Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από τον ιό της γρίπης προειδοποιούν οι επιστήμονες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21/04/20241:26 μμ

Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από τον ιό της γρίπης προειδοποιούν οι επιστήμονες

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από τον ιό της γρίπης προειδοποιούν οι επιστήμονες

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από κάποιον από τους ιούς που προκαλούν γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί στις λοιμώξεις του πλανήτη.

Το 57% όσων συμμετείχαν σε νέα διεθνή έρευνα είπαν πως η γρίπη είναι αυτή που έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία θανατηφόρων περιστατικών. Άλλο ένα 17% την κατέταξαν στη δεύτερη θέση.

Η πεποίθησή τους ότι οι ιοί της γρίπης συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή για μελλοντική πανδημία οφείλεται στο γεγονός ότι μεταλλάσσονται ασταμάτητα.

«Κάθε χειμώνα έχουμε γρίπη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jon Salmanton-García, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Οι ετήσιες εξάρσεις της είναι μικρές πανδημίες. Είναι όμως περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενες, επειδή τα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά μεταδοτικά ή επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν κάποια στιγμή».

Το επόμενο παθογόνο που είναι πιθανότερο να αποτελέσει αιτία πανδημίας είναι ένας άγνωστος ακόμα ιός, που έχει ονομαστεί νόσος Χ. Το 21% των επιστημόνων της μελέτης είπαν πως ένας τέτοιος ιός, που θα εμφανιστεί ξαφνικά όπως ο κορονοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία, θα είναι εκείνος που θα μας απειλήσει.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Travel Medicine and Infectious Disease. Θα ανακοινωθούν επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID) που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη 27-30 Απριλίου 2024.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ειδικούς στις λοιμώξεις να κατατάξουν 14 ιούς ως προς την δυνατότητά τους να προκαλέσουν πανδημία. Τους ζήτησαν επίσης να προτείνουν οι ίδιοι και ένα επιπλέον (το 15ο) πιθανό παθογόνο. Οι ιοί που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ήταν:

Ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό

Η νόσος Χ (άγνωστη ασθένεια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα προκαλέσει κάποτε πανδημία)

Ο ιός Έμπολα

Ο χανταϊός (ή ιός Hanta)

Ο ιός Henipa

Οι ιοί της γρίπης

Ο ιός Λάσα

Ο ιός Μάρμπουργκ

Ο ιός που προκαλεί MERS

Ο ιός Nipah

O ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (ή πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας – RVF)

Ο ιός που προκαλεί SARS (SARS-CoV)

Ο κορονοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία (SARS-CoV-2)

Ο ιός Ζίκα

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τον μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων έδωσαν επιστήμονες από τη Γερμανία (ήταν 27), την Ισπανία (20) και την Ιταλία (14 ειδικοί).

Τα ευρήματα

Οι ιοί της γρίπης έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Οι 147 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 78,6%) τους κατέταξαν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα (από την 1η έως την 4η).

Την πρώτη πεντάδα των επικίνδυνων ιών συμπληρώνουν η νόσος Χ, οι κορονοϊοί που προκάλεσαν την πρόσφατη πανδημία και το SARS, και ο ιός Έμπολα. Αντιθέτως, τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία έχουν οι ιοί Hanta, Λάσσα, Nipah και Henipa.

Ειδικότερα, τη νόσο Χ επέλεξαν 92 ειδικοί για τις θέσεις 1-9. Τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία επέλεξαν 81 ειδικοί για τις θέσεις 1-14. Τον ιό που προκάλεσε το SARS διάλεξαν 41 ειδικοί για τις θέσεις 1-13 και τον Έμπολα 36 ειδικοί για τις θέσεις 1-9.

Πηγή: onalert.gr

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.5.202412:31 μμ

  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά.    

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.5.202412:47 μμ

    Μείωση κατά 2.836 θανάτους ή 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 13 εβδομάδες εφέτος (1/1/2024- 31/3/2024) και ανήλθαν σε 32.822 (16.597 άνδρες και 16.225 γυναίκες). Ενώ κατά το αντίστοιχο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.5.20248:25 πμ

    Παράταση ενός μηνός θα λάβουν όπως φαίνεται οι ασθενείς πριν δουν αυξήσεις σε περίπου 400 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.   Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει, θα δώσει αυξήσεις σε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.5.20244:56 μμ

    «Ανησυχεί πολύ» ένας κορυφαίος ειδικός στα εμβόλια για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη, που προκάλεσε τον θάνατο ήδη σε 5 βρέφη στην Αγγλία. Τα μικρότερα σε ηλικία άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αν νοσήσουν από κοκκύτη και για

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.5.20241:00 μμ

  Καινοτόμες εφαρμογές με νέους ορίζοντες και προοπτικές, αλλά και νέες τεχνολογίες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος που διοργανώνει η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και θα φιλοξενήσει πάνω από 150 διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή