Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η επέμβαση που θεραπεύει την παχυσαρκία

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17/01/2020 12:45 μμ

Η επέμβαση που θεραπεύει την παχυσαρκία

Η επέμβαση που θεραπεύει την παχυσαρκία

Γράφει thessnews

Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση λίπους στον οργανισμό, που προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής της οποίας η θερμιδική αξία υπερβαίνει τις ανάγκες του ατόμου.

Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα αυτής της ασθένειας είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο, νεότερα όμως δεδομένα συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει ριζικά αυτή η αντίληψη.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι και οι νόσοι του σκελετού και των αρθρώσεων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κατ’ αρχάς συντηρητική με δίαιτες, ίσως κάποια φάρμακα και πιθανώς ψυχολογική παρέμβαση. Δυστυχώς όμως, οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε αυτά τα θεραπευτικά μέσα. Οι δίαιτες προκαλούν γρήγορα εξάντληση και απογοήτευση και τις περισσότερες φορές διακόπτονται χωρίς κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Οι περιορισμένες δυνατότητες της συντηρητικής θεραπείας και το βαρύ κοινωνικο-οικονομικό κόστος, ωθούν όλο και περισσότερους πάσχοντες στη λύση της χειρουργικής. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει μαζική και μακροχρόνια απώλεια βάρους, να βελτιώσει τους δείκτες αθηροσκλήρωσης (σάκχαρο, χοληστερίνη, υπέρταση) και να μειώσει κατά 30-40% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αναφέρει ο κ. Γεώργιος Σκρέκας, Χειρουργός IFSO B/S, EAES, Specialist in Advanced Laparoscopy & Bariatric Surgery.

Η γαστρική πτύχωση είναι μία από τις νεότερες τεχνικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που λειτουργεί περιορίζοντας τη χωρητικότητα του στομάχου. Στην επέμβαση αυτή το στομάχι αναδιπλώνεται (πτυχώνεται) προς το εσωτερικό του με ειδικές ραφές και παίρνει μορφή σωλήνα όπως και στο γαστρικό μανίκι (sleeve), χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του. Ουσιαστικά με την αναδίπλωση καταργείται το τμήμα εκείνο του στομάχου που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος (ρεζερβουάρ), αφήνοντας τη δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό δείκτη επιπλοκών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες.

 

Ενισχυμένη (super) γαστρική πτύχωση

«Η νέα τεχνική της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζουμε τα τελευταία 5 χρόνια είναι αποδεδειγμένα η πιο ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση πολλαπλής πτύχωσης», εξηγεί ο κ. Σκρέκας. Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία και προϊόν κλινικής μελέτης του ιδίου του κ. Σκρέκα και των συνεργατών του, που ήδη δημοσιεύτηκε στο Obesity Surgery. Διαφέρει από τις προηγούμενες τεχνικές (απλή και τριπλή πτύχωση) στο ότι η καθήλωση του στομάχου γίνεται σε διπλό στρώμα, εξασφαλίζοντας τη στεγανότητα ενώ η καθήλωση του γαστρικού τοιχώματος γίνεται με πενταπλές ραφές για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μονιμότητα της συρραφής. Γίνεται επίσης χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμμάτων, αλλά επίσης διευκολύνει και την (πιθανή) μελλοντική αναστροφή της επέμβασης.

Με την ενισχυμένη πτύχωση, η χωρητικότητα του στομάχου περιορίζεται μέχρι και 10 φορές και η πλειοψηφία των ασθενών χάνει το 80-90% του παραπάνω βάρους, μέσα σε 10-12 μήνες.

Η έλλειψη επιπλοκών, η αναστρεψιμότητα και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση. Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).

Πλεονεκτήματα της super γαστρικής πτύχωσης

 • Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
  • Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό.
  • Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα.
  • Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
  • Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).
  • Έχει το χαμηλότερο κόστος από όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

 

Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 5:30 πμ