Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η χαλάρωση έχει ηλικία;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20/03/2019 12:00 μμ

Η χαλάρωση έχει ηλικία;

Η χαλάρωση έχει ηλικία;

Γράφει thessnews

FIGURA

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, το 53% των γυναικών φαίνεται να ανησυχεί για μελλοντική απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας τους από την περίοδο ακόμη της εφηβείας! Στις γυναίκες άνω των 50, το ποσοστό αγγίζει το 80%.. Έχει όμως ηλικία η χαλάρωση;

Η χαλαρωτική τάση του δέρματος εμφανίζεται γύρω στα 40. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα προοδευτικά αποδιοργανώνεται, χάνει την ελαστικότητα, την τονικότητα και την σφριγηλότητά του.

Η χαλάρωση του δέρματος είναι αποτέλεσμα υποχώρησης του πλέγματος των βασικών δομών που υποστηρίζουν την επιδερμίδα, εξαιτίας της εκφύλισης του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η υγρασία της επιδερμίδας μειώνεται, ενώ επιβραδύνεται η κυτταρική ανανέωση. Οι ινοβλάστες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται και υπολειτουργούν σταδιακά από την ηλικία των 25, συντελώντας στην ρήξη της αντοχής της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή, δείχνει γερασμένη ενώ εμφανίζονται οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές.

Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, χαλάρωση εντοπίζεται πλέον και σε μικρότερες ηλικίες. Οι παράγοντες που ευθύνονται είναι οι εξής:

  • Η χρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία: Οι υπεριώδεις ακτίνες UV καταστρέφουν τα επιδερμικά κύτταρα, ενώ παράλληλα αλλοιώνουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Το περιβάλλον: οι ατμοσφαιρικοί ρυπογόνοι παράγοντες εξασθενούν το προστατευτικό  υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος και γεννούν ελεύθερες ρίζες με ισχυρή οξειδωτική δράση που συμβάλλουν στην επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος. Τα βλαπτικά αποτελέσματα των ρυπογόνων παραγόντων είναι ορατά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μέσω της αθροιστικής δράσης των ρυπογόνων επιθέσεων μικρής μεν έντασης αλλά συχνά επαναλαμβανόμενων.
  • Ο τρόπος ζωής: το κάπνισμα, το στρες, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή, η αφυδάτωση, ο κακός νυκτερινός ύπνος, η μειωμένη δραστηριότητα. Ο μη υγιεινός τρόπος ζωής κάνει το δέρμα να χάνει τη ζωτικότητα και τη λάμψη του.
  • Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους: μια απότομη αύξηση ή μείωση στο βάρος του ατόμου (ορμονικοί λόγοι, εγκυμοσύνη, επεμβάσεις παχυσαρκίας) δεν επιτρέπει στο δέρμα τον κατάλληλο χρόνο να προσαρμοστεί και να συγκρατήσει λειτουργικά τους ιστούς.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, οτι η χαλάρωση της επιδερμίδας αποτελεί αποτέλεσμα τόσο ενδογενών όσο και εξωγενών παραγόντων και δύναται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σε πολύ αρχικά στάδια, διαφοροποιώντας τον τρόπο ζωής και με την έγκαιρη και συστηματική φροντίδα από τον δερματολόγο μπορούν να επιτευχθούν αξιόλογα αποτελέσματα.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει προχωρημένη χαλάρωση, ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν σε σύγχρονες επεμβατικές και μη θεραπείες, οι οποίες μεμονωμένα ή συνδυαστικά μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της εμφάνισης και την επιβράδυνση της χαλάρωσης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα