Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη φέρνει έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29/01/20249:53 πμ

Η έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη φέρνει έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την ιλαρά

Η έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη φέρνει έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Τα κρούσματα της ιλαράς αυξήθηκαν κατά 30 φορές εντός του 2023 σε πολλές χώρες της Ευρώπης κι όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί (ΠΟΥ, ECDC) έχουν σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου, με τον ΕΟΔΥ να δρομολογεί πρόγραμμα ενίσχυσης της ανοσίας του πληθυσμού έναντι της έξαρσης.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσία στην κοινότητα έναντι της ιλαράς», δηλώνει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Χρειαζόμαστε εμβολιαστική κάλυψη ανάλογη με αυτή που είχαμε πριν από την πανδημία, δηλαδή να ξεπερνά το 90%. Στην ιλαρά, επειδή είναι ένα λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται σχετικά εύκολα, όταν έχουμε διακυμάνσεις -δηλαδή πτώση- στην εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς η έξαρση της επιδημίας της ιλαράς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και πολλές ακόμη χώρες, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, o ΕΟΔΥ ετοιμάζεται να εφαρμόσει πρόγραμμα ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας δημιουργήθηκε «κενό ανοσίας» σε πολλές ασθένειες – μεταξύ αυτών και στην ιλαρά – λόγω παράλειψης δόσεων εμβολίων.

«Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί γιατί ο κόσμος δεν προσερχόταν στα ιατρεία για πράξεις προληπτικού χαρακτήρα, δηλαδή πιο απλά δεν ερχόταν να εμβολιάσει τα παιδιά του», αναφέρει η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη και προσθέτει πως αυτό έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο αριθμός των ανεμβολίαστων:

«Σε σωστή κατεύθυνση είναι ο ΕΟΔΥ, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε μέσα σε ένα μήνα. Μέχρι να δοθεί το μήνυμα, να οργανωθούν ξανά οι επισκέψεις στα ιατρεία και να επικαιροποιηθούν τα εμβολιαστικά σχήματα. Υπάρχει κι αυτή η υπερνοσηρότητα τα τελευταία δύο χρόνια που είναι ένα επιπλέον εμπόδιο.

Προγραμματίζεις ένα εμβολιασμό και κολλάει ίωση το παιδί και αναβάλλεται το ραντεβού. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι συνέχεια άρρωστα, μπορεί επί μήνες να αναβάλλεται διαρκώς ο εμβολιασμός τους», σημειώνει η παιδίατρος σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr.

«Είναι ένα λοιμώδες νόσημα που μπορεί να ταλαιπωρήσει σημαντικά ένα παιδί και να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα», προσθέτει ο καθηγητής Δ. Παρασκευής.

«Έχει έντονα εξανθήματα, πολύ υψηλό πυρετό… Είναι ένα νόσημα, όμως, που μπορεί να αποτραπεί μέσω του εμβολιασμού. Δεν είναι σαν τη γρίπη. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι απόλυτα ασφαλές και δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί», προσθέτει.

30.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη εντός του 2023

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 άγγιξαν τις 30.000, σε σύγκριση με μόλις 941 κρούσματα που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με το ECDC, έξαρση υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες με έμφαση σε κοινότητες και κλειστούς πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Ο 1 στους 1.000 πεθαίνει από ιλαρά, σύμφωνα με τους αριθμούς που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα και όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα», λέει η παιδίατρος κα. Παρδάλη και συνεχίζει: «Έχει και πολύ σοβαρές πιθανότητες να νοσηλευτεί κανείς από ιλαρά, το 1 στα 5 κρούσματα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Υπολογίζεται ότι είναι νόσος που τα τελευταία 150 χρόνια έχει σκοτώσει πάνω από 200 εκατ. ανθρώπους. Λέγεται επίσης, ότι κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως ο πολιτισμός των Ίνκας εξαφανίστηκε από μια πολύ μεγάλη επιδημία ιλαράς, σε συνδυασμό και με τις συνθήκες τότε βέβαια», σημειώνει η γιατρός.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης προειδοποιούν ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.2.20245:23 μμ

  Σε ηλικία μόλις 30 ημερών ο 7 ετών σήμερα Γιώργος, διαγνώστηκε με «ατρησία χοληφόρων αγγείων» στο ήπαρ. Η μητέρα του δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. Συναίνεσε αμέσως στην πρόταση που της έκαναν οι γιατροί, να του δώσει μέρος του

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.2.20243:45 μμ

  Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοσφάλειας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων τονίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.   Το τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επισημαίνει ότι,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.2.20247:00 μμ

  Οι Έλληνες γιατροί οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία, επιθυμούν να προσφέρουν την ουσιαστική τους συμβολή, με την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν ως επιστημονική γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες.   Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.2.20249:46 πμ

  Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης σε άνθρωπο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, στο Όρεγκον, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.   Η νόσος, που προκάλεσε τη λεγόμενη μαύρη πανώλη, ή μαύρο θάνατο, πανδημία η οποία είχε αφανίσει σχεδόν το ένα τρίτο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.2.202411:15 πμ

  Περίπου μία στις δέκα γυναίκες που μολύνθηκαν με Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναμένεται να αναπτύξει μακροχρόνια συμπτώματα Covid, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυικής Ιατρικής.     Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.2.202412:21 μμ

  Πρόβλημα με την πρόσφατη ενημέρωση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τη νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων παρουσιάστηκε σήμερα στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται λανθασμένη η τιμή αποζημίωσής τους.   Το ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς να μην προχωρούν σε εκτέλεση

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

22.2.20248:00 πμ

ΚΑΙΡΟΣ

22.2.20247:10 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή