν, αλλά για τις υπόλοιπες 16 ώρες μπορούσαν να πίνουν μόνο νερό ή ποτά χωρίς θερμίδες. Η μελέτη ακολούθησε τους συμμετέχοντες για 12 εβδομάδες.

Σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου από μια προηγούμενη δοκιμή απώλειας βάρους σε διαφορετικό τύπο νηστείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν τη διατροφή περιορισμένης χρονικής διάρκειας κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, πετύχαιναν απώλεια βάρους και είχαν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 350 λιγότερες θερμίδες, έχασαν περίπου το 3% του σωματικού βάρους τους και είδαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 7 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Όλα τα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της λιπαρής μάζας, της αντοχής στην ινσουλίνη και της χοληστερόλης, ήταν παρόμοια με την ομάδα ελέγχου.

«Το μήνυμα από τη μελέτη αυτή είναι ότι υπάρχουν επιλογές για απώλεια βάρους που δεν περιλαμβάνουν την καταμέτρηση θερμίδων ή την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων», δήλωσε η Krista Varady, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κινησιολογίας και Διατροφής στο UIC College Applied Health Sciences.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να εξετάσουμε τη διατροφή 16: 8, που ονομάζεται για τις 16 ώρες νηστείας και τις 8 ώρες της «γιορτής», η Varady λέει ότι τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες για άλλους τύπους διαλείπουσας δίαιτας νηστείας.

Αποτελέσματα

«Τα αποτελέσματα που είδαμε σε αυτή τη μελέτη είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που έχουμε δει σε άλλες μελέτες για την εναλλακτική ημερήσια νηστεία», ανέφερε η Varady, «αλλά ένα από τα οφέλη της δίαιτας 16: 8 μπορεί να είναι ότι είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να τη διατηρήσουν. Παρατηρήσαμε ότι λιγότεροι συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη μελέτη αυτή σε σύγκριση με τις μελέτες για άλλες δίαιτες νηστείας».

«Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα προσφέρουν υπόσχεση για τη χρήση χρονικά περιορισμένης σίτισης ως τεχνικής απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες, αλλά απαιτούνται μακροπρόθεσμες, μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές», γράφει η Varady και οι συνεργάτες της.

“Η διατροφή 16: 8 είναι ένα άλλο εργαλείο για την απώλεια βάρους που έχουμε τώρα”, ανέφερε ο Varady. “Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν αυτό που δουλεύει γι ‘αυτούς, γιατί ακόμη και μικρά ποσά επιτυχίας μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη μεταβολική υγεία”.

Με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ, το μυστικό για τη διατήρηση της σιλουέτας μας ίσως να είναι απλά η επιλογή των ωρών που τρώμε!

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #113 (07/07/2018-08/07/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 5:30 πμ