Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Γιορτές: Φωτεινό πρόσωπο με ένα ραντεβού

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20/12/2019 11:18 πμ

Γιορτές: Φωτεινό πρόσωπο με ένα ραντεβού

Γιορτές: Φωτεινό πρόσωπο με ένα ραντεβού

Γράφει thessnews

Ιδιαίτερα αποτελεσματική στη άμεση βελτίωση της όψης της επιδερμίδας είναι η φωτοθεραπεία με υπέρυθρου φάσματος φως, γεγονός που την καθιστά πολύ δημοφιλή κατά τη διάρκεια των εορτών.  Η μη επεμβατική αυτή διαδικασία, ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί λίγες ώρες (!) πριν από το ρεβεγιόν,  μπορεί να χαρίσει σε γυναίκες και άνδρες αισθητά πιο λείο και ανανεωμένο πρόσωπο. Τα αποτελέσματα είναι ορατά με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η οποία δεν ξεπερνά τα μερικά λεπτά!

Όπως μας εξηγεί η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη, το δέρμα, εκτός από την προστασία του σώματος από μολύνσεις, έχει σημαντικό κοσμητικό ρόλο. Η νεανική και όμορφη εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει θετικά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο, ως το πιο μεγάλο όργανο του σώματος που εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον, το δέρμα επηρεάζεται τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες γήρανσης. Η γήρανση του δέρματος χαρακτηρίζεται από αφυδάτωση, εμφάνιση ρυτίδων, απώλεια της ελαστικότητας, χαλάρωση και τραχύτητα. «Αυτή η διαδικασία γήρανσης συνοδεύεται από αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος, καθώς και από δομικές και λειτουργικές μεταβολές του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η φωτοθεραπεία με ερυθρό φως είναι μια θεραπευτική τεχνική για την ανανέωση του δέρματος, η οποία χρησιμοποιεί ερυθρό ή υπέρυθρο, χαμηλού μήκους κύματος φως. Όταν εκτίθεται σε αυτό, το σώμα αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται στα κύτταρα, με συνέπεια αυτά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να αποκαθιστούν βλάβες», διευκρινίζει.

Διάφοροι τύποι φωτοθεραπευτικών συσκευών που παρέχουν επιλεγμένα μήκη κύματος και ελεγχόμενη δόση ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από γιατρούς για την αποκατάσταση ιστών και τραυμάτων, αλλά η δημοτικότητα της θεραπείας “απογειώθηκε” όταν εφαρμόστηκε στην Αισθητική Ιατρική. Κι αυτό διότι αποδείχθηκε αποτελεσματικότατη στην καταπολέμηση των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών,  των ουλών από ακμή αλλά και στην υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο.

Η θεραπεία με χρήση φωτός υπέρυθρου φάσματος λειτουργεί παρέχοντας ασφαλή μήκη κύματος φωτός στο δέρμα (έως και 10 χιλιοστά βάθος) όπου απορροφάται από τα κύτταρα με τη μορφή ενέργειας (ATP τριφωσφορική αδενοσίνη). Αυτό διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης από τους ινοβλάστες.

Η φωτοθεραπεία ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και τους ιστούς. Οπότε, εμφανίζονται πολλές αναγεννητικές επιδράσεις σε αυτά, προσφέροντας νεανική εμφάνιση. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την αντιγηραντική ικανότητα της συγκεκριμένης τεχνικής. Ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι η θεραπεία με υπέρυθρο φως προστατεύει το υπάρχον κολλαγόνο και ενισχύει την παραγωγή νέου.

Ένας επιπλέον λόγος που έχει καταστήσει τη χρήση της φωτοθεραπείας τόσο δημοφιλή είναι η απαλλαγή από την ήπια ακμή, με ασφαλή και καλά ανεκτό τρόπο από όλους τους τύπους και τόνους δερμάτων. Βοηθά επίσης στη φυσική μείωση της παραγωγής λιπαρότητας και των βακτηριακών επιπέδων στο δέρμα, χωρίς να απαιτείται ξήρανση της επιδερμίδας ή χημικές ουσίες για την απόξεσή της.

Το θετικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς μη επεμβατική και απολύτως ασφαλή θεραπεία για όλους. Σε αντίθεση με πολλές άλλες που χρησιμοποιούνται (όπως η IPL), οι οποίες προκαλούν αρχικά βλάβη για να επιφέρουν κατόπιν επιδιόρθωση των ιστών, η θεραπεία με υπέρυθρο φως δεν έχει την παραμικρή αρνητική επίπτωση στο δέρμα, δεν προκαλεί δερματική ευαισθησία, ούτε ερυθρότητα, ούτε αφήνει σημάδια μετά τη συνεδρία.

«Η επιδερμίδα μπαίνει σε διαδικασία γήρανσης από πολύ νωρίς. Μετά από τη δεκαετία των 20 το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Η φωτοθεραπεία με υπέρυθρο φως είναι μια επιτυχημένη αντιγηραντική θεραπεία. Το 2014, το περιοδικό Photomedicine and Laser Surgery παρουσίασε μελέτες τόσο για την παραγωγή κολλαγόνου όσο και την υποκειμενική ικανοποίηση των ασθενών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων εμφάνισε σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα δέρματος, τόσο στην υφή όσο και στην αίσθηση, καθώς και αύξηση της πυκνότητας του  κολλαγόνου, η οποία μετρήθηκε υπερηχογραφικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο στην επιδερμίδα του προσώπου όσο και του σώματος», σημειώνει η Δρ. Κατσούλη.

Η θεραπεία εκτελείται με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής. Οι επαναλαμβανόμενες κυκλικές και γραμμικές κινήσεις, ανάλογα με την περιοχή θεραπείας, είναι απολύτως ανώδυνες – δίνουν μόνο μια αίσθηση ήπιας θερμότητας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα διακρίνονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ συχνά προτείνεται κατά το τέλος της συνεδρίας η χρήση πολυβιταμινούχου serum ή υαλουρονικού οξέος, μιας και η απορρόφησή του με τη χρήση του υπέρυθρου φωτός είναι πιο αποτελεσματική. Ο αριθμός  των θεραπειών εξαρτάται από διάφορους  παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο τύπος του δέρματος και η ηλικία.

«Η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες, με αξιοθαύμαστα και μακρόχρονα αποτελέσματα, όχι όμως όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για αποθεραπεία, καθώς οι ενέσιμες επιλογές μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή, ήπια ερυθρότητα», καταλήγει η γιατρός.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα