Site icon ThessNews

Η χρήση των Smartphones στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει παροδική «τύφλωση»

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine εξετάζει την περίπτωση 2 ασθενών που προσήλθαν στην κλινική Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο, μετά από την εμπειρία επαναλαμβανόμενων επεισοδίων προσωρινής τύφλωσης.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε μια 22χρονη γυναίκα που είχε βιώσει προβλήματα όρασης στο δεξί της μάτι τη νύχτα, για αρκετούς μήνες. Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε μια 40χρονη γυναίκα που εμφάνισε σε 6 μήνες διαταραχές της όρασης στο ένα μάτι, για έως και 15 λεπτά, κατά την έγερση.
Smartphones στο κρεβάτι

Όταν και οι δύο ασθενείς εξετάστηκαν από ειδικούς της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα των δύο γυναικών εμφανίστηκαν λίγα λεπτά αφότου είχαν χρησιμοποιήσει την οθόνη του smartphone τους, ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι τους στο σκοτάδι.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι και οι δύο ασθενείς συνήθως κοιτούσαν τα τηλέφωνά τους με ένα μόνο μάτι, ενώ ήταν ξαπλωμένες στο πλευρό τους και ότι το άλλο τους μάτι καλυπτόταν από το μαξιλάρι.

Κατά την έγερση, οι ειδικοί κατέληξαν ότι ενώ το ένα μάτι είχε προσαρμοστεί στο σκοτάδι, το άλλο συνήθισε στο έντονο φως από την οθόνη του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα την αργή προσαρμογή της κόρης του οφθαλμού. Όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν και τα δύο μάτια και πάλι στο ημίφως της κρεβατοκάμαρας, η κόρη του οφθαλμού που είχε προσαρμοστεί κοιτάζοντας τη φωτεινή οθόνη του smartphone σε μικρή απόσταση, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το σκοτάδι, κατάσταση που οδηγεί στην αίσθηση της απώλειας της όρασης για σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της μύσης (σμίκρυνσης της κόρης) τόσο από τη φωτεινότητα όσο και από την προσαρμογή στην κοντινή απόσταση.

Φωτεινότερες οθόνες

Δύο από τους συγγραφείς έχουν καταφέρει να αναπαραγάγουν το φαινόμενο, κοιτάζοντας τα smartphones τους στο σκοτάδι μόνο με το ένα μάτι και διαπίστωσαν ότι χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να ανακάμψουν τα μάτια τους.

Οι ειδικοί λένε ότι καθώς τα smartphones κατασκευάζονται όλο και με πιο φωτεινές οθόνες και χρησιμοποιούνται μέρα και νύχτα, αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό να γίνει πιο συχνό.

Στο παρελθόν και στο Hollywood

Στην πραγματικότητα το φαινόμενο της αργής προσαρμογής είναι εμπειρικά γνωστό από πολύ παλιά και όλοι το έχουμε δει σε διάφορα έργα με πειρατές πλοίων στο Hollywood. Το οφθαλμικό κάλυμμα που φορούσαν οι πρωταγωνιστές χρησίμευε στο να είναι προσαρμοσμένο το καλυμμένο μάτι για την περίπτωση που ο πειρατής έπρεπε να κατέβει από το φωτεινό κατάστρωμα στο σκοτεινό αμπάρι. Με τον τρόπο αυτό δεν έχανε ούτε δευτερόλεπτο για να προσαρμοστεί και να μπορέσει να αντιδράσει στο σκοτάδι!

Από το φύλλο της THESSNEWS #40 (11/02/2017-12/02/2017)